fbpx

“Prevzem evra je pomenil, da imamo zdravo gospodarstvo.” Kakšno pa je stanje 10 let pozneje?

Foto: Nova24tv

Slovenija je slovesno obeležila 10-letnico vstopa v evroobmočje. To nam je uspelo januarja 2007, kot prvi izmed desetih držav, ki so 1. maja 2004 postale članice Evropske unije (EU), kar je velik uspeh, na katerega smo lahko upravičeno ponosni. “Ne samo zato, ker smo prevzeli neko valuto, ki je ljudem olajšala življenje, ampak tudi zato, ker je to pomenilo, da ima Slovenija zdravo gospodarstvo,” je poudaril takratni predsednik vlade Janez Janša.

Predsednik države Borut Pahor je izpostavil, da je, čeprav je bil tolar valutni znak naše samostojnosti in istovetnosti, prav, da je bil že od vstopa v EU cilj Slovenije, da “čim prej, čim bolj celovito in čim bolj uspešno izpolnimo pogoje za prevzem evra”. Ob tem je guverner Banke Slovenije dr. Boštjan Jazbec poudaril, da je “Sloveniji uspelo zaradi skupnega prepričanja, da smo – po osamosvojitvi in uvedbi lastne valute – sposobni narediti novi korak naprej”. Ob desetletnici uvedbe evra v naši državi se je čestitkam pridružil tudi predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi, ki je dejal: “Na to, kar je naredil vaš narod, lahko gledate s ponosom. Slovenija je postala mednarodno zelo vpeta.”

Banka Slovenije je ob 10-letnici vstopa v območje evra in uvedbe skupne evropske valute – evra – izdala poseben spominski kovanec.

Najbolj zaslužnega za uveljavitev evra na slovesnosti pozabili omeniti
“Žal mi je, da danes, ob tej 10-letnici, ime človeka, ki je največ naredil za ta uspeh, ni bilo niti omenjeno – to je bil takratni minister za finance dr. Andrej Bajuk,” je izpostavil takratni predsednik vlade Janez Janša in poudaril: “Od vseh posameznikov, ki so bili našteti ali pa niso bili, je on zagotovo naredil največ.”

Takratni predsednik Vlade RS Janez Janša: “Če bi leta 2008 imeli še vedno tolar, bi prišlo do znižanja njegove vrednosti, in kljub temu, da si je mogoče kdo želel, da bi s prilagodljivim tečajem, če bi imeli takrat, v času krize, lastno valuto, uravnavali največje šoke, bi to na koncu za velikansko večino vseh, ki živimo v Sloveniji, pomenilo, da bi postali bistveno revnejši.”

Vstop Slovenije v evroobmočje in finančna stabilnost, ki smo jo takrat dosegli, ob tem pa gospodarska rast, nizka inflacija, nizek primanjkljaj in nizka zadolženost so glavne zasluge oz. po besedah takratnega predsednika vlade Janeza Janše “krona življenjskega dela dr. Andreja Bajuka in smo mu za to lahko vsi hvaležni”.

Vloga centralnih bank se je spremenila
“Kriz ne moremo preprečiti, lahko pa se iz njih kaj naučimo. Lekcija, ki si jo moramo zapomniti, je: Zaradi kompleksnosti in soodvisnosti gospodarstva moramo iskati rešitve zunaj standardnih okvirov,” je ob 10-letnici uvedbe evra povedal guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec in dodal, da je “hkrati nujno, da ukrepajo vsi deležniki, ukrepi centralnih bank so potrebni, a niso dovolj”. Ob tem je guverner poudaril, da se je svet spremenil in se soočamo z drugačnimi izzivi kot pred desetimi leti, temu primerna je tudi vloga centralnih bank.

Predsednik RS Borut Pahor: “Toda tudi v času slovenskega tolarja smo njegovo vrednost za praktične namene sprva preračunavali v nemške marke in kasneje v evro. V tem smislu je bilo v luči naše vključitve v EU edino smiselno, da čim prej, čim bolj celovito in čim bolj uspešno izpolnimo pogoje za prevzem evra.”

Takratni predsednik Vlade RS Janez Janša: “Kasneje se je izkazalo, da je skupna evropska valuta v krizi, ki je prišla leta 2008, in ko je nastopila neka druga vlada in so se razmere v svetu delno spremenile. Dejstvo, da je Slovenija takrat imela evro, je številnim sto tisočim Slovenkam in Slovencem ohranilo realno vrednost njihovih prihrankov in realno vrednost njihovega premoženja.”

Guverner Banke Slovenije dr. Boštjan Jazbec: “Projekt uvedbe evra je bil v Sloveniji uspešen  zaradi skupnega prepričanja, da smo – po osamosvojitvi  in uvedbi lastne valute – sposobni narediti nov korak, novi korak naprej. Zato še enkrat hvala vsem, ki ste pri projektu sodelovali.”

Predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi: “Evropa in še toliko bolj evroobmočje se sooča s številnimi izzivi. So stvari, ki jih je v Evropi treba spremeniti, vendar smo na marsikaj lahko ponosni. Na to, kar je naredil vaš narod, lahko gledate s ponosom. Slovenija je postala mednarodno zelo vpeta.”

Jure Ferjan