Pričevanje 93-letnega klenega Primorca Franca Bratine: “Na kape so dali zvezdo, srp in kladivo ter narod razdelili”

Franc Bratina v italijanski vojski.

Predstavljamo Pričevanje 93-letnega klenega Primorca Franca Bratine, ki je junija nastopil v oddaji Pričevalci na TVS. Bratinova izpoved nam ponuja vpogled v najbolj temačno dobo polpretekle zgodovine na Vipavskem, sprva pod fašizmom, v dobi nemške okupacije in po vojni v času vsiljene komunistične oblasti.

Franc stanuje v vasi Dolga Poljana na Vipavskem. Če ima vrata svoje hiše odprta, vidi naravnost cerkev Marije tolažnice žalostnih v Logu, ki s tremi zvoniki dominira sredi Vipavske doline ter pričuje o bogati tradiciji in globoko ukoreninjeni duhovni kulturi teh krajev, ki so ji ostali zvesti tudi Bratinovi.

Življenje pod Italijo in pojav rdeče zvezde
Zrasel je v družini šestih otrok, zanimive spomine ima na čas italijanske okupacije Primorske. Pokaže nam lep zvezek in spričevalo s komentarjem, da italijanske šole niso preveč resno jemali. Še vedno zna recitirati šolsko prisego v italijanščini iz časov, ko je Mussolini sanjal, da bo obnovil rimski imperij.

Ljudje, pravi Franc, so bili 99-odstotno proti Italijanom, steber narodne zavesti pa je bila duhovščina. Ob napadu na Kraljevino Jugoslavijo aprila 1941 se je skozi Vipavsko dolino pomikala številčna italijanska vojska. Eden od bratov je bil kot italijanski vojak zajet v Libiji in je vojno preživel v angleškem ujetništvu v Bombayu v Indiji.

Na Vipavskem so se pojavili prvi uporniki, rekli so jim četniki, kasneje pa partizani. Zanje se je navduševal Francev najstarejši brat in kmalu tudi skoraj vsi vaščani. A to se je spremenilo, ko se je začela kazati ideologija, se spominja Franc: “Prej se ni nič govorilo o komunizmu. Samo za osvoboditev in proti okupatorju. Potem so sneli slovensko zastavo s kap ter dali zvezdo in srp in kladivo in potem so narod razdelili.”

Februarja 1943 so Italijani prisilno mobilizirali Franca in sovaščane. Skupaj s še 800 primorskimi Slovenci je bil v Carrari blizu Ligurskega morja v t. i. posebnih bataljonih. Posebnost je bila, da so poleg italijanskih pogosto prepevali tudi slovenske pesmi (Oj, ta vojaški boben, Trzinka …), z balkona vojašnice pa jim je dirigiral oficir, po rodu iz Gorice.

Goriška fronta in mobilizacija v partizane
Po kapitulaciji Italije so se napotili domov, srečal je prve partizane. Organizirali so t. i. goriško fronto proti Nemcem. Franc se spomni mitinga, na katerem je govoril Vilfan: “In je rekel, možno je, da pride tudi Nemec še v te kraje. In če pride, ženske, otroci, govedo, vse je potrebno spraviti na Goro. Moški pa – puške, sekire, kose, vse, kar je, in iti nanje – nad Nemce.” A so potem brez težav prodrli iz Gorice na Vipavsko, pri tem pa je padlo veliko mladih mobiliziranih fantov, ki niso imeli nobenega vojaškega znanja. Komaj se je rešil tudi starejši brat, ki je bil štiri mesece v partizanih. Ob prihodu domov je glede partizanov očetu rekel: “Oče, to ni tisto, kar smo mi mislili. /…/ On je bil z dušo in s telesom za Jugoslavijo. Če bi oni rekli 41. leta, da gre za komunizem, sem stoodstotno prepričan, da ne bi bilo nič iz tega. Vendar so to malo skrivali. 1943 so prišli na trda tla in potem so pokazali, kaj so.”

Utrinek iz življenja v Dolgi Poljani pred vojno.

Franc se je kot nekateri drugi domači fantje v naslednjih mesecih skrival, ni hotel v nobeno vojsko − ne k domobrancem in tudi ne k partizanom. Slednji so grozili, da bodo družinam pobrali vse govedo, zato so bili fantje prisiljeni, da se jim pridružijo. Ni šlo za prostovoljce, ampak pod prisilo mobilizirance. Na sveti večer leta 1943 se je Franc z nekaj drugimi javil za Kosovelovo brigado, vendar je bil skrajno nezaupljiv, ko je videl, da imajo zvezanega njegovega starejšega brata in še nekatere druge, tudi ženske. Bili so zaprti v neki sobi – vsak dan so prihajali s spiskom in ujetniki so izginjali. Brat se je rešil in prišel domov, pač pa so drugega brata februarja 1945 mobilizirali domobranci, ko je šel iz vasi po vodo.

Tako imenovana svoboda
Po vojni ni šlo za pravo svobodo, pravi Franc. Po koncu vojne so številne fante, tudi njega, mobilizirali v partizane oz. jugoslovansko vojsko. Stražil je brvi na Soči – na drugi strani pa so bili ameriški vojaki. Kasneje je bil na Uncu in Rakeku. Povojni režim je glede vere sprva taktiziral. Tako jim je komisar med politično uro rekel, da lahko gredo tudi k maši. In ko je prišla nedelja, se je veliko vojakov javilo, da bi šli. To pa ni bilo po volji komandirju, ki je nanje kričal, se spomni Franc: “Se mu je hotelo zmešati. Kako, vojak k maši? Sedaj si vojak, kaka maša!” Kasneje je komisar posredoval, da so vseeno lahko šli. Vendar je bilo te verske svobode kmalu konec. Režim je bil čedalje ostrejši do vseh, ki so mislili po svoje, posebej pa do vernih.

Komunistična oblast odstrani pozdrav novomašniku in namesti svojo parolo.

V času volitev novembra 1945 je bil Franc kot vojak v Ribnici. Spomni se, kaj mu je glede volitev rekel prijatelj Kristelj Trošt, ki je bil v komisiji: “Rekel je, da je bilo precej kroglic v črni skrinjici. Potem pa so kar pretresli v drugo. To niso bile nobene volitve.” Kot vojak je bil kasneje v Kočevju, kjer bilo koncentracijsko taborišče za moške in ženske. Prek mreže je videl brata Nika, ki je bil obsojen na sedem let prisilnega dela, a režim je bil tak, da si z njim ni upal govoriti. “Le spogledala sva se, šel je nekaj metrov mimo mene, bil je tak strah.” V Kočevju je bilo tudi več sto nemških vojnih ujetnikov, ki jih je jugoslovanska oblast zadržala na prisilnem delu še več let. Bili so veliki reveži, se spomni Franc, zanje so najslabše skrbeli. Zadrževanje primorskih fantov, ki so bili rojeni kot italijanski državljani, v jugoslovanski vojski ni bilo zakonito. Ko so jim morali dati možnost, da bi odšli domov, so se vsi javili, se spomni Franc: “Potem je videl, da ne bo tako lahko, peljal nas je zadaj na dvorišče in začel: ‘Kdor gre domov, ta je saboter, ta pljuva na grobove naših padlih, za take ne bo mesta v naši osvobojeni Primorski.’ Tako je pridigal. Naposled so skoraj vsi ostali, tak strah so v enoti vzpostavili.”

