fbpx

[FOTO] Prihodnost pripada pogumnim: Združenje VSO obeležilo obletnico prvega postroja Slovenske vojske

(Foto: Twitter/@VSO_Slovenija)

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) je danes v Kočevski Reki obeležilo dan prvega postroja Slovenske vojske. Pred 27 leti je bil 17. decembra prvi postroj oboroženih sil novonastajajoče države, iz katere se je izoblikovala brigada Moris kot prva poklicna enota vojske, je na slovesnosti dejal polkovnik Slovenske vojske Tomaž Kladnik.

Kladnik je v nagovoru na prireditvi z naslovom Prihodnost pripada pogumnim dejal, da se pripadnost in vrednote vsakega naroda in s tem tudi vojske ohranjajo in negujejo z ustreznim vrednotenjem ter spoštovanjem nacionalne preteklosti, predvsem tiste, ki obeležuje gradnjo njene državnosti. “Kot simbol pripadnosti narodu in vojski ter njeni dolžnosti, da ne glede na žrtve ohrani samostojnost in neodvisnost državnega ozemlja, smo svojim prednikom, vojakom, dolžni ohranjati spomin nanje,” je povedal.

(Foto: Twitter/@VSO_Slovenija)

Prireditve so se med drugimi udeležili tudi predsednik Združenja VSO Aleš Hojs, načelnik generalštaba Slovenske vojske generalmajor Andrej Osterman, predsednik Društva Moris brigadir Anton Krkovič, prvi obrambni minister Janez Janša in predsednik državnega sveta Alojz Kovšca.

(Foto: Twitter/@VSO_Slovenija)

Spomnil je na začetke Teritorialne obrambe, ki se je v Sloveniji razvijala drugače kot v drugih republikah zvezne države. Tako so številni v njej videli neke vrste vnovično obuditev ideje slovenske vojske. Vendar se je, tako kot že velikokrat prej v zgodovini slovenskega naroda, izkazalo, da “prihodnost pripada pogumnim” oziroma tistim pripadnikom Teritorialne obrambe, ki so brez pomisleka podprli demokratične spremembe v svoji domovini, je poudaril Kladnik.

(Foto: Twitter/@VSO_Slovenija)

“Z namenom zavarovanja ukrepov nastajajoče slovenske države je bila ustanovljena Manevrska struktura narodne zaščite. S tem je bila ustanovljena posebna oborožena organizacija, ki je bila sposobna manj kot tri mesece po razorožitvi slovenske teritorialne obrambe, ob tesni naslonitvi na specialno enoto in posebne enote slovenske milice, zavarovati Slovenijo pred kakršnimkoli oboroženim presenečenjem,” je dejal.

(Foto: Twitter/@VSO_Slovenija)

S postrojem te enote so bile slovenski javnosti in morebitnim nasprotnikom prikazane priprave in pripravljenost na obrambo samostojnosti ter – kot je dejal takratni predsednik Izvršnega sveta RS Lojze Peterle – “zadišalo je po slovenski vojski”. Decembra pa so v enotah dobili prvi kontingent orožja, kupljenega v tujini.

Foto: Nova24TV

V Kočevski Reki je 17. decembra 1990 potekal prvi postroj brigade Moris, posebne enote tedanje Teritorialne obrambe, ki predstavlja zametke Slovenske vojske. Poveljnik Morisa je bil Tone Krkovič.

Predsednik Združenja VSO Aleš Hojs. (Foto: Twitter/@VSO_Slovenija)

“Zato tu danes ne praznujemo formalnih okvirov, ampak namen in vsebino. Ne praznujemo Teritorialne obrambe Socialistične republike Slovenije, ampak njeno preobrazbo, ki se je zgodila zaradi novega namena,” je dejal Kladnik in dodal, da prav odločilna domoljubna dejanja slovenskih obrambnih sil v obrambni vojni leta 1991 predstavljajo eno od temeljnih vrednot Slovenske vojske. “Naj gredo naše misli k padlim v vojni za obrambo naše suverenosti,” je zaključil Kladnik.

D. Č.