Pri nas zahtevajo njegov odstop, Evropa pa ga je razglasila za finančnega ministra leta

Foto: STA

Londonska revija The Banker iz skupine Financial Times je slovenskega ministra za finance Dušana Mramorja izbrala za evropskega finančnega ministra leta 2016. Nagrado si je prislužil predvsem zaradi prispevka pri izhodu Slovenije iz recesije in pri stabilizaciji bančnega sistema. Medtem pa v Sloveniji še vedno odmeva zahteva županov po njegovem odstopu, pa tudi njegovi zaslužki.

Kot je pojasnila evropska urednica revije Stefanie Linhardt, so Mramorju naziv evropskega finančnega ministra leta podelili za njegov prispevek pri izhodu Slovenije iz recesije in stabilizaciji bančnega sistema, kot tudi za njegove uspehe pri nadaljevanju privatizacije in pri implementaciji celovitega programa reform ter aktivnosti v smeri postopne javnofinančne konsolidacije Slovenije.

Minister Mramor je mednarodnega priznanja Slovenij vesel: “Slovenija je z odločno in pametno ekonomsko politiko uspela samo v dveh letih brez mednarodne pomoči iziti iz globoke finančne krize. Brez zglednega sodelovanja ključnih institucij – vlade, DZ in Banke Slovenije to seveda ne bi bilo mogoče,” je, kot so sporočili, poudaril minister.

V Sloveniji ni tako priljubljen
V Sloveniji pa z ministrom Mramorjem vsi le niso tako zadovoljni. Predstavniki združenj občin so namreč konec decembra lani na vlado prinesli 144 podpisanih izjav županj in županov, s katerimi zahtevajo njegov odstop. Razlog: Mramorjeva določitev povprečnine za prihodnji dve leti, ki za občine ni sprejemljiva.

Pred dnevi pa smo poročali tudi o dodatku, ki ga Mramor kot profesor na Ekonomski fakulteti prejema za stalno pripravljenost.

B. O. STA