Zatiranje primorskih duhovnikov
Po prihodu iz vojske leta 1946 je moral kasneje še na “dosluženje” za osem mesecev v Slovenj Gradec, kjer so bili odnosi napeti veliko bolj, kot se jih spomni iz italijanske vojske. Leta 1953 je oblast organizirala veliko zborovanje na Okroglici, kjer je pred 300.000-glavo množico govoril tudi diktator Tito. Tam ga je Franc slišal govoriti, da ne bomo dali niti pedi naše zemlje. Kmalu nato je bil za tri mesece mobiliziran na mejo z Italijo, končalo pa se je tako, da je Jugoslavija ostala brez velikega dela slovenskega narodnega ozemlja.

Povojna oblast je preganjala verne ljudi in duhovnike. Franc se spomni,  kako so zasegli živila, ki so jih ljudje zbrali za novo mašo. Napis na slavoloku “Pozdravljen, novomašnik” so ponoči zamenjali z napisom “Vsi na delo za petletko”. O tem priča tudi ohranjena fotografija.

Izučil se je za zidarja, obnovil hišo in se poročil, a z ženo, ki je že pokojna, nista mogla imeti otrok. Delal je v gradbenem podjetju Primorje in kasneje 26 let v Tekstini v Ajdovščini.

Franc Bratina

Vse življenje je ostal zvest slovenstvu in veri. Redno spremlja politično dogajanje in bere časopise, ob obisku je na mizi Demokracija. Zase pravi, da je bil vedno v opoziciji, prej proti fašistom, potem pa proti boljševikom. Gre v 94. leto, pa še vozi avto in v veliki meri skrbi sam zase, čeprav mu z veseljem priskočijo na pomoč sorodniki. Pred hišo in v njej ima vzorno urejeno cvetje − v spomin na ženo, ki so ji bile rože v veliko veselje. Na vprašanje, zakaj se je odločil za pričevanje, pove, da ne želi, da bi šlo vse, kar sta doživela on in njegova družina, v pozabo.

Jože Možina

 • Anton

  Zakaj torej komunisti vztrajno lažejo?

  • Franc Šink

   Saj ne lažejo. samo ponavljajo laži in z tem ustvarjajo svojo “resnico”

 • bubamara

  Komunizem uspeva samo pri lenih in pokvarjenih narodih. Slovenci so idealni za ta eksperiment.

 • Luckyss

  Zanimiva zgodba, ki v bistvu potrjuje zmedenost v tistih časih, ko nisi vedel katera “vojska je prava”…
  Najbolj prav je očitno bilo, če si vprašal župnika ;))
  Človek lepo prizna, da se je skrival ker ni hotel ne k enim, ne drugim…
  Po vojni za komuniste res ni bilo zaželjeno da bi hodili v cerkev, ostalim pa niso delali problemov…
  duhovniki in cerkve so očitno dobro preživeli te “hude čase”, saj so ohranili premoženje in željo po fantkih…
  Torej spet jamrate brez osnove…

  • Janez Pavel Kanc

   Komunisti niso smeli hoditi v cerkev. Običajna kazen je bila izključitev iz partije, redkeje opomin pred izključitvijo.
   Odnos do duhovnikov in cerkva (zgradba) je bil različen. V nekaterih, običajno manjših in zakotnih, vaseh so lokalni prenapeteži dali porušiti zvonike. To so običajno izvajali knojevci in z boljševizmom zaslepljeni prostovoljci – domačini. Bili so tudi primeri, ko je drhal (beri: vaški s komunizmom prežet lumpenproletariat) duhovnike kamenjala in zelo grdo poniževala.

   • Luckyss

    Ja, omenjaš dva ali tri skrajne primere, ki so se res zgodili..
    Ampak glede na tisto trditev da izjeme potrjujejo pravila, je dejstvo, da se v Cerkev in duhovnike nihče ni pretirano vtikal…Če pa komunisti niste smeli k maši, je pa drug problem…no, saj sedaj pa lahko hodite…Janeza “vpraš” ;))

    • pupa

     Morda ti veš za kaj so matere rojenih otrok šle krstit svoje otroke v drugi kraj, če je bil otrokov oče v partiji in na boljšem delovnem mestu?

     • Luckyss

      Morda zaradi prirojene hinavščine in egoizma, ker niso hotele zgubiti prioritet, ki jih je prinašal status komunizma…Torej, danes se temu pojavi reče brezjajčnost in jamranje…pa tudi kakšna svečka morda ni odveč…

     • montyamp

      Pesjanar , od sovraštva boš zbolel .
      Janša se ti je skril pod posteljo , buuuuuuuuuu ………….

     • Luckyss

      Glede postelje me bolj zanima Urška…vendar so okusi pač različni…tudi, ali predvsem v vaših krogih…

   • pupa

    Razliko med levečarji in nelevičarji je lahko spoznal lahko vsak v zadnjem desetletju v sami zloveniji,

    VSTAJNIKI kjerkoli so se pojavili so kurili razbijali in uničevali.

    VZSTRAJNIKI so na miren način, veliko več časa je trajalo, pokazali svoje nestrinjanje.
    Edine smeti ki so zapustili na krajih svojih protestov so bile izgorele sveče, ki so jih pospravljali smetarji. Nobenih poškodb ljudi ali premoženja.

    Moram dopolniti med VZTRAJNIKI je BOJDA ena oseba “namlatila” sodnico z marelo. ha, ha,ha,……………………

    • Luckyss

     Treba je povedati še bistveno zadevo….Vstajniki so imeli konkreten razlog za svoj upor, medtem ko “vztrajniki” le povelje svojega pastirja…no, ja pingo sok, sendvič in dnevnica ter avtobusni prevoz tudi štejejo…. ovce..;)

     • pupa

      Če bi vedela za vse te dobrine, ki jih naštevaš bi se udeležila tudi jaz pa so mi vsi pravili, da si še prevoz sami plačujejo ne glede kako od daleč so prihajali.

     • Luckyss

      Nekateri med butastimi so še bolj butasti…tisti imajo več stroškov..

