fbpx

Pričakovanja visoka: Bomo na novem zaslišanju pred preiskovalno komisijo o bankah izvedeli tudi kaj o pranju denarja v NLB?

Dr. Anže Logar, poslanec SDS in predsednik preiskovalne komisije o bankah v DZ RS (foto: SDS).

Preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema v samostojni Sloveniji bo jutri, 12. junija, nadaljevala z zaslišanji. Pred Logarjevo preiskovalno komisijo bosta pričala nekdanja predsednika uprav NLB Božo Jašovič in Janko Medja.

Kot prvi bo pričal Božo Jašovič, ki je mesto predsednika uprave NLB zasedal od oktobra 2009 do decembra 2011. Med letoma 1993 in 1996 je bil državni sekretar na ministrstvu za finance pri finančnem ministru Mitji Gaspariju, po mandatu državnega sekretarja pa je kariero nadaljeval kot namestnik Staneta Valanta v Nacionalni finančni družbi, od koder se je preselil na mesto člana uprave Gorenjske banke. Septembra 2003 je zasedel mesto poklicnega člana Sveta Banke Slovenije.

Jašovičevo predsedovanje upravi NLB je med drugim zaznamovala tudi odobritev kredita projektu Stožice v višini kar 115 milijonov evrov.

Stožice/Božo Jašovič (foto: STA).

Ob imenovanju Jašoviča za predsednika uprave NLB je takratni minister za finance Franc Križanič izrazil prepričanje, da je nadzorni svet NLB na podlagi temeljite analize izbral kompetentnega in kredibilnega predsednika uprave, ki bo z ustrezno strategijo vodil banko in prispeval k še boljšim rezultatom kot v preteklosti. “Jašovič je kandidat z ustreznimi strokovnimi referencami in bogatimi izkušnjami na področju bančništva, ki uživa tudi mojo podporo,” je poudaril Križanič.

NLB (Foto: STA).

Kaj vse še skriva afera o pranju denarja v NLB?
Ob tem je potrebno spomniti na nedavno razkrito afero pranja denarja v NLB, ki se je dogajala ravno v obdobju, ko je NLB vodil Jašovič. “Mislim, da je to kriminalno dejanje takšnih razsežnosti, ki vključuje tudi vpletenost drugih obveščevalnih služb. Kar pa je pri tej zgodbi neverjetno, je, kako se je lahko sploh več kot leto in pol dogajalo, da so bila takšna in podobna nakazila? Najprej je treba preveriti odgovornost upravljanja in nadziranja znotraj banke, nato pa še odgovornost nadzornih institucij, ki so dopuščale, da se je to toliko časa dogajalo. Hkrati pa tudi, koliko in v kakšnem obsegu je bila o tem obveščena na koncu koncev politika, ki je preko državnega lastništva obvladovala to banko,” je v zvezi z afero, ki so jo po naključju odkrili na preiskovalni komisiji med pregledovanjem dokumentacije NLB, dejal dr. Anže Logar.

Janko Medja (foto: STA).

V nadaljevanju bo pričal tudi Janko Medja, ki je mesto predsednika uprave NLB zasedal od sredina septembra 2012 do februarja 2016, ko je odstopil, potem ko je bilo jasno, da namerava Slovenski državni holding skupščini NLB predlagati, da glasuje o nezaupnici Medji.

Medja do Draga Kosa spravil 765.000 evrov
Preden je Medja zasedel mesto predsednika uprave NLB, je sicer vodil nadzorni svet banke, pred tem je bil štiri leta član uprave Unicredit banke. V času, ko je bil Medja predsednik uprave NLB, je banka sklenila visoko pogodbo s podjetjem R. U. R. v lasti nekdanjega kriminalista in nekdanjega vodje Komisije za preprečevanje korupcije Draga Kosa. V letu dni je njegovo podjetje od največje državne banke prejelo kar 765.000 evrov, in sicer za pregledovanje kreditnih map, do katerih večkrat niso imeli dostopa niti kriminalisti. Kaj konkretno je Drago Kos počel v banki in ali je različne kreditne mape očistil pred tem, da se ne bi iz njih kaj preveč ugotovilo, lahko danes samo ugibamo.

J. F.