“Prevzem evra je pomenil, da imamo zdravo gospodarstvo.” Kakšno pa je stanje 10 let pozneje?

Foto: Nova24tv

Slovenija je slovesno obeležila 10-letnico vstopa v evroobmočje. To nam je uspelo januarja 2007, kot prvi izmed desetih držav, ki so 1. maja 2004 postale članice Evropske unije (EU), kar je velik uspeh, na katerega smo lahko upravičeno ponosni. “Ne samo zato, ker smo prevzeli neko valuto, ki je ljudem olajšala življenje, ampak tudi zato, ker je to pomenilo, da ima Slovenija zdravo gospodarstvo,” je poudaril takratni predsednik vlade Janez Janša.

Predsednik države Borut Pahor je izpostavil, da je, čeprav je bil tolar valutni znak naše samostojnosti in istovetnosti, prav, da je bil že od vstopa v EU cilj Slovenije, da “čim prej, čim bolj celovito in čim bolj uspešno izpolnimo pogoje za prevzem evra”. Ob tem je guverner Banke Slovenije dr. Boštjan Jazbec poudaril, da je “Sloveniji uspelo zaradi skupnega prepričanja, da smo – po osamosvojitvi in uvedbi lastne valute – sposobni narediti novi korak naprej”. Ob desetletnici uvedbe evra v naši državi se je čestitkam pridružil tudi predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi, ki je dejal: “Na to, kar je naredil vaš narod, lahko gledate s ponosom. Slovenija je postala mednarodno zelo vpeta.”

Banka Slovenije je ob 10-letnici vstopa v območje evra in uvedbe skupne evropske valute – evra – izdala poseben spominski kovanec.

Najbolj zaslužnega za uveljavitev evra na slovesnosti pozabili omeniti
“Žal mi je, da danes, ob tej 10-letnici, ime človeka, ki je največ naredil za ta uspeh, ni bilo niti omenjeno – to je bil takratni minister za finance dr. Andrej Bajuk,” je izpostavil takratni predsednik vlade Janez Janša in poudaril: “Od vseh posameznikov, ki so bili našteti ali pa niso bili, je on zagotovo naredil največ.”

Takratni predsednik Vlade RS Janez Janša: “Če bi leta 2008 imeli še vedno tolar, bi prišlo do znižanja njegove vrednosti, in kljub temu, da si je mogoče kdo želel, da bi s prilagodljivim tečajem, če bi imeli takrat, v času krize, lastno valuto, uravnavali največje šoke, bi to na koncu za velikansko večino vseh, ki živimo v Sloveniji, pomenilo, da bi postali bistveno revnejši.”

Vstop Slovenije v evroobmočje in finančna stabilnost, ki smo jo takrat dosegli, ob tem pa gospodarska rast, nizka inflacija, nizek primanjkljaj in nizka zadolženost so glavne zasluge oz. po besedah takratnega predsednika vlade Janeza Janše “krona življenjskega dela dr. Andreja Bajuka in smo mu za to lahko vsi hvaležni”.

Vloga centralnih bank se je spremenila
“Kriz ne moremo preprečiti, lahko pa se iz njih kaj naučimo. Lekcija, ki si jo moramo zapomniti, je: Zaradi kompleksnosti in soodvisnosti gospodarstva moramo iskati rešitve zunaj standardnih okvirov,” je ob 10-letnici uvedbe evra povedal guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec in dodal, da je “hkrati nujno, da ukrepajo vsi deležniki, ukrepi centralnih bank so potrebni, a niso dovolj”. Ob tem je guverner poudaril, da se je svet spremenil in se soočamo z drugačnimi izzivi kot pred desetimi leti, temu primerna je tudi vloga centralnih bank.

Predsednik RS Borut Pahor: “Toda tudi v času slovenskega tolarja smo njegovo vrednost za praktične namene sprva preračunavali v nemške marke in kasneje v evro. V tem smislu je bilo v luči naše vključitve v EU edino smiselno, da čim prej, čim bolj celovito in čim bolj uspešno izpolnimo pogoje za prevzem evra.”

Takratni predsednik Vlade RS Janez Janša: “Kasneje se je izkazalo, da je skupna evropska valuta v krizi, ki je prišla leta 2008, in ko je nastopila neka druga vlada in so se razmere v svetu delno spremenile. Dejstvo, da je Slovenija takrat imela evro, je številnim sto tisočim Slovenkam in Slovencem ohranilo realno vrednost njihovih prihrankov in realno vrednost njihovega premoženja.”