     • pupa

      In ti si se odpovedal veri ker si manj “butast”in in predvsem imaš manj stroškov. Tudi mesu si se odpovedal, ker imaš tako manj stroškov. Tudi psu se boš odpovedal, da boš imel manj stroškov…………………………

  • boogin1

   Anton Vovk je kot generalni vikar junija leta 1945 zaradi aretacije generalnega vikarja Ignacija Nadraha prevzel vodstvo ljubljanske škofije. Leta 1946 je bil imenovan za ljubljanskega pomožnega škofa in 1. decembra posvečen v škofa, 17. septembra 1950 imenovan za apostolskega administratorja ljubljanske škofije s pravicami rezidencialnega škofa. Od leta 1951 do 1961 je upravljal tudi slovenski del reške in v od leta 1951 do 1955 slovenski del tržaško-koprske škofije. Po smrti (formalno še zmeraj rezidencialnega oz. rednega) škofa Rožmana v ZDA je bil Vovk 26. novembra 1959 imenovan za ljubljanskega škofa – ordinarija. Papež Janez XXIII. je ljubljansko škofijo 22. decembra leta 1961 povzdignil v nadškofijo in tako je bil Vovk z istim odlokom imenovan za ljubljanskega nadškofa. Slovel je kot dober govornik in bil splošno priljubljen kot ljudski škof.
   Komunistična oblast ga je psihično (nočna zasliševanja) in fizično trpinčila, čeprav med vojno ni sodeloval z okupatorji in je bil narodno zaveden. Vztrajno si je prizadeval, da bi oblast spoštovala ustavni položaj cerkve ter opustila preganjanje in prizadevanje krivic. Pod vplivom politične propagande so nadškofa 20. januarja 1952 na železniški postaji Bršljin v Novem mestu polili z bencinom in ga zažgali, zdravniško oskrbo pa so mu omogočili šele po povratku v Ljubljano čez več ur. Preživel je hudo poškodovan, posledice je čutil do konca življenja. Avgust Mežnaršič, edini, ki so mu za dejanje sodili, je bil obsojen na deset dni zapora pogojno za eno leto.
   13. maja 1999 je bil izdan škofijski odlok o začetku postopka za njegovo beatifikacijo. S tem je nadškof Vovk dobil naziv Božji služabnik, leta 2007 pa je bilo gradivo predano kongregaciji za zadeve svetnikov v Vatikanu. Leta 2003 so izšli njegovi dnevniški zapiski iz povojnih let (1945-53) z naslovom “V spomin in opomin”.

   https://sl.wikipedia.org/wiki/Anton_Vovk

   • Luckyss

    To je eden izmed treh primerov, ki jih omenjam kot izjemo, ki potrjuje pravilo…
    Se ti ne zi da množično nasilje nad duhovščino zgleda morda drugače…?!

 • if

  Komunist je prvi kolaborant z nacistom! Vse jasno! Zagnal je 2. svetovno vojno in vanjo zvlekel mnoge države/narode, 6. aprila 1941 tudi slovenski narod.
  Prekleti človek komunist Marx, Lenin, Tito, Kučan …, neokomunist!

  • Luckyss

   Še sreča, da nimamo svetovne sramote zaradi domačih izdajalcev, ki so prisegli Hitlerju in pod njegovim okriljem pobijali Slovence…
   Vsaka medalja ima dve plati..in tisti, ki vidite le eno ste pač ovce…dejstvo…

   • branči

    kaj si lahko mislimo o 50 letniku, ki po cele dneve visi tukaj in komentira? brezposelna oseba, verjetno na socialni podpori! verjetno čefur, cepljen na yugo rdečo zvezdo! umsko moten vegan, ki si za svojo prepoznavno sliko izbere mesojedo žival! verjetno bi temu bolj ustrezala opica z banano! vidiš pesek, to so bolj verjetna dejstva, kot tvojih 85%

    • Luckyss

     Meni ni treba več delati, ker sem garanje v mladih letih znal pametno investirati…
     Priznam da včasih še malo “na črno” naredim kaj v svoji stroki, da pade kakšnih sto evrićev na dan…Torej vidiš, da sem “fizikalec” in ne kakšen odvetnik ali podobna zalega, ki ima omenjeni znesek na uro ;)
     Tega “peseka” pa sem dobesedno rešil z verige pri nekem pijanem kmetu…
     Slučajno sem šel mimo dvorišča kjer so imeli fešto, pes pa podivjan na verigi in brez vode…Pa sem jim zavpil da naj dajo še psu kaj za pit, če jim očitno že “teče z mize”…
     Pa je gazda “djau”, da lahko psa kar vzamem, če se upam v njegovo bližino…
     In sem ga ;))
     Očitno so psi pametnejši od vas ovc…

     • montyamp

      Investirati ???
      Hahaha , se zlizati z globoko oblastjo in lupiti poštene Slovence , to ni investiranje, to je navadni balkanistanski ultrabanditizem ….

     • Luckyss

      Če kupiš stanovanje in ga potem daješ v najem, je to bolj usluga državljanu kot pa to kar si ti pogruntal…;)

     • montyamp

      Po Jazbinšku od strica ……………….
      Gnoj od gnoja ………………………

     • Luckyss

      Kupljeno od dveh upokojencev, ki sta šla v dom za ostarele….
      Seveda je bilo treba zadevo popolnoma sanirati in sedaj se vložen denar vrača…
      Tako te zadeve potekajo, če še ne veste…ovce lene..

     • SIMON ROZIC

      …če imaš najemnike prijavljene in nisi bil v partizanih, ti od tega
      bolj malo ostane ! Psa imaš pa za ustrahovanje ali pa zaradi
      slabe vesti ! …mali človek – hud pes!- znana kombinacija !

     • Luckyss

      Ti si očitno psihoanalitik na daljavo…;)
      Ni skrivnost….za najemnino dobim toliko kot znaša pokojnina za polno delovno dobo…ni veliko, “se pa pozna”…
      Kar se psa tiče, ne vem od kot toliko odzivov na to, ali celo nekih erotičnih skritih hotenj…
      Sicer pa je moja “psina” kljub masi in volčjem poreklu najbolj prijazen kuža kar jih obstaja…razen do tujcev seveda…Če te zanima te predstavim in se sama zmenita..;)

     • Minovak

      Ni mi jasno, kaj ima pes z nami “ovcami”, zate pa verjamem, da ti je rdeča oblast dobro pomagala “investirati”, ker jo tako vehementno zagovarjaš, da druge razlage ne vidim in takih je kar nekaj, saj ne bodo izdali svojih “dobrih stricev”, ki so jim pomagali do poceni stanovanj in hiš, rajši pa kar zastonj. Najlepše je kar vzeti in nič delati, to je bilo in je še zlato pravilo rdečih mafijcev.

