fbpx

Profesionalnost pa taka: Nekateri mediji kar pograbili zgodbo glede “incidenta” na meji z Italijo, čeprav vojakov Slovenske vojske tedaj sploh ni bilo tam!

Foto: STA

V slovenskih osrednjih medijih je nedavno zaokrožila novica o tem, kako naj bi se pred dnevi na meji z Italijo zgodil incident v katerem naj bi slovenski vojak s puško meril v sprehajalca, da bi se ta ustavil. Izkazalo se je, da je šlo za “fake news” namreč na tistem območju na dan, ko se je zgodil incident, sploh ni bilo slovenskih vojakov. To pa ni zagotovila le Slovenska vojska, ampak tudi policija.

Mediji so povsem nekritični povzeli novico Primorskega dnevnika, ki je poročal o izpovedi 32-letnega Italijana z začasnim prebivališčem v Sloveniji. Ta je v svoji izpovedi izpostavil, kako naj bi ga pred dvema tednoma v občini Hrpelje – Kozina blizu meje z Italijo ustavil uniformiran moški, ki je vanj meril z avtomatsko puško. Moški je dal vedeti, da gre za vojaka Slovenske vojske in ne kakšnega pripadnika varde.

Foto: Printscreen

Pri Slovenski vojski so se odločili preveriti zgodbo. Potem, ko jim je avtor članka povedal, da naj bi dogodka prišlo 8. maja v bližini vasi Mihele med 10. in 11. uro dopoldan, so informacije skrbno preverili in ugotovili, da tistega dne na omenjeni lokaciji ni bilo niti enega pripadnika Slovenske vojske. Vse skupaj je preverila tudi policija in prišla do ugotovitve, da tedaj policistom pri varovanju državne meje niso pomagali vojaki. Ob tem pa so pri Slovenski vojski poudarili, da so na pomoč policiji pri varovanju meje napoteni le posebej usposobljeni vojaki. V primeru, če pa nalogo opravljajo sami, ti o kršitvah, ki se morebiti zgodijo, vestno obvestijo policijo.

Slovenski vojaki upoštevajo vse nacionalne predpise
Od migrantske krize dalje vojaki sodelujejo pri reševanju problematike nezakonitih migracij, od februarja 2016 pa pomagajo policiji pri varovanju državnih meja. V sporočilu za javnost so poudarili, da vsakodnevno za opravljanje teh nalog namenijo dve pehotni četi vojakov in helikopter. Do ponedeljka je Slovenska vojska na te naloge pripadnike napotila že 110 tisoč-krat, poroča STA. Prav tako so še zagotovili, da vojaki pri podpori policistom pri širšem varovanju meje “upoštevajo vse nacionalne predpise, združene v tako imenovana pravila delovanja, s katerimi je seznanjen sleherni pripadnik Slovenske vojske na tovrstni nalogi. Na tovrstno nalogo pa so lahko napoteni “samo pripadniki Slovenske vojske, ki imajo opravljeno posebno usposabljanje za tovrstne naloge”. 

Foto: STA

Pri Slovenski vojski so sporočili, da pri varovanju meja sodelujejo v mešanih patruljah, ki jo ponavadi sestavlja policist in dva vojaka. Vojaka skrbita za varovanje vseh treh. Na premičnih opazovalnicah pa lahko vojaki varujejo mejo tudi brez neprisotne prisotnosti policista, vendar pa morajo biti ti v stiku s policistom preko komunikacijskih zvez. V takšnem primeru vojaki obveščajo policijo glede morebitnih kršitev do katerih prihaja v primeru nezakonitega prehoda meje. Nimajo pa vojaki pristojnosti, ki bi omogočile zadrževanje oseb.

Seveda ni presenečenje, da so omenjeno zgodbo z vsemi štirimi pograbili tudi v opoziciji, saj je znano, da kljub nezakonitim migracijam ne podpirajo aktivacije 37.a člena Zakona o obrambi. Še posebej se je v tem primeru angažiral Matjaž Nemec iz Židanove SD, ki je “incident” označil kot “mednarodni incident z nepooblaščeno in nezakonito uporabo vojske”, zaradi česar bi po njegovo moral obrambni minister Matej Tonin odstopiti. Tonin ni imel težav s tem, da se dogodek razčisti. Glede na to, da so zadeve preverili dvakrat in ugotovili, da zgodba ne drži vode ne čudi, da je preiskava o zadevi za zdaj zaključena. Ob tem pa so javno poudarili, da ne želijo špekulirati, kaj se je v resnici dogajalo tedaj. No glede na to, da je večina osrednjih medijev deli politično prepričanje opozicije ne čudi, da zadeve sploh niso preverili. Profesionalnost pa taka.

Hana Murn