fbpx

“Program otroške srčne kirurgije naj se takoj ukine in uvede kriminalistično preiskavo v primeru dveletne Neže”

Fotografija je simbolična (foto: Pixabay)

“Vsa Slovenija zadnjih nekaj dni spremlja agonijo dveletne Neže, ki naj bi jo zdravili na pediatrični kliniki V UKC Ljubljana v okviru otroške srčne kirurgije. Ravnanje slovenskih zdravnikov na tem oddelku je nezaslišano! Nasprotujoče si izjave, ki jih dajejo družini uboge deklice, kažejo na to, da sploh ne vedo, kaj delajo,” so se oglasili v društvu na srcu operiranih Slovenije. 

V civilni iniciativi operiranih na srcu Slovenije pravijo, da ne morejo molčati v primeru odločitev zdravnikov, ki so se po njihovem mnenju odločili za povsem nelogično zdravljenje. Predvsem jih moti odločitev, da so malo Nežo operirali kirurgi za odrasle bolnike, saj velja, da tega ne smejo početi, če niso posebej izurjeni za operacijo otrok.Zato v društvu naslavljajo vse ustanove, ki so zadolžene za naše zdravstvo, da se program otroške srčne kirurgije takoj ukine, ker je za otroke nevaren in hkrati zahtevajo neodvisno kriminalistično preiskavo. “V času, ko ta traja, morajo biti vsi zdravniki, ki so vpleteni, suspendirani in sicer takoj,” zahtevajo.

Ali ministrica Kolar Celarčeva zavaja?
“Posebej opozarjamo ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc naj nemudoma ukrepa in preneha govoriti, da je ta program varen,” zahtevajo od pristojne ministrice ter jo pozivajo naj uvede preiskavo, ki bo jasno povedala, koliko otrok je umrlo, oziroma utrpelo razne poškodbe zaradi ravnanj zdravnikov na otroški srčni kirurgiji. “Čas je namreč, da se preneha slepiti in pogleda resnici v oči. Enako velja za zdravniško zbornico. Koliko časa še namerava ščititi dr. Klokočovnika in zdravnike, ki delajo z njim, med drugim tudi dr. Kneževiča, ki je sodeloval pri vstavitvi drugega podpornega sistema pri Neži.”

Pod Milojko Klar Celarc razpada zdravstveni sistem (Foto: STA)

Pod Milojko Klar Celarc razpada zdravstveni sistem (Foto: STA)

Neža mora takoj na zdravljenje v tujino
V iniciativi prav tako pozivajo naj zdravniki tega oddelka takoj pomagajo Nežinim staršem, da bodo deklico Nežo prepeljali v tujino, kjer jo bodo pregledali in zdravili strokovnjaki, ki se na to res spoznajo. “Na ZZZS apeliramo, da morajo biti stroški prevoza in zdravljenja v tujini plačani iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, tako kot je to bilo pri drugih otrocih. Mnenje konzilija pa naj si pridobijo v tujini, saj od naših zdravnikov tako ne bodo dobili realne ocene. Konec koncev tudi niso kvalificirani, da bi tako oceno dajali.”

“Še enkrat; program naj se ukine takoj! Začne naj se kriminalistična preiskava, prav tako naj se suspendira vse, ki so v tem programu sodelovali, otroke pa na operacije do nadaljnjega pošilja v tujino. Ponovno naj se oceni (in to naj naredijo tisti, ki se na to spoznajo, ne pa iste osebe, ki so zadeve pripeljale do te točke, kjer smo danes), kakšen program v Sloveniji potrebujemo in ga potem tudi takega vzpostaviti.”[/color-box]

Društvo na srcu operiranih Slovenije apelira na pristojne, naj se odgovorne, ki so sodelovali pri tako imenovanem zdravljenju male Neže, takoj pokliče na odgovornost. Po njihovem je prišel že skrajni čas, da zdravniška zbornica končno opravi svoje delo.

M. P.