     • Luckyss

      To so vaše domneve ;)
      In pes je vedno pasel ovce in ne obratno…Tudi skrajno rdeči pes lahko pase cerkvene ovce, mar to ne drži ?!

   • montyamp

    Kakšne Slovence ???
    Komunisti niso Slovenci , to so izdajalci ki so 1935 pred slovenskim zakonom pobegnili pod krilo NKVD idiotov .
    Tam so se zločinci radikalizirali in seveda med WW2 vrnili v Slovenijo ki je morilce enkrat že izgnala .
    Danes seveda zaradi komunist-fašizma živimo bolje kot Švicarji , le da na leto zbeži 10 000 pravih Slovencev pred preoblečeno komunistično partijo iz države , ker je od dobrot ogromno zdravstvenih zapletov zaradi kapi .

    • Luckyss

     Pišeš neumnosti in še bolj neumni od tebe, kar je skoraj nemogoče, ti pritrjujejo..
     Seveda so tako komunisti, belogardisti, plavogardisti, domobranci , neslanci, poslanci, itd…vsi Slovenci….nekateri so pač bolj bolj butasti in jamrajo, če so še živi…

   • pupa

    Pameten človek se vedno odloča za manjše ZLO.

   • dob

    Misliš na slo-komuniste, ki so prisegli Stalinu, ki je bil Hitlerjev zaveznik? Potem so pa slovenski komunisti – ti podli rusofilski izdajalci – izdali lasten narod in pobijali vse, kar ni horelo komunizma na teh tleh!
    Izvajali so revolucijo in se lagali, da je to “narodno osvobodilno”, v resnici pa je šlo za zasužnjevanje naroda in krvavo genocidno kruto maščevanje nad lastno inteligenco.

   • pupa

    In kdo je pobil več Slovencev med pobitimi tudi otrok, mladoletnikov in žensk??????????????????

  • Janez Pavel Kanc

   Ali nisi enega, ki je peš prikorakal v Jajce, pozabil?

   • anzek

    Ti je že kdo rekel, da si butl?

    • Andrej

     So mu že večkrat rekli, pa ne razume. Nekaj so ga naučili in sedaj to ponavlja.

   • SIMON ROZIC

    …prikorakali so tudi preko Urala, reveži vojaki! Po ukazu, ki
    ga ni bilo mogoče zaobiti !

   • dob

    Govoriš morda o človeku, zaradi kogar Slovenija kot država zdaj obstaja?

    • Luckyss

     Mislim da res imata v mislih istega človeka….
     Država morda postaja druga Albanija in ne Švica…koliko je kriv omenjeni pa bi se dalo debatirati…Torej, na teh straneh brezveze,,,,.

     • dob

      Trenutno imam v mislih kak bebo si

   • Schemva Miro

    Če si Slovenec,si v sramoto narodu,toliko si zabit.

 • Anton

  men je že zdavnaj vse jasno, komunist je tisti, ki sovraži delati, se okoli potepa, laže, krade, vsake toliko časa kak kozolec zažge, skratka človek ničvrednež. O tem so znali reči ževčasih pošteni, kleni in marljivi Slovenci, skratka vse jasno, Ámen.

  sarkazem press

  • Luckyss

   Še dobro, da si omenil sarkazem, ker si v bistvu opisal človeka, ki je vsak dan pri maši, vmes dela pizdarije, ampak potem mu nekdo pri spovedi vse oprosti…

   • Anton

    tvojih bedastočarij pa res ne bom argumentiral

    sarkazem press

    • Luckyss

     Jih niti ne moreš….realizem presss…

     • branči

      85%, to je tvoj realizem!

     • Luckyss

      Ja, toliko nas je še normalnih v naši lepi deželi…

     • branči

      največ normalnih je v šolah za posebne potrebe, ko jim kot tebi – bog ne daj ne smeš reči debil!

     • Luckyss

      Očitno si s to šolo dobro seznanjen….

     • montyamp

      Saj zaradi partijske normalnosti se ukvarjamo z vojnami , bankroti in atentati .
      No , tapravim fašistom so všeč tudi take stvaritve .

     • Luckyss

      Res je…od križarskih vojn naprej…

     • Anton

      jap zato pa je tko kot je

      sarkazem press

     • macon

      Kuži, ti si ena huda žrtev komunajzarske garaže, tvoja izkrivljena in premaknjena predstava in stalno laganje sta v dokaz. To nas je zaznalo in komentiralo že vsaj ducat.

      Ti se sicer lahko delaš pametnega proti ducatu in več ljudi, ker si nisi čisto pri sebi. Bogi. :)

      Greva še enkrat, da si boš počasi zapomnil, ker si pač bolj trde glave: skrajne levice ne moreš zagovarjati iz pozicije etike, morale in konsistence, lahko se samo spakuješ, kako močni in pomembni ste. Skrajnežem zmerom ostane samo najbolj butast primitivizem, ker ste pač skrajneži.

     • Luckyss

      No, če se vas je ducat ovc skupaj zbralo potem imate skupaj okrog 135 IQ ja, torej bi se dalo debatirat na isti ravni…Sam pa se nikar ne trudi…

     • macon

      A imaš kako podlago za svojo izraženo samozavest? Si v življenju kaj dosegel, ti je kdo kaj priznal? :)

      Po mojem si samo lep primer kognitivne disonance. :)

     • Luckyss

      Še enkrat….To tvoje bolno omenjanje “garaže” kaže na tvojo spolno deviacijo..kakršna koli že je…In ni treba biti Freud, da to ugotoviš..
      Kaj je kdo dosegel je relativna zadeva, nekateri smo zadovoljni s standardom, ki ti omogoča normalne aktivnosti in potrebe….
      Nekaterim pa je jahta vedno kakšen meter prekratka…

     • macon

      Radi omenjamo velike “dosežke” in nesmrtno simboliko slovenske levice kot so zvezda, Tito ter tudi nesmrtna garaža za pasje orgije- nikoli pravosodno počiščena… ti imaš pa kužka za slikco in si še mahnjen levičar.

      Potem je pa vse na svojem mestu, ti pa kot vedno na ketni v garaži. Tista garaža je pač vaše levo mentalno obzorje in stanje duha.

      Da temu ne bi bilo tako (da bi bil to osamljen eksces), bi morali biti krivci sodno sprocesirani pa v režimski stvarnosti seveda niso.

      Moja spolna deviacija je v tem, da sem se res iskreno čudil in si zato do danes zapomnil.

 • montyamp

  SMRT MURGLOSRBSKEMU FAŠIZMU — SVOBODA SLOVENSKEMU NARODU

  • Janez Pavel Kanc

   Linex pomaga.

   • Luckyss

    “devetka” tudi ;)

    • montyamp

     To bo zvedu tvoj pes , se ziher veseli .

