fbpx

Prizadevanju Janševe vlade za razvoj vseh delov Slovenije je konec: Golob že premešča sedeže ustanov v Ljubljano

Robert Golob v Mariboru, kjer se je še nedavno nasmihal in zbiral glasove, danes pa mu je prav malo mar za Mariborčane. (Foto: STA)

Decentralizacija je najboljše jamstvo za rast, razvoj in delovna mesta. Vlada Janeza Janše si je aktivno prizadevala, da bi imeli vsi prebivalci Slovenije enake možnosti ne glede na lokacijo prebivanja. To bi marsikomu omogočilo, da več časa preživi bolj kakovostno namesto v vožnji do Ljubljane, kjer je bila doslej koncentracija delovnih mest vedno največja. Brezsramno pa ravno nasprotno počne Robert Golob, ki je ponovno obrnil hrbet svojim volivcem, tokrat Mariborčanom, saj se bo sedež Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano preselil iz Maribora v Ljubljano, s tem pa tudi delovna mesta Štajercev.

Vlada Janeza Janše si je zelo prizadevala, da bi Slovenija postala bolj decentralizirana, s čimer bi se zmanjšale vsakodnevne migracije, vrednost nepremičnin in izboljšala še mnoga druga področja. Z decentralizacijo bi olajšali vsakodnevno življenje in prihranili čas, ki bi ga sicer preživeli na cesti v vožnji do Ljubljane, in ga tako bolje izkoristiti. Janša si je prizadeval za kakovostnejše življenje, medtem ko Robert Golob stremi ravno k nasprotnemu, in to počne tistim, ki jih je še včeraj prosil za njihov glas na volitvah. O nameri premestitve vodstvo in zaposleni po neuradnih informacijah STA predhodno niso bili obveščeni, o zadevi pa naj bi v ponedeljek odločali znova.

Po petkovi redni seji sveta NLZOH, potem ko je vlada Roberta Goloba 1. junija razveljavila imenovanje predstavnikov vlade v svetu in za preostanek mandata imenovala nove – Simono Gerenčer, Sonjo Bezjak, Janeza Jesenovca in Luko Kajtna, ki je bil na petkovi seji izvoljen za predsednika sveta. Ob obravnavanju spremembe sklepa o ustanovitvi NLZOH naj bi padla odločitev o premestitvi sedeža iz Maribora v Ljubljano, s to spremembo pa bi uvedli tudi dvotirno vodenje zavoda, po katerem zavoda ne bo več vodil direktor, pač pa bosta direktorja dva – strokovni in generalni. Ob tem je po neuradnih informacijah predstavnica zaposlenih na seji izrazila začudenje, da se tako pomembne spremembe sprejemajo brez posvetovanja z vodstvom NLZOH, Mestno občino Maribor in ostalimi deležniki, poroča STA.

In ne le, da je čudno, celo “podlo je“, meni Bojan Požar, ki je ob tem na Twitterju zapisal: “Pravzaprav podlo: – Golob @Gibanje_Svoboda bil v MB, se smehljal, pobiral majice, obljubljal podporo projektom štajerske prestolnice, potem pa njegovi novi člani NS izsilijo sklep o preselitvi Nacionalega laboratorija v LJ. – Naslednjič pobašejo še Pošto in Dravske elektrarne.”

Vlada Janeza Janše si je aktivno prizadevala za decentralizacijo
Nekdanji premier Janez Janša je ob slovesnosti odprtja Urada za demografijo, katerega sedež je bil ravno zaradi težnje po decentralizaciji postavljen v Maribor, takrat poudaril, da se s decentralizacijo in selitvijo državnih organov v druga mesta po Sloveniji pomaga tudi centru. “Danes se Ljubljana duši v prometu in stanovanjski draginji. Razvojna politika mora iti v drugo smer. V Sloveniji čutimo posledice centralizacije in posledice nosi tudi demografija, saj ni vseeno, kje se rodiš.” Kajtna je v sporočilu za javnost danes napovedal, da bo v ponedeljek sklicana dopisna seja sveta, dejal pa naj bi tudi, da bodo okoliščine glede spremembe sedeža zavoda znova preučili in omenjeni sklep s petkove seje vnovič obravnavali na dopisni seji. Vsekakor pa stremijo k temu, da sedež ostane na enaki lokaciji, torej v Mariboru.

Vse dosedanje delo nekdanje vlade, ki je ogromno pozornosti posvetila decentraliziciji države, razvoju vseh regij, mest in omogočila delo ljudem v svojih krajih ali vsaj v bližnjih krajih, danes brezsramno tepta Robert Golob, ki mu je vseeno za prebivalce Slovenije. Za razliko od njega si ne more vsak privoščiti stanovanja in selitve v Ljubljano, vendar je to njemu prav malo mar. Kar niti ne preseneča glede na njegove prazne obljube, ki smo jim priča zadnjih štirinajst dni.

Tanja Brkić