fbpx

Primož Gliha pravi, da se izjavi Janše smejijo po celi Evropi, a resnica je: Gliha, demantira te cela Evropa. Tebi se smejijo, ker nimaš pojma!

Primož Gliha in Janez Janša. (Montaža: Matic Štojs Lomovšek)

“Povedal  vam bom še nekaj, kar osebno mislim. Devetnajstega februarja je več kot 40 tisoč prebivalcev Bergama odšlo v Milano, kjer so si ogledali tekmo med Atalanto in Valencio. Tja so odhajali z avtobusi, avtomobili, vlakom …To je bila biološka bomba.”

To so besede Fabianija di Marca. In di Marco ni kdorkoli, še najmanj je nogometaš ali trener kakšne izmed nacionalnih selekcij. Slovenski selektor nogometne reprezentance do 21 let Primož Gliha je namreč za Dnevnik dejal, da se izjavi premierja Janeza Janše, da je nogometna tekma med Atalanto in Valencio prispevala k širjenju COVID-19 “smejijo povsod po Evropi.”

Takole je dejal za Dnevnik: “Gre za nesmiselno izjavo, ki se ji smejijo povsod po Evropi. Ko je bila tekma med Atalanto in Valencio v Milanu, sta bila v Italiji natanko dva obolela. Nobene pandemije ni bilo. Če bi bila, bi o usodi takšnih tekem tako ali tako odločala italijanska vlada, ne Uefa. Gre za cenen populizem, ki je zelo škodljiv.”

Stroka se strinja z Janšo, ne Gliho
Nasprotno mednarodno priznani in ugledni italijanski pulmolog Fabiano di Marco meni, da je kriza z virusom Italijane ujela povsem nepripravljene, ena največjih in usodnih napak pa je bila po njegovem mnenju tekma med Atalanto in Valencio na San Siru. Podobnega mnenja je tudi pulmolog Francesco Le Foche“To je bil vrhunec kolektivne evforije v tej edinstveni sezoni za Atalanto. Na tisoče ljudi je stalo povsem skupaj in vpilo na ves glas. Vse to je pripomoglo k širjenju.”

Nič drugače ni aprila menil župan Bergama Giorgio Gori“Bilo je sredi februarja in takrat okoliščine niso bile takšne, kakršnim smo priča danes. Če drži, da se je virus po Evropi širil že januarja, potem je velika verjetnost, da si ga je 40.000 gledalcev na San Siru izmenjalo med seboj. Številni prebivalci so si tekmo ogledali doma ali v baru, kjer se je dogajalo isto. Nismo mogli vedeti. Nihče ni vedel, da je virus že prisoten. To je bilo neizogibno.”

https://twitter.com/Alusa__/status/1243056301074194432

Znani nogometni spletni portal World Soccer je zapisal: “Ne moremo oporekati, da je celotno epidemijo COVID-19 v Bergamu spodbudila tekma med Atalanto in Velencio.” Bistvo je, da so bili številni navijači, zlasti mlajši, verjetno asimptomatski nosilci virusa. Povedano drugače: virus so imeli, vendar ga niso poznali, ker niso kazali simptomov. Še huje pa je, da so se mnogi po tekmi odpravili domov k družinam, v katerih so nekateri starejši od 65 let in so starostna kategorija z največjim tveganjem.

Glede na to, da je inkubacijska doba v povprečju pet ali šest dni, nato pa sledi obdobje 10-14 dni, preden bolezen postane kritična, je okužba trajala tri tedne. To tudi pojasni, zakaj je tri tedne po tej tekmi v Bergamu eksplodirala epidemija, v kateri je med 8. in 16. marcem umrlo 330 ljudi. Za primerjavo, v istem tednu je lani umrlo 23 ljudi.

Enako so pisali in poročali tudi drugi mediji po svetu. In še nekaj. Virus so na to množično v Španijo prinesli španski navijači, ki so bili na tekmi. Celo v klubu Valencie so to potrdili. “Kljub strogim ukrepom so rezultati testiranj po vrnitvi v Španijo pokazali, da je bilo 35 odstotkov osebja in igralskega kadra okuženih,” so sporočili sredi marca.

Demokracija