   • montyamp

    Ti že veš .

 • Minovak

  Še en citat čiste resnice od izkušenega državnika, vse ostalo je sprenevedanje:
  Socializem je protinaraven sistem, ki nikdar ni deloval, nikjer ne deluje
  in ob soočenju z realnostjo tudi ne more delovati.
  Winston Churchill je dejal, da bi lahko deloval le na dveh mestih,
  v nebesih, kjer ga ne potrebujejo in v peklu, kjer ga že imajo.

  • Luckyss

   Še sreča da imamo kapitalizem, da lahko hodijo zaposleni na RK in Karitas, da lahko nahranijo svojo deco…
   V gnilem socializmu nam to ni bilo potrebno…celo pozidali smo tisto kar danes niti prebelit niste zmožni ;)

   • Ava

    Aja, kaj pa je potem to, da ima neka Lidija Glavina preko 100k plače letno, pa čeprav več ne opravlja svojih funkcij??? In zakaj se meni in delavcem v zasebnih podjetjih nabija take davke, da glava boli?? Za koga? Za Lidijo in njej podobne Mesečnike ki bi samo dobro živeli in nič delali.

    Kapitalizma ti še doživel nisi, drugače ne bi trosil bedarij. V pravem kapitalizmu lahko uspe vsak s svojo idejo, ki se proda na trgu. Ne pa javni socialisti.

    In ja v pravem kapitalizmu bi bili vsi zgoraj omenjeni na sončni. Do zdaj ni noben.
    Lp

    • Luckyss

     Vste to kar omenjaš so ekstremi ali bolje rečeno normale kapitalizma…
     Kako pa se obarvajo takšne dečve ki jih omenjaš in je njihova primarna funkcija in sposobnost le držanje nog v “luft”, pa je stvar lastne opredelitve…
     Danes si komunist, jutri ližeš roko župniku, če ne verjameš vprašaj v vrh SDSovc…

     • Ava

      Ne, to niso normale kapitalizma. Normalna bi bila, če bi bili to ljudje ki izčrpavajo zasebna podjetja – tudi takih lopovov je veliko, se razume.
      To so socialisti na račun davkoplačevalcev. Kar je še slabše.

     • Luckyss

      No, delno se lahko celo strinjam s tabo…
      Ljudje “ki imajo roke k sebi obrnjene”…lahko izkoriščajo vsako barvo sistema…

     • Hamid Begic

      Ne ližeš samo roke…. :)

      PS: Vsaj tako slišim… Hahhahah. :)

     • Luckyss

      Glej, obstaja procedura do vzpona na vrh, ženska pač začne na kolenih…;))

   • pupa

    Cela država Jugoslavija je bila en sam RK in Karitas in je preživela kolikor je samo na račun miloščine, ki so jo prejemali od gnilega kapitalizma. Sicer, če bi bila jugovina vzorna tvorba nebi nikoli razpadla kot je. ADIJO

   • Andrej

    V zlatem socializmu smo imeli par-nepar, pa takso za čez mesjo, pa bencinske bone, pa Ponterosso, pa Malija na Koroškem, pa konvertibilni dinar, pa…
    Bivši komunisti -> sodobni kapitalisti so poskrbeli, da potrebujemo Karitas in RK.

   • boogin1

    Ja samo nisi se vprašal, na čigav račun ste to pozidali in kdo je nazadnje to plačal.

    • Luckyss

     Z lastnimi rokami in žulji in na račun državnega dolga, ki je bil za celotno Jugoslavijo manjši kot je sedaj za Slovenijo..

   • branči

    dokazano, da veganu pomanjkanje hranilnih snovi skuri možgane! si živ dokaz negativne evolucije!

    • Luckyss

     Glej, mene ne moti kaj kdo konzumira…
     Je pa dejstvo, da se pri intenzivni živinoreji uporabljajo gensko spremenjeni organizmi, cepiva, pospešavalci rasti, antibiotiki in ostala svinjarija, ki se koncentrira v mesu..Treba je vedeti, da so normativi za pridelavo hrane za živali bistveno nižji, kot za človeka…To pomeni več strupov v biomasi, ki se kasneje kopiči v mesu…
     Če ne bi bil vegan bi meso nabavil nekje v halozah pri neki stari mami, ki edino kravco hrani le s senom…In ne bi kupoval teh poceni smeti v veleblagovnicah…
     Mimogrede in njive…tudi zelenjava je polna strupov, morda tista “bio” malo manj..

     • branči

      dejstvo so skurnjeni možgani in sploh ni važno od kod si to fasal, pomemben je učinek! tetovirana rdeća zvezde na čelu pove, kakšna je notranjost!

     • Luckyss

      Daj naj ti da žena par evrićev in pojdi raje na pivo namesto da na teh straneh neargumentirano ponavljaš eno in isto mantro…
      V bistvu sem res bedak, ker se v duhu humanizma sploh ukvarjam s tabo ;)
      Lep pozdrav torej…

     • branči

      ščiješ proti vetru, nisem edini komentator, ki ti je to povedal, samo tebe se neprime! tipično za čefurje, da srevržejo temo, ki mu ne paše! nehaj srrati tle, gor, pol se nihče ne bo ukvarjal s tvojimi idiotizmi!

   • boogin1

    Jugoslavija je bila umetna prisilna tvorba več narodov, kjer se poleg kulturnih in verskih razlik v posameznih republikah ni govorilo istega jezika. “Bratstvo i jedinstvo” se je klavrno končalo. Prišlo je do vojne, kjer so prišle do izraza frustracije več desetletij prisilnega sobivanja v isti državi. Skratka v imenu “bratstva i jedinstva” so se narodi Jugoslavije poklali med seboj.
    Veliko, celo osnovnih dobrin doma ni bilo mogoče kupiti, ali pa so bile zelo omejene. Hodili smo v Trst, cedili sline in kupovali dobrine “gnilega kapitalizma”. Spomnim se nakupov osnovnih živil. Olja, praška, kave in ostalega, česar nisi mogel kupiti v trgovini takrat, ko si jih potreboval, temveč takrat, ko so trgovine prejele artikle. Ko so v trgovinah dobili določene artikle, se je hitro razvedelo. Cela družina se je napotila do trgovine in se postavila v dolgo vrsto, ker je bila količina na osebo omejena. Prijeli smo vsak 1 prašek, ker nisi vedel kdaj bo naslednja pošiljka in če boš takrat, ko ga bo trgovina dobila ujel pravi čas in potrpežljivo včasih tudi več ur čakali v vrsti pred blagajno.
    V 80 letih je prišla visoka inflacija. Čez noč je bila plača, ki sem jo prejel za 1/2 manjša kot predhodni dan. Z denarjem se nisem več znašel, zaradi pripisovanje ničel. Če se je plača začela pri 100000 dinarjih, je bila naslednji mesec 1000000, 10000000, 100000000,… ali več.
    In nazadnje, da ne omenjam indoktrinacije komunističnega režima, ki se je začelo že zelo zgodaj od vrtca naprej, vsakodnevno filanje in posiljevanje s komunističnimi idejami, drugačno mnenje pa se je kaznovalo z Golim otokom, če že ne kaj hujšega.

