Preživeli so covidno krizo, v svobodi svoja vrata zapirajo

Foto: FB Gostilna Rožnik

Rožnik, priljubljeno sprehajalno točko Ljubljančanov, marsikdo povezuje tudi z odličnimi  flancati in golažem, a kot kaže, kmalu ne bo več tako. Trenutni najemnik priljubljene Gostilne Rožnik na ljubljanskem Cankarjevem vrhu je namreč sporočil, da se žal poslavljajo in da bodo odprti le še do konca meseca junija.   

Med razlogi za to odločitev so na Facebooku izpostavili razmere na trgu, dvig cen energentov, nenormalni dvig najemnine in dvig cene njihovih zaposlenih, saj so za njihovo zadovoljstvo, kot zatrjujejo, vseskozi skrbeli.

“Vrhunski menedžer, ki je zadnji dve leti upravljal Gostilno Rožnik in poleg tega vodi druga uspešna podjetja z več kot 70 zaposlenimi, tudi bivši olimpijec, se je odločil, da celotno ekipo preseli na drugo lokacijo, ki vam bo razkrita naknadno,” poudarjajo in svojim zvestim strankam sporočajo, da bo mogoče slastne dobrote (golaž, štruklje, mesne in vegi krožnike, potičke in flancate), ki že več kot desetletje nastajajo pod rokami Sebastijana Švarca, okušati še naprej, a na drugi lokaciji.

Najemnino podaljševali le za eno leto
V nadaljevanju so pojasnili, da so si želeli 10-letno pogodbo, a se lastniki gostilne s tem nikakor niso strinjali in so jo podaljševali zgolj za eno leto. Po njihovih besedah je “nenehno izsiljevanje s tem, da bodo prodali gostilno in jim odvzeli možnost najema, postalo nevzdržno”. Ker so bili na račun omenjene situacije prisiljeni dvigniti cene, pravijo, da jim ni bilo v pomoč niti pritoževanje strank zaradi višjih cen. “V takšni situaciji se raje umaknemo in gradimo novo zgodbo na drugi lokaciji,” poudarjajo.

Objekt, ki zlasti ob vikendih in praznikih privablja množice Ljubljančank, Ljubljančanov in drugih obiskovalcev, po poročanju STA najema družba Tribuna naložbe, ki je prek podjetja Tribuna kapital v lasti nekdanjega atleta in olimpijca Petra Zupanca. Družina Obersne, natančneje Ivica Obersne, je lastnica objekta. 

Sporočajo, da bo Gostilna Rožnik obratovala do konca tega meseca, zato vse stranke vljudno vabijo k obisku in uživanju v okusni hrani, z obiskom se tako lahko poklonijo kuharju, ki je več kot deset let skrbel za pripravljanje dobrot. “Tudi literarni dogodek Kresnik bo izpeljan bolje kot vedno. Po prvem juliju pa še vedno uživajte v razgledu in se ob prihodu iz hriba ustavite pri Čadu,” sporočajo in dodajo, da so vsi vabljeni k spremljanju njihovih objav v prihodnje, s katerimi bodo razkrili tudi lokacijo, kamor se bo selila ekipa z Rožnika.

Hojs doživel slabo izkušnjo
Kakorkoli, marsikdo pa se iz časa kampanje pred zadnjimi državnozborskimi volitvami najverjetneje spomni slabe izkušnje, ki jo na Rožniku doživel nekdanji minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Slednji je namreč želel na Rožniku, ki je predstavljal njegov volilni okraj, vabiti ljudi na volitve. Odziv mimoidočih je izjemen in pravijo, da bodo tudi v Ljubljani volili za ⁦stranko SDS,” je namreč tedaj poudaril in dodal, da jim je gospa Spasojević prepovedala, da ob njeni hiši delajo kompanijo.

A kljub nasprotovanju ukrepom je gostilna očitno preživela tudi covidno krizo, v “svobodi” pa jo morajo zapreti.    

Ana Horvat