fbpx

Proračun za leti 2016 in 2017: Država bo še vedno potratna

Rebalans proračuna predvideva za leto 2016 skoraj 800 milijonski primankljaj, za leto 2017 pa 700 milijonski