Guverner Banke Slovenije dr. Boštjan Jazbec: “Projekt uvedbe evra je bil v Sloveniji uspešen  zaradi skupnega prepričanja, da smo – po osamosvojitvi  in uvedbi lastne valute – sposobni narediti nov korak, novi korak naprej. Zato še enkrat hvala vsem, ki ste pri projektu sodelovali.”

Predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi: “Evropa in še toliko bolj evroobmočje se sooča s številnimi izzivi. So stvari, ki jih je v Evropi treba spremeniti, vendar smo na marsikaj lahko ponosni. Na to, kar je naredil vaš narod, lahko gledate s ponosom. Slovenija je postala mednarodno zelo vpeta.”

Jure Ferjan

 • totex39

  Vse to je znano pri slovenskih levičarjih, ki zanalašč pozabijo omeniti človeka kot je bil gospod Bajuk, ki je pri tem imel največ zaslug za sprejetje evra. Pozabili so pa še povedati, če bi bil še danes na vladi gospod Janša bi bilo naše življenje lahko tudi povsem drugačno.

  • piko8

   Predvsem mnogo boljše!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Olga

  Jazbec??? Draghi???? Del problema, ne rešitve! Hvala gospodu Bajuku in Janezu Janši! Slovencem je evro pomenil in nam še pomeni stabilnost! Brez njega bi bili spet v krempljih hiperinflacije in revščine!
  Jazbec se “trudi”, da nas s svojimi mahinacijami uniči! Draghi mu pa pomaga!

 • FORT WORTH

  G.Bajuk najboljsi slovenski ekonomist vseh casov.

 • južnificirana_si

  res slabo gre češki. katera nima eura

  • Olga

   Na oblasti imajo desnico!!! V parlamentu so podprli ostre varčevalne ukrepe!

 • rubec

  Tudi evro ni več tako zaželen kot včasih. Bankovec za petsto noče nihče več zamenjat če jim ne pokažeš forenzično poročilo. Edina še, ki ga zamenja brez problemov je frizerka od moje babe saj ji vrne le petaka. Za eventuelno izgubo tega drobiža se pa že splača tvegat.

  • učko

   Ste pa pri vaši hiši veliki snobi, da hodite k tak dragim frizerjem !!! Kwa je tvoja baba svetovna zvezda?

   • rubec

    Seveda smo snobi in to petkratni. Imamo pet hiš in pa še en hlev, če slučajno ti zaideš na obisk.

    • učko

     Jest bi k vam prišel na obisk samo naskrivaj, da bi tvoji babi zmešal tisto frizuro, pa še mal bi jo prtisnu !!!

  • indijanka

   Požvižgajo se frizerji na tistih pričakovanih 7 odstotkov. Vedno so hotli največje bankovce.

  • Peter

   Ja lej, če se teb po urgenci frizerke zdi baba še vredna greha, pol ta dnar ni glih stran vržen, kaj pravš, no?

   • rubec

    Frizerka je sicer grša ima pa denar, tako da sem enkrat na teden tudi jaz tam pod haubo.

  • Viktorh

   Je pa takšen bankovec praktičen za domačo hrambo…

 • janez zorman

  Tudi danes imamo dokaj zdravo gospodarstvo. Imamo pa bolno vlado in vrh javne uprave – na splošno. Pametno bi bilo, da uvedemo nazaj “naše” dinarje, da bomo imeli vsi veliko denarja – količinsko.

  • Olga

   Si boste s kamionom “naših” dinarjev kupili dva zamaška, enega za v usta, drugi za v rit!

 • pokvarjeniSvet

  Primer sosednje Avstrije pred Evrom s Schilingom in zdaj z Evrom vse pove….da ko so imeli svojo valuto imeli enkrat ali dvakrat boljši standard in tudi manj tujcev iz Tretjega Sveta (to sicer nima veze z valuto ampak z EU politiko neposredno)…toliko o EU in njihovi Valuti.

  • samotoje

   Reciva kakšno o prvem odstavku tvojega komentarja. Ali si predstavljaš, kaj bi bilo, če bi imeli pod Pahorjevo vlado še vedno tolar? Vsi tiskarski stroji bi pregoreli. Gospod Bajuk je zelo dobro vedel, katera varovalka je potrebna, da Slovenci nismo spet izgubili vseh prihrankov in padli na ničlo.

