fbpx

Kriza na slovenski meji: Hrvati na slovensko stran poslali žensko, ki je bila tik pred porodom

Foto: M. G.

Situacija v Sloveniji zaradi toka migrantov ostaja resna. Čez dan je bilo najhuje v Šentilju, saj se je tja z vsakim prihodom vlaka zgrnilo okrog 1500 ljudi. Stari mejni prehod Šentilj je bil zaprt, v Rigoncah pa je celo prišlo do incidenta, v katerem je bil zaboden eden izmed migrantov. ​

S policijskih uprav medtem sporočajo, da policisti vse napore vlagajo v organizacijo namestitve tujcev, ki jim je zagotovljena tudi zdravstvena in humanitarna oskrba. A kako dolgo bodo vsi ti delavci še zdržali, ne ve nihče – dejstvo je le, da so na koncu svojih fizičnih in psihičnih moči. Predvsem se z veliko težavami soočajo zdravstveni delavci, saj je veliko migrantov bolnih, podhlajenih in na splošno v slabem fizičnem stanju.

Glavna težava so predvsem nenadzorovani prehodi zelene meje. Do zadnjega je prišlo nekaj pred osmo uro zvečer, ko so na območju Zavrča opazili večjo skupino migrantov. Bilo jih je okoli tisoč, večinoma žensk in otrok. Med njimi je bila tudi ženska tik pred porodom, zato so policisti na kraj dogajanja poklicali reševalno vozilo, ki jo je odpeljalo v ptujsko bolnišnico. “Porodnico so hrvaške oblasti, kljub temu da je že bila v fazi poroda, poslale s hrvaške strani na slovensko stran meje,” so ogorčeni mariborski policisti.

Pregled dogajanja na terenu v nadaljevanju:

Gruškovje
Hrvaški varnostni organi so vendarle vsaj enkrat obvestili slovensko stran, da bodo na mednarodni mejni prehod Gruškovje ob 22h pripeljali okoli tisoč migrantov. Po sprejemu so policisti pričeli z njihovim evidentiranjem in nastanitvijo.

Šentilj: Avstrija zaprla stari mejni prehod Šentilj
V nastanitvenem centru Gruškovje se je ob 21.49 nahajalo okoli 900 tujcev, pričakujejo pa še dva vlaka z območja Novega mesta s skupno okoli 1200 migranti.

Ob 17.15 uri so avstrijski varnostni organi na nekdanjem starem mejnem prehodu Šentilj v svojo državo sprejeli vse tujce, ki so bili do tedaj nastanjeni v nastanitvenem centru Šentilj. Na območju PU Maribor so tako trenutno vsi centri prazni. “V tem trenutku imamo
še vedno napovedan prihod okoli 800 tujcev z dvema vlakoma z območja PU Novo mesto v nastanitveni center Šentilj, drugih napovedi pa za sedaj nimamo,” navajajo policisti.

Ob 16.00 je bilo v nastanitvenem centru Šentilj nastanjenih nekaj manj kot 2600 tujcev. V tem trenutku je, kot so sporočili s PU Maribor, napovedan prihod še okoli 800 tujcev z dvema vlakoma z območja PU Novo mesto. Drugih napovedi ta trenutek ni, ostali centri na območju PU Maribor pa so prazni.

Okoli 11. ure so avstrijski varnostni organi zaradi zagotavljanja varnosti migrantov zaprli nekdanji stari mejni prehod Šentilj. V Šentilju je mogoče državno mejo prestopati samo na novem (avtocestnem) mejnem prehodu, kjer pa avstrijski varnostni organi izvajajo poostreno mejno kontrolo, zaradi česar se je pred mejnim prehodom – na avtocesti A1 Maribor–Šentilj – ustvarila kolona vozil.

Okoli 7.30 je bilo v nastanitveni center Šentilj z vlakom iz Dobove pripeljanih 650 tujcev.  Pričakujemo tudi prihod avtobusov s 70 tujci iz sprejemnega centra Gruškovje. V  nastanitvenem centru Šentilj se bo tako trenutno nahajalo 2520 oseb.

Ponoči je nastanitveni center Šentilj samovoljno zapustilo okoli 650 tujcev, ki so se peš napotili v Avstrijo. Večino so avstrijski varnostni organi sprejeli, nekaj deset tujcev pa se je prostovoljno vrnilo v nastanitveni center Šentilj s pojasnilom, da so to storili zato, ker imamo v Sloveniji ogrevane šotore.

Vojska na terenu
Danes do 13. ure je bilo v podporo policiji pri širšem varovanju državne meje in določenih območij napotenih 277 pripadnikov Slovenske vojske, 120 pripadnikov pa je vključenih v logistično podporo pri oskrbi migrantov.

