fbpx

Priskočili na pomoč: Slovenska vlada v Libanon pošilja strokovnjaka in 200 tisoč evrov

Foto: twitter

Vlada Republike Slovenije je na zadnji dopisni seji sprejela odločitev, da za nujno humanitarno pomoč Libanonu nameni prispevek v višini 200.000 evrov in prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite v Libanon napoti strokovnjaka za usklajevanje mednarodne pomoči.

Vlada Republike Slovenije je na sobotni dopisni seji sprejela odločitev, da se, na podlagi zaprosila Vlade Libanona prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite, kot člana enote strokovnjakov civilne zaščite Evropske Unije, v Libanon napoti strokovnjaka za usklajevanje mednarodne pomoči, najdemo najnovejši zapis na spletni strani Janševe vlade.

Vlada Libanona je potem ko se je zgodila eksplozija, prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite, Centra za usklajevanje nujnega odziva (ERCC), zaprosila za mednarodno pomoč v obliki materialne pomoči, zaloge zdravil ter zdravstvene opreme, več vrst reševalnih enot za iskanje in reševanje in za odkrivanje nevarnih snovi ter za pomoč v obliki enote strokovnjakov civilne zaščite EU za koordinacijo mednarodne pomoči, najdemo na spletni strani GOV.

Vlada Republike Slovenije je za nujno humanitarno pomoč Libanonu namenila prispevek v višini 200.000 evrov, ki je preko Mednarodne federacije društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) in Caritasa Internationalis namenjen prebivalcem Bejruta.

Eksplozija v Bejrutu (Foto: epa)

Preko Caritas Internationalis je tako končni prejemnik libanonski Karitas, s katerim uspešno sodeluje tudi Slovenska karitas pri izvajanju projekta: “Celostna oskrba sirskih begunk, žrtev nasilja na podlagi spola v Libanonu”, ki ga v obdobju 2020-2022 financira Ministrstvo za zunanje zadeve v okviru mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči. RS že vrsto let v tej državi izvaja humanitarne projekte za pomoč sirskim beguncem, prisotna pa je tudi s pripadniki Slovenske vojske, ki sodeluje v misiji UNIFIL.

V požaru in eksploziji v pristanišču v Bejrutu je po zadnjih podatkih zahtevala več kot 100 človeških življenj, več kot 5.000 ljudi je poškodovanih, številne pogrešajo, četrt milijona jih je ostalo brez strehe nad glavo. Uničenih je bilo več delov prestolnice, približno polovica mesta pa je utrpela škodo. Zaradi nesreče je Libanon v Bejrutu razglasil izredne razmere.

Barbara Majdič