 • Antonius

  Na jezo in žalost vseh politikantsko kleptomanskih barab z levice je v vse, kar je bilo dobrega narejeno za Slovenijo, vedno vpleten Janez I. Janša.
  Z levičarske strani neomenjanje dr. Bajuka kar precej pove, kako močno od zavisti trpijo, ker nikogar od njihovih zveličavnih finančnih strokovnjakov pri sprejemu evra ni bilo zraven.
  Na volitvah bo potrebno poskrbeti, da zmaga SDS, pa bo Janša poskrbel in naredil še za marsikaj nujnega in dobrega za Slovenijo.

  • Olga

   Ali imamo zrele volivce, ki bodo dali svojo blaginjo in blaginjo države pred vse medijsko sproducirane “zamere” proti Janši? Bodo znali pretehtati, kdo res skrbi za Slovenijo in kdo jo uničuje?

   • janez cepec

    mamo, mamo zrele voliuce, sam pastirja zamenite, ker z njim tko ne bo šu nuben u koalicijo, pa ker je passe, čeprou je prerok, tega še ni pogruntu, poj pa se bo vaša čreda pohlevnih ovčic povečala in mate šanse na volitvah, lokalnih u Grosuplu

    • gušto

     Dej Cepec, ne delaj se še norega zraven tega, da razumeš pa res ne – prav nič. Trobiš, kar so ti nabutali v glavo in to je vse.

     • janez cepec

      kopiram vašga ljubljenga vodjo, on tud klobasa eno in isto stvar že četrt stoletja

    • garfi

     mokre sanje vas levuharjev, da ubijete dve muhi na en mah
     se znebite Janše in potem z lahkoto še SDS-a

 • garfi

  v murgelskih odmevih namigujejo da je evro kriv za dvojno ceno piva od prevzema
  te valute
  jugobutale press

 • montyamp

  HANZI RTV SLO — MURGLOSRBIJA ŽVEPLENI PRESS

 • samotoje

  Obdobje med 2004 in 2008 je bil edini čas po osamosvojitvi , ko je bila Slovenija za Slovence res domovina, ko je bilo lahko biti ponosen na lastno državo in je bil močno prisoten občutek, da grejo stvari v pravo smer. Nismo pozabili na dr. Bajuka. Le gnili, pišmeuhovski, vase zagledani, nesposobni in lopovski “eliti” se je tako zataknil v grlu, da niti njegovega imena niso več sposobni izgovoriti. Mi pa nismo pozabili.

  • Iza Demos

   Z vstopom v EU in s prevzemom evra se nam je vse porušilo oz. so se nam “nadgradila” pričakovanja in cene. Prej smo se klanjali in se je vse stekalo v Beograd potem pa v Bruselj. Isto sranje druga pakunga. Zato sta zame leti 2004 in 2007 slabi leti, leti, ko je SLO izgubila svojo samostojnost, svojo pokončnost, svojo hrbtenico………….
   P.S; To ni kritika g.Bajuku.

   • Viktorh

    To je kritika iz naznanja.

    • Iza Demos

     Bomo videli kako se bo godilo Angliji, ki ni nikoli prevzela skupne EU valute in se je odločila za izstop iz EU. A v Veliki Britaniji zagovorniki, tako ne prevzema EUR kot izstopa iz EU, naznanjajo svojemu narodu lepšo in uspešnejšo prihodnost.

     • Viktorh

      Ne razumem tvi+oje pojasnila.
      Repliciral sem na tvojo trditev, ki je posledica nepoznavanja ekonomije in politike. Govorila si o Sloveniji.

      Sedaj pa mešaš zraven VB.
      Še enkrat: ne veš o čem govoriš.

 • Peter

  Katastrofalno.
  Se opravičujem če je kdo že prej to napisal, ampak to je reakcija na prvi strel, no.

 • Viktorh

  “Na to, kar je naredil vaš narod, lahko gledate s ponosom. Slovenija je postala mednarodno zelo vpeta.”

  Da, bili smo ponosni.
  Sedaj pa vidim kaj lahko stori slaba oblast.

