fbpx

Pri koritu: Jamnik in Puljić kot refleksija fenomena frizerja Miča Sojerja

Borut Jamnik in Željko Puljić (foto: STA)

Zadnji tedni kažejo vse večje razpoke v enotnosti Cerarjeve vlade. Kaos vladanja se evidentno kaže tudi pri kadrovanju v državna podjetja, tako uprave kot nadzorne svete. Vlada Mira Cerarja je včeraj – meni nič, tebi nič – prek finančne ministrice Mateje Vraničar Erman sporočila, da je na seji za člana nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) imenovala razvpitega poslovneža Željka Puljića, direktorja kranjskega Iskratela in tesnega zaupnika Karla Erjavca. Več različnih virov iz poslovnega sveta nam je odkrito povedalo, da je Željko Puljić eden najbolj spornih slovenskih poslovnežev in da so njegove poslovne prakse velikokrat izjemno sporne.

V uredništvu razpolagamo s konkretnimi informacijami in imeni, o nekaterih smo poročali že v tem članku: http://nova24tv.si/slovenija/gospodarstvo/kar-sedem-aneksov-in-150-milijonov-evrov-poroka-puljica-miklavcica-in-zemljarica/

Kmalu bo sledila nova korporativna sramota, ki bo v enak posmeh vsem slovenskim davkoplačevalcem. Čez nekaj dni, natančneje 7. marca, bo v Ljubljani skupščina družbe Sava Re, ene največjih slovenskih zavarovalniških družb, kjer nameravajo delničarji družbe izvoliti novi nadzorni svet. Pri tem je treba izpostaviti znano dejstvo, da je razvpiti človek iz ozadja, ki trenutno vodi vse posle okrog lastništva in skupščine Save Re, nihče drugi kot Borut Jamnik. Čeprav je slednji prek državne Modre zavarovalnice, ki jo vodi, le 4,1-odstotni lastnik Save Re, mu je zaradi absolutne pasivnosti vlade uspelo prevzeti ključne vzvode odločanja v pomembnih državnih naložbah. Borut Jamnik, ki je nečak nekdanje poslanke SD Brede Pečan, sicer velja za kader Socialnih demokratov (SD), več o njem si lahko preberete v tem članku.

V nadzorni svet Save Re so predlagani štirje kandidati: Davor Ivan Gjivoje, Andrej Kren, Mateja Lovšin Herič in Keith William Morris. V oči bodeta predvsem prva dva; Hrvat Davor Ivan Gjivoje je kandidat, ki ga je predlagal prav Borut Jamnik, predsednik uprave državne Modre zavarovalnice. Da je predlagal hrvaškega državljana Gjivojo, je Jamnik celo javno priznal za ljubljanski Dnevnik. Medtem hrvaški mediji poročajo, da je Jamnikov kandidat Gjivoja izredno sporen poslovnež in mu očitajo, da naj bi prek fiktivnih pogodb iz družbe Croatia Airlines izvlekel več milijonov evrov in k ukrepanju pozivajo hrvaški preiskovalni organ Uskok.

Vse poti vodijo do Kučana
Drugi sporni kandidat je Andrej Kren, direktor družbe FMR, ki sodi v imperij idrijskega tajkuna Stojana Petriča, lastnika Dela in tesnega prijatelja Milana Kučana ter Mira Cerarja. Kren je bil namreč prvi operativec družbe FMR in se je tudi sam znašel v preiskavah Nacionalnega preiskovalnega urada, kjer naj bi preiskovali vsaj tri sumljive posle – nakup podjetja Etra 33 ter odtekanje denarja v Luksemburg in Brazilijo.

Kljub temu, da ima slovenski državni holding SDH v Savi Re največji, 25-odstotni, lastniški delež, je pomenljiv tudi molk novoimenovane šefice Lidie Glavina, ki se zadnje mesece lahkotno udinja Borutu Jamniku. Preteklost nove šefice naj bi bila izredno sporna, v življenju naj bi podpisovala gore spornih dokumentov, kar posledično dokazuje trditve mnogih virov, da je lahka tarča. Pred meseci naj bi Lidia Glavina ponudila Borutu Jamniku, da ga še enkrat imenuje v nadzorni svet Telekoma Slovenije, saj obstoječemu, ki mu predseduje prav Borut Jamnik, letos poteče mandat. Glavina naj bi Jamniku ponudila tudi “koncesijo” za upravljanje Save Re, v zameno pa naj bi ji Jamnik zagotovil medijski mir pred njenim imenovanjem za predsednico uprave Slovenskega državnega holdinga. Znano je namreč, da ima Borut Jamnik odlične prijateljske vezi s Simono Toplak, urednico Financ, pa šopkom na portalu Siol.net, ki ga sestavljajo Vesna Vuković, Suzana Rankov, Primož Cirman in Tomaž Modic, dolga leta pa je živel tudi z gospodarsko novinarko POP TV Katarino Matejčič, zaradi katere se je Jamnik tudi ločil. Prijateljstva z Jamnikom novinarji ne skrivajo, še več, redno se jih videva po ljubljanskih lokalih in restavracijah, viri pa prišepnejo, da skupaj hodijo tudi na počitnice. Zato ne gre čuditi, da o Jamniku in njegovih spornih praksah v Financah, na Siolu in POP TV ne boste slišali niti ene besede. Kakor, da ne obstaja.

Pajdaško imenovanje spornih kadrov še nikoli tako očitno kot v etični Cerarjevi vladi
Vse navedeno dokazuje, da je Cerarjeva vlada v predvolilnem obdobju eklatantno lagala, ko je obljubljala učinkovitejše upravljanje z javnim premoženjem. Kadrovanje v državnih podjetjih je na robu kaosa, koalicija na položaje imenuje večinoma nesposobne in popolnoma nestrokovne kadre, a politično preverjene kadre. Pri vsem skupaj čudi popolna pasivnost resornih ministrov: finančne ministrice Mateje Vraničar Erman in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki se delata, kot da kadrovanje v državna podjetja ni v njuni pristojnosti ter le slepo podpisujeta nova in nova sporna imenovanja.

Cerarjev predvolilni program

Vse skupaj potrjuje številne govorice, ki sodijo v kategorijo tragikomedije, da je glavni Cerarjev kadrovik postal Mitja Sojer – Mič, lastnik frizerske verige Mič Styling in osebni frizer Mira Cerarja. Bizarno, a resnično. Mič Sojer naj bi veljal za človeka, ki ima v Kabinetu predsednika Vlade RS kadarkoli odprta vrata do premierja. Razlog globokega prijateljstva pa naj bi tičal v “ključnem” nasvetu Cerarju, ko naj bi mu Sojer pred leti svetoval, naj se namesto navzgor, začne česati na stran. Cerar je nasvet upošteval in dokazal, kot pravi pregovor, da v življenju ni zastonj kosila. Ob frizerju, ki v prostem času še kadruje, se tako ustvarja globok prostor za sporna kadrovska imenovanja omrežja, ki ga poosebljajo razvpiti kadri, kot so Borut Jamnik, Željko Puljić, Davor Ivan Gjivoje in podobni. Zelo očitno bo zaradi škandaloznega kadrovanja treba razmisliti o interpelaciji resornih ministrov Vraničar Ermanove in Počivalška …

A. Ž.