SV opravlja podporne naloge za slovensko policijo skladno z določili Zakona o obrambi. Dodatna pooblastila so še v parlamentarnem postopku, zato se naloge SV do nadaljnjega ne bodo spreminjale.

Kaos v Rigoncah
Pri Rigoncah je okoli 4. ure zeleno mejo prečkalo med 2000 in 3000 migrantov, tudi tokrat pa, kot so sporočili s PU Novo mesto, Hrvaška slovenske strani ni obvestila o prihodu te skupine.

Druga večja skupina je prispela ob 7.30. Po navedbah tujcev so prispeli z vlakom z enajstimi vagoni, spremljali in usmerjali pa naj bi jih hrvaški policisti. Tudi v tej skupini je bilo prav tako okoli 2000 migrantov, kar pomeni, da je v Rigoncah že okoli pet tisoč tujcev. Policisti obe skupini usmerjajo proti sprejemnima centroma v Brežicah in Dobovi, razmere pa so zaradi nepregledne množice napete.

Prišlo je tudi do incidenta, natančneje do spora med begunci, v katerem naj bi enega od njih zabodli. Kot je sporočil novinar STA s kraja dogodka, so policisti po izbruhu spora s strokovnim prijemom obvladali dva begunca in ju odpeljali v policijsko vozilo, ponesrečenca pa so oskrbeli reševalci.

Trenutno (15:10) je na območju Rigonc še 2000 tujcev, ki so zeleno mejo na tem območju prestopili po 7. uri.

Brežice: Župan zahteva naj država zapre meje
Brežiški župan Ivan Molan je na novinarski konferenci pred begunskim centrom v Dobovi pozval k normalizaciji stanja, v Posavje pa je povabil tudi premierja Mira Cerarja. V Dobovi naj bi sicer poskušali pripraviti nov prehoden sprejemni center, ki bi sprejel do 3000 beguncev.

Po Molanovih besedah je v najbolj obremenjeni slovenski obmejni občini pritisk migrantov vse večji, razmere na terenu pa vse slabše. Vsi vpleteni v reševanje krize z migranti, prostovoljci humanitarnih organizacij, civilna zaščita in policija pa so na robu fizične in psihične zmogljivosti, piše STA. Na vlado je naslovil zahteve, da naj država takoj zapre meje in migrante sprejema na določenih zbirnih točkah, s čimer bi mejo nadzorovali, hkrati pa bi preprečili tavanje migrantov po vaseh, poljih, gozdovih in močvirjih.

V sprejemnem centru v Brežicah je bilo okoli 15. ure še približno 4700 tujcev. Ves dan potekajo prevozi tujcev z vlaki in avtobusi v sprejemne in namestitvene centre po državi.

Zavrč: neorganiziran prihod okoli 660 migrantov
Nekaj minut pred 1. uro ponoči je v bližini mejnega prehoda Zavrč v Slovenijo nedovoljeno in neorganizirano vstopilo okoli 660  tujcev,  ki so jih do tja spet nenapovedano pripeljali z avtobusi. Zaradi varnosti teh ljudi in drugih udeležencev cestnega prometa je bil med
1.12 in 2.20 zaprt mednarodni mejni prehod Zavrč. Vse tujce bodo z avtobusi prepeljali v nastanitveni center Šentilj, so sporočili s PU Maribor.

Ob 19.58 pa so policisti sporočili, da so bili obveščeni o nedovoljenem in nenapovedanem prihodu večjega števila migrantov, ki so jih do meje pripeljali s 25 avtobusi. Zaradi varnosti so do nadaljnjefa začasno zaprli mednarodni mejni prehod Zavrč.

Območje PU Murska Sobota
Vsi migranti (1058), ki so danes zapustili nastanitveni center v  Gornji Radgoni, so bili okrog 14.15 ure sprejeti v Republiko Avstrijo. Na mostu čez reko Muro bo odstranjena signalizacija in promet v obe smeri bo potekal tekoče.

V  nastanitvenem centru v Lendavi in v sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi trenutno ni migrantov.

Nekateri vlaki danes ne bodo vozili
Slovenske železnice bodo po dogovoru s policijo organizirale prevoze beguncev z Dolenjske v nastanitvene centre z več vlaki. Zaradi tega bo oviran promet iz Zasavja in Posavja, nekatere vlake pa bodo morali tudi odpovedati.

Danes tako iz Dobove nista odpeljala dva redna vlaka. “Na Slovenskih železnicah se trudimo, da bi bil notranji promet po državi čim manj oviran. Zaradi odpovedi vlakov lahko na več relacijah pričakujemo gnečo na vlakih. O spremembah bomo sproti obveščali na naši spletni strani, več natančnih informacij pa bo znanih v prihodnjih urah,” so davi sporočili z železnic.

Barbara Oprčkal