fbpx

Programski svet RTV danes o programu, razpisu za novega generalnega direktorja in odstopu Ambrožiča

Foto: Nova24TV

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) bo danes obravnaval končni predlog programsko produkcijskega načrta za prihodnje leto in ga predvidoma tudi potrdil. Prav tako bo obravnaval predlog razpisa za novega generalnega direktorja zavoda ter odstop varuha pravic gledalcev in poslušalcev Lada Ambrožiča.

Novembrski sestanek programskega sveta je pokazal, da je treba pripraviti natančnejšo zasnovo in koncept oddaj za l. 2017 in pripraviti razpisno dokumentacijo za izbor novega generalnega direktorja RTVS. Danes bodo svetniki o predlogu razpisa  glasovali in ga predvidoma poslali v objavo.

Predsednik programskega sveta Miran Zupanič je v nedavni izjavi za STA izrazil pričakovanje, da bo svet razpis za novega generalnega direktorja zavoda objavil v začetku decembra. V začetku januarja naj bi po njegovih besedah pregledali prispele kandidature, o kandidatih naj bi svet predvidoma odločal v drugi polovici januarja.

Ambrožič odstopil, saj ga kot varuha gledalcev in poslušalcev nihče ne upošteva
Lado Ambrožič, sedanji varuh pravic gledalcev in poslušalcev, je že pred časom napovedal, da bo zaradi upokojitve predčasno odšel s funkcije, in to 15. januarja. Petletni mandat bi se mu iztekel šele aprila 2018, a je že nekajkrat v javnosti poudaril, da pripombe občinstva in ugotovitve varuha načeloma izzvenijo v prazno pri direktorjih in urednikih  ter programskem svetu.

Pregled članstva programskega sveta RTVS  pokaže, da  najmanj 17 članov prihaja iz politike (državni zbor (5) in državni svet (12), 9 članov pa iz javne televizije, kar gotovo vpliva na politično vsebino in osnovno držo te pomembne javno financirane medijske hiše. Neupoštevanje pripomb gledalcev in poslušalcev je znak nespoštovanja širše javnosti, ki je medij prisiljena finančno podpirati, zato Ambrožičev odstop ne preseneča.  

A. B., STA