    • Luckyss

     Ne vem kje si ti živel…
     Jaz sem kupoval lewiske in usnjene jakne v Trstu…”špecirijo” pa v Avstriji…in to za lasten denar kot srednješolec…
     Sedaj imaš vse to za prvim vogalom, zaposlen narod pa za kruh nima in hodi na Karitas..

    • Luckyss

     boogin1

     In če si ti imel problem s številkami jih jaz nisem imel….
     Sem se zapeljal z jugecom v Reko ali Opatijo in tam vnovčil vse čeke…
     Preden so mi znesek vzeli z računa sem kupil DM in imel zastonj vikend na morju in delavsko plačo profita, seveda zaradi inflacije, torej teh številk, ki tebi očitno “ne potegnejo”…
     Zato pa jamrate že dve generaciji in boste očitno to počeli še naprej…

     • maksimalno

      In spet kažeš svojo nategunsko,verjetno do amena izrojeno, rdečo naravo.

   • Schemva Miro

    Vidi se,da je tvoj pes bolj pameten kot ti.

   • maksimalno

    Lejga šmenta tupkovskiga. In ti si pozidal tista dva stanovanja, ki jih sedaj kao tržiš? Lepo si nategnu tista stara strička , počakal ,da se je vsak od njiju ” stegnu” , nato pa verjetno še bankirje nategnu, stanovanji prebelo, nato pa dvema ubošcema stanarino satanski zabelo. Te skor lahko narišemo, tok si prozorn. Amen. Lahk bi reku tud brez sarkazem press
    .

  • Ava

   Res je. Ampak se ne strinjam, da socializem ne deluje nikjer, deluje. V Sloveniji! Dokler bo tolikšen delež ljudi zaposlen v ju, da boli glava, bo Slovenija nebesa. Za izbrance, se razume.

  • Hamid Begic

   Hahahahah. :)

   PS: Funny fella! :)

 • Viktorh

  Da, da, takšen je bil zločinski komunizem.

 • Andrej

  Po Kučanu to ni pričevanje, ampak sovražni govor.

 • boogin1

  Oba moja dedka sta padla kot partizana. Oba globoko verna se nista borila za komunizem in leve ideje, temveč sta se borila proti okupatorju in verjamem, da bi se sedaj borila enako proti komunistični ideji in okupatorju, ki se kaže v množicah nelegalnih migrantov. Če sta že oba dedka padla kot partizana, pa so babice preživele in imele kaj za povedati o prvih takoimenovanih “demokratičnih volitvah”. Povedali sta skoraj obe enako, da sta obstajali za volitve dve glasovalni skrinjici. Vsak je prejel v dlan kroglico in stopil do mize z dvema volilnima skrinjicama. Ena od volilnih skrinjic je bila jasno označena kot “OF” oziroma edina prava, na drugi ni bilo ničesar. Na volitvah so bili prisotni razni politični komisarji in predstavniki OZNE, UDBE, KOS,… kakorkoli se je že takrat imenovala ta tajna služba. Prestavniki tajne službe so zelo pozorno poslušali in dali volivcu nedvoumno vedeti, katera volilna skrinjica je prava in v katero se sme kroglico spustiti. Ko je volilec kroglico izpustil, se je v tišini seveda jasno slišal zvok lesa, ko je kroglica polzela po lesu v notranjost skrinjice. Tisti, ki je kroglico izpustil v napačno skrinjico, si je nakopal velike težave. V kraju kjer je volila ena od babic, je bil sosed, pripadnik te tajne službe in je sosedom pred volitvijo naročil, kako naj volijo, če si ne želijo nakopati težav. Seveda jih je nekaj pogumno spustilo kroglico v napačno skrinjico, čeprav je tako želela večina. Seveda se je večina odločila za skrinjico z napisom “OF”, ker večina ni imela dovolj poguma, da bi kroglico spustili v “napačno skrinjico”. Ker je bil sosed-pripadnik tajne policije v dobrih odnosih s sosedi in ker je imel naročeno, da mora po volitvah obvezno nekoga ovaditi, je seveda ovadil soseda, ki v vasi ni bil posebno priljubljen in po ovadbi nihče ni preveč nasprotoval temu.
  In tako si levica ali komunistična oblast še danes predstavlja volitve, le da so prijemi in pritiski s pomočjo medijev drugačni kot davnega leta 1945.

  • Luckyss

   To pravljico o volitvah si brez veze napisal, saj si itak lahko volil le “edine kandidate” in edino stranko….

   • Andrej

    Zakaj se mi je zdelo, da se boš takoj vtaknil? Imaš pa prav, vse volitve v komunizmu, vključno s tvojim socializmom, so ena sama farsa. In ker imamo ta trenutek komuniste na vladi je zaključek zelo preprost.

    • Luckyss

     Ne vem zakaj se tebi kaj “zdi”, morda zato ker veš da pišem na podlagi dejstev…
     Je pa vsaka politika farsa in verstva enako…..

     • ZatonMesecnikov

      Ta levičarska “dejstva” so že legendarna. Vsaka druga beseda v levičarskem stavku je “to je dejstvo”. Kot da ne bi levičar sam sebi verjel….

     • Luckyss

      Ta dejstva lahko preveriš na virih od GB, ZDA,Nemčije, itd…ki niso najbolj levičarski…
      Seveda pa ne moreš uporabiti teh strani, oziroma tukajšnjih “člankov” za relevantnost nekih podatkov…Ker brata Grimm nista imela niti približno takšne domišljije kot ti vaši avtorji ;)

     • Andrej

      Kaj pa ni farsa?

     • Luckyss

      Kaj pa ni farsa?
      Družina, humanost, altruizem, narava, živali…in ljudje, ki niso obremenjeni s politiko ali verskimi blesarijami…

     • pupa

      Saj ti si tudi obremenjen z verskimi blesarijami VERA V RDEČO ZVEZDO, ki jo kažeš na glavi tvojega ščeneta-

     • Luckyss

      Hja, za to zvezdo sicer nimam avtorskih pravic, ker je to izdelal eden izmed vaših hišnih ovc….
      Pač naj tako ostane, če vam gre že na živce…

     • maksimalno

      Se mi močno dozdeva ,da si ti skoraj tako kot židje v starih časih obremenjen z bronastim telefon, samo da pod tvojim kipom piš, družbe ti……..

    • Hamid Begic

     Vse volitve so farsa. :)

     PS: ZDA je pravi primer za to. :)

   • ZatonMesecnikov

    Definitivno ni pravljica. Vse izpovedi prič so povsem enake. Z temi volitvami oktobra 1945 so želeli svetu pokazati, da izpolnjujejo stari kriterij demokratičnih volitev, da morajo vsake volitve imeti najmanj dva kandidata. Pa spomin na prejšnje države je bil še svež, ko se je volilo več kandidatov in več strank.

    Pa še “narodne sovražnike” so lahko s tem identificirali, kdo je metal v napačno skrinjico.

    kasneje, ko so videli, da se da, so volitve z več kandidati opustili.

    • Luckyss

     No ja…vse skupaj je bilo farsa in vsi so to vedeli, volivci, tujci, itd..
     Tako, da ni nihče nasedal tem foram…
     Kdor pa je volil proti partiji pa itak spada pod naravno selekcijo po Darwinu…

     • ZatonMesecnikov

      Takrat še niso vedeli. Volitve so bile izvedene na osnovi sporazuma Tito-Šubašić, z njimi sta potem Broz in Partija utemeljevali svojo legitimnost, kot plebiscitarno voljo naroda.

      Časi, ko so komunistični in socialistični vodje dobivali po +100% glasov, so šele prihajali. Takrat pa so bili ljudje še vseeno vajeni Kraljevine, pa Avstrije.

     • Luckyss

      Ti pač govoriš za ljudi iz svojega kroga ali žlahte , ki jih bolje poznaš in so morda “malce bolj počasni”….Ostali so vedeli za kaj se gre….

     • ZatonMesecnikov

      Moji so že pred vojno vedeli, kaj je Komunizem. So že znali brati in kupovali so časopise….

      Tvoji pa še danes verjamejo vanj…

     • Hamid Begic

      Na žalost so”tvoji” pobegnili roki pravice. :)

      PS: Im gonna cry!!! :(

     • ZatonMesecnikov

      na žalost je tvoj Ćale, starešina JNA zvani “brko” nekoč zašel v te kraje…

     • Hamid Begic

      Če bi zašel…. ti ne bi več pisal komentarjev danes. :)

      PS: Edino če imajo T2 v Barbara rov. :)

     • ZatonMesecnikov

      kako Ćale došao, on je 91 proteran sa svojim komunističkim zvezdama….

      Levičari mu dozvolili da se vrati, pa uzima lovu od “izbrisanih”.

     • Luckyss

      Ljudje v mojem krogu verjamemo v humanizem in etiko ter “celo” v vrednote ki jih je Jezus učil in ki jih Cerkev in njihove ovce ne spoštujete..
      In ne me povezovat z SD ali “levico”, ker nimajo nobene veze z načeli altruizma ali skrbi za zatirane sloje ljudi kar bi morala prava levica podpirati…

     • ZatonMesecnikov

      Potem ste pa jehovci, ti in vaša žlahta…

      verjamete v prvotni evangelij….

     • Luckyss

      Moji starši so katoliki…jaz pa sem se izpisal …Moji otroci imajo vse zakramente a ne hodijo v cerkev ….

     • ZatonMesecnikov

      Pohvalno. še NOBja se znebiš in razčistiš z grehom svojih prednikov, pa bo….

     • Luckyss

      Sem že povedal da je moj ded rešil vsaj 15 domobrancev…
      Še na stara leta je klel, da mu je ravno takrat zaštekal Mg42…bolj znan kot šarec…

     • ZatonMesecnikov

      Ko je tvoj stari fotr bežal po gozdovih, za Mg-42 še slišal ni, saj je bil le ta na resnih frontah in ne v nekem okolju, kjer redne nemške vojske sploh bilo ni, ampak samo policijske enote. Ki so bile oborožene z drugorazrednim orožjem.

      Pa če bi kaj travmatičnega doživljal, kot pravi veteran ne bi govoril o tem. To je namreč značilno za veterane. Ponavadi niti njihovi otroci ne vedo, kaj so vse doživeli, ker jim zaradi posttravmatičnega stresa tega ne govorijo. Želijo si le, da otroci ne bi doživeli, kar so oni doživeli. Veliko sem tega slišal o veteranih.

      Imel si pa kategorijo po vojni, ki se je imenovala Šank brigadisti. Tam je bilo pa junaštev na pretek. Bojim se, da je tvoj stari fotr pasal v to kategorijo….

     • pupa

      Hočeš povedati, da so komunisti polnili jame, brezna. jarke,……………po Darwinonove zakonu? Nemaram Darwina s tako brutalnimi zakoni.

     • Luckyss

      Darwinov zakon pomeni izumiranje primerkov, ki so bolj butasti ali drugače neprilagojeni..

     • pupa

      Ti bi tudi pri vseh ljudeh s posebnimi potrebami in neprilagodljivimi uporabljal Darwina?

     • Luckyss

      Seveda ne…oni niso butasti ampak drugačni….
      Butasti so tisti, ki v svoji pokvarjenosti mislijo da so pametni…

     • pupa

      Kaj pa ti razmišljaš v svoji butasti glavi, da si pameten?

     • Schemva Miro

      Tu si se pa lepo opisal,v zadnjem stavku.

 • Andrej

  Ježek je povedal kratko in jedrnato:

  Cinca marinca, ta pa ni za nas
  u ta črna skrinca vrgu je svoj glas.
  Zdaj imajo skrinjice sfrizirane in se jim reče Patria in druge izmišljene zgodbe. Učinek je pa isti.

 • Hamid Begic

  Za nekatere je komunizem slab, za nekatere dober…… Za nekatere je kapitalizem slab, za nekatere dober… V obeh sistemih ga “najebe” navaden delavec. :)

  PS: Hvala Bogu, da nisem delavec… Sem pa kapitalist. :)

 • NoName

  Vsak socialkomunizem traja toliko časa, kolikor časa trajajo njihovi najeti krediti. Ko kapitala zmanjka, tudi socializem ugasne:)
  Državo požre inflacija, denar postane ničvreden in tako se je zgodilo z Jugoslavijo.

 • Hamid Begic

  Večina vas sploh ne ve, kaj je kapitalizem…. To pomeni…. Koliko boš delal, toliko boš zaslužil… Če ne boš delal, boš lačen….. Ko pa vidim komentarje na SLO forumih, pišejo ljudje, kateri niso nič v življenju ustvarili, vlečete socialno pomoč, samo jamranje.. Kapitalist ne jamra….Socialist pa…. Vas te ostanki socializma v SLO rešujejo, da je “crknete”. :)

  PS: Treba delat! :)

  • NoName

   Ni ga sistema , niti ne ideologije, ki kapitala ne bi potrebovala…stvar je le v tem kako in na kakšen način so najeti krediti porabljeni.
   socialkomunizem se v Jugoslaviji ni pokazal za dobro opcijo, zato je država seveda tudi propadla.
   Denar, ki ga je Tito najemal pa je bil porabljen za neumnosti, kot so gradnje raznih bunkerjev, neomejeno št. zaklonišč, ter za vzdrževanje UDBE, ter vzdrževanje vojaškega aparata.

