Prihajajo dohodninske odločbe, plačali boste več

Datum:

Vsi, ki so si na spletni strani Finančne uprave RS že informativno izračunali  dohodnino za leto 2023, so lahko ugotovili, da bodo plačali več dohodnine, kot so jo plačevali v preteklih letih. To velja zlasti za tiste s povprečnimi plačami, kar je posledica sprememb dohodninske zakonodaje, ki jo je leta 2022 sprejela vlada Roberta Goloba in je začela veljati lani.

Spremembe, ki jih sicer opozicija SDS in NSi izpodbijata na ustavnem sodišču, ki o njih še vedno ni odločilo, so odpravile postopno zviševanje splošne dohodninske olajšave do leta 2025 in nekatere razbremenitve, ki jih je sprejela prejšnja vlada Janeza Janše. Poleg tega zvišujejo skupni dohodek, od katerega se poleg splošne olajšave prizna tudi dodatna splošna olajšava.

Vse skupaj pomeni, da bodo zlasti tisti s povprečnimi plačami za leto 2023 plačali več dohodnine kot v preteklih letih. To so nekateri že preverili z informativnim izračunom, ki ga je mogoče narediti na spletni strani Furs. Ta na primer pokaže, da bo družina, v kateri imata oba starša povprečno bruto plačo, ki trenutno znaša okoli 2.400 evrov (neto izplačilo okoli 1.600 evrov), letno doplačala približno 800 evrov več dohodnine.

Golobovi dodatno obdavčili ljudi
To potrjuje tudi konkreten primer para z enim skoraj polnoletnim otrokom (oba sta znana uredništvu). V preteklih letih jima ni bilo treba doplačati dohodnine, če pa sta otroka uveljavljala kot olajšavo, sta skupaj prejela vrnjenih 600 evrov dohodnine. Letos je položaj precej drugačen, saj (tudi ob uveljavljanju olajšave za otroka) nazaj ne bosta dobila nič, ampak bosta še doplačala 220 evrov dohodnine. Po spremembah dohodninske zakonodaje, ki jo je izvedla vlada, jih je torej država dodatno obdavčila za 820 evrov.

To sicer ni edina sprememba, ki bo državljane udarila po žepu. Iste spremembe davčne zakonodaje so namreč ukinile postopno razbremenitev plač, ki jih je do leta 2028 predvidela vlada Janeza Janše in po katerih bi se plače v prihodnjih petih letih zvišale za toliko, da bi vsak letno dobil še eno dodatno plačo. Tako s postopnim zviševanjem plač ne bo nič.

Moja Dolenjska

Sorodno

Zadnji prispevki

[Dokument] Ministričino cenzurirano poročilo kaže s prstom na SD in podrejene

Dominika Švarc Pipan, pravosodna ministrica v odhodu, je objavila...

Med obtoženimi za atentat tudi predsednikova žena

Haitski sodnik Walther Wesser Voltaire je za atentat na...

Jelko Kacin: Ukrajina ne bo padla!

Natanko pred dvema letoma, 24. 2. 2022, je Vladimir Putin izvedel...

Mercedes zamaknil strategijo prodaje električnih avtomobilov do leta 2030

Mercedes-Benz je ta teden za pet let odložil svoj...