 • črnaovca

  Prevzem evra je bil nateg stoletja kar preračunajte si malo cene nazaj v tolarje kot da smo imeli v teh 10 letih hiper inflacijo. Ja malo morgen gospodje politiki, kazanje nasmeškov si ob svojih dohodkih lahko privoščite upokojenec z nekaj 100 EUR pokojnine še pa za kruh nima vedno

 • koza

  Janez Janša: “Kasneje se je izkazalo, da je skupna evropska valuta v krizi, ki je prišla leta 2008, …” – pol pa megla oz. so Slo izpraznili, da so nekoga drugega nafilali, pol pa pride … http://geopolitika.news/analize/korporativna-filantropija-kratka-povijest-jedne-ideje-1-dio/ in http://geopolitika.news/analize/korporativna-filantropija-ii-dio/

 • Kučko pod pručko

  Cinizem Maria Draghia

  Izjava Maria Draghia “Na to, kar je naredil vaš narod, lahko gledate s ponosom. Slovenija je postala mednarodno zelo vpeta.“, ki je od leta 2011 predsednik Evropske centralne banke ECB, je za poznavalce skrivnih združb, Illuminatov in Bilderbergov navaden cinizem. Malo truda je treba, da človek pogugla in išče geslo “draghi bilderberg”, da dobi rezultate. Mario Draghi je član zločinske skupine Bilderberg in je bil že šestkrat udeleženec njihovih vsakoletnih srečanj.

  Pritrdimo mu lahko le, da je Slovenija “mednarodno zelo vpeta”, vendar v slabšalnem smislu. Skozi Draghia in predsednika Evrske skupine, Jeroen Dijsselbloema, član katere je tudi bivši slovenski finančni minister BMramor, obvladuje celoten slovenski finančni konglomerat. Ti zločinci so nam nataknili zanko okrog vratu in nas s pomočjo dosedanjih guvernerjev BS in finančnih ministrov Križaniča, Čuferja in Mramorja uničili ter nam odvzeli samostojnost.

  Beda, ki jo doživljamo, je v glavnem njihovo delo, ki pa ne bi bilo mogoče, če nam ne bi vladale podkupljive in do skrajnosti protislovenske murgelske vlade!!!

 • Marija

  Postali smo hlapci pač Nemcem in EU ne več jugu. Omogočili smo krajo vsem kateri je hotel kaj vzeti. Nimamo ne suverenosti ne države. Sedaj nas bodo pa tako popapali islamci. To smo dosegli. prej smo imeli vsaj republiko sedaj zaradi izdajalcev nimamo več niti te. Ja to smo dosegli z novim hlapčevstvom. res pa je da so si sposobni izdajalci dobro opomogli na raćun prodanega naroda. Ravno včeraj sem poslušala ne vemo kdo je lastnik Adrije,ne vemo kdo je lastnik Heliosa,ne vemo za nobeno podjetje komu je bilo prodano. Ne vem komu sem prodana jaz in moje malo premoženje,ker niti vlada in finančno ministerstvo ne ve kdo in kje so naši lastniki.Pa to naj bo veselje v EU. G. Merkel pa većerje za milijon €.Mi lahko kdo odgovori?

  • Beli Sneg

   Žalostno je, da smo hlapci leve politične elite, ki je pokradla vse kar se je dalo, največ preko hrvaških in drugih obvodov v tujini, in da zdaj halpčiči v javni upravi in tudi drugi, ki podpirajo leve vlade, čakajo na drobtinice, ki jim še letijo z njihove mize. Najbolj neumni ste tisti, ki za vse krivite EU in vsi drugi so krivi. Krivi so volilci leve politične opcije, ki nas vodi od osamosvojitve, razen tisti petih ali šestih let, ko je bila na oblasti desnica, pa še ta je morala vladat z izdajalsko Korlnovim-rdečim Desusom.

  • Borut Stari

   Hlapci? Daj no! Brez izvoza v Nemčijo in EU bi bilo naše gospodarsvu navadna revščina, S tem pa tudi ostalo. S prevzemom evra smo ohranili realno vrednost osebnega in državnega premoženja. Tako smo se zavarovali padcu v jugo brezno,jugo revščino in se izognili njihovi usodi vsem vladam po Janševi 2004-2008 navkljub.S Pahorjevo vlado se je začela kataklizma, ki traja še danes. Ni treba povdarjati, vse so bile obujeno nasledstvo ZKS in njenega CK.