   • Hamid Begic

    Nisem imel priložnost izkusiti življenja v SFRJ….. ampak po pričanjih drugih vem, da se je živelo boljše, kot pa sedaj… Zato razumem opevanje po SFRJ. :)

    PS: Tukaj je toliko “kapitalistov”, kateri ne bi preživeli 1 dan v kapitalizmu. :)

    • NoName

     Verjemi ni bilo boljše, jaz sem v tem sistemu živel dolgo časa in tudi služil JNA , mogoče je bila poanta samo v tem, da smo bili skoraj vsi enaki-beri, brez možnosti nakupa raznih dobrin, ker jih Jugoslavija ni imela, pa smo morali po kavo v Trst ali pa v Avstrijo, skratka živeli smo na švercu, država pa tudi, saj so zaračunavali nepredstavljivo visoke carine ali pa so ti reči odvzeli.
     Jugoslavija je obstajala na osnovi kredita, ki jih je vodstvo najemalo ali pa so si denar izposojale diktatorske države med seboj.
     Ko si gradil hišo, si gradbeni material nabiral preko vez in poznanstev, pa tudi trajalo je, veliko se je kradlo nasploh so gradbeni delavci in direktorji preprodajali družbeno premoženje vsepovprek, tako si na primer če si imel dobro poznanstvo dobil cement skorajda free, medtem pa ti je inflacija požrla obroke kredita v kolikor ni bil vezan za takratno DEM:)
     Pred samim koncem Jugoslavije je bilo tudi zelo pomembno ali si plačo prejel navsezgodaj zjutraj ali popoldan in zelo pomembno, da si prejeto plačo takoj zamenjal za DEM.
     Goriva je velikokrat zmanjkalo, zmanjkalo je tudi elektrike, včasih celo za nekaj ur dnevno…itd…, če je to za nekatere boljše življenje, potem je Venezuela v kateri je danes podobno najboljši približek tistega kar je bilo v Jugoslaviji stalnica vse od vojne pa do svojega konca.
     Seveda pa je takrat za brezdelneže, za ljudi brez vizije bila Jugoslavija meka, bil si deležen vsega, seveda na račun države, toda takim je tudi zdaj poslano:)
     Zavedati se je potrebno, da Jugoslavija ni razpadla, ker je bila tako suuuuper, temveč je bilo v njej večina ljudi nezadovoljna in ta večina je izglasovala odcepitev, za samostojnost, za boljše življenje, stvari žal ne gredo kot je bilo zamišljeno saj imajo bivši Jugoslovanski operativci še vedno toliko moči, da država polzi nazaj, namesto naprej.

   • Luckyss

    Glej…dvesto operativnih letal MIG ni bila neumnost…in da ni nihče prestopil meje brez krogle v glavi, tudi ne…
    Če bi pokazali šibkost bi se hitro pojavili tisti iz Argentine, Avstralije ali Kanade, ki so imeli domotožje…
    Nujno zlo je bilo toliko dajati za te zadeve…Dokaz imate v razbitju Jugoslavije kmalu po Titovi smrti…
    Par operativcev CIA..je s par deset milijonov dolarjev pokupilo ustrezne ljudi, da so se na verski in nacionalni osnovi začeli klati…

    Odkar spremljam ta portal vem, da tudi v Sloveniji lahko kadarkoli povzročiš nasilje na politični osnovi…
    K sreči ne znate oprati DM od orožja..

    • montyamp

     Dvesto MIG-ov , od katerih so bili trije sposobni leteti .
     Bunker Konjica 4,6 miljard dolarjev
     Bihač podzemno letališče 8,5 miljard dolarjev
     Split podzemna luka 5 miljard dolarjev .
     Preračunano v stanovanja po 50 000 dolarjev , bi z zneski porabljenimi za idiotske gradbeniške manevre , lahko zgradili 362 000 stanovanj .
     Avtomobilov za 10 000 dolarjev bi lahko kupili miljon osemstodesettisoč ( 1 810 000 ) .
     Poleg naštetega še letališče Titograd, mega letališče Udbina, v Splitu je vojna luka Lora in izven splita sklonišča za podmornice, zaklonišča za raketne čolne in podmornice na Korčuli, na Visu, sami tuneli in oporišča, 23 republiških velikih zaklonišč v stilu Kočevske reke, razvoj letal Galeb/Jastreb in Orao J21-ki so jih naredili samo 32kosov in so bili zaradi šibkih mašin povsem ničvredni- samo za letenje in paradiranje…Angležarji niso dali motorjev, itd, vsaka od naštetih pizdarij po 5Mrd US Dollars čez prst –
     200 000 000 000 USD .

    • montyamp

     Ti si vreden toliko kot zmržjeni četnik , glup pa ko srbski točak .

 • xtc

  Taka pričevanja so zelo pomembna,da se razkrije zlagana komunističa ponareta zgodovina in da se napiše prava zgodovina kot je bilo.

  • Luckyss

   Imaš vse napisano po nemških arhivih, ker vem da našim ne verjameš…
   Vaše pravljice pa normalnih ljudi seveda ne zanimajo…

 • Balkica

  Zanimiv članek! Bravo, Jože Možina!
  Poglejte fotografijo mladih fantov izpred druge svetovne vojne! Kljub revščini so vsi nasmejani in dobre volje in vsi so čedno oblečeni, nihče ni raztrgan!

 • Valter BraniSlav

  …”Pričevanje 93-letnega klenega Primorca”…
  VASE STARE ZAMERE SO ZANIMIVE LJUDEM STARIM 93 LET.
  KAJ BOSTE PONUDILI MLADIM DA VAS BODO VOLILI IN NE BEZALI NA ZAHOD???
  Znate ziveti tukaj in zdaj?

  • Common Sense

   Ceprav je zgodba zanimiva, ti v bistvu dam prav. Samo moderno v svet usmerjeno gospodarstvo in posledicna blaginja lahko prepreci, da nam mladi ne bi uhajali se naprej na zahod. A razlozi ti to Slovenceljnu.

 • Olga101

  Še na mnoga zdrava leta spoštovanemu gospodu! Smrt komunizmu, svoboda narodu!

 • Miki Miška

  J.P.K. veš da se tvoja ideologija pelje proti Albaniji..če ne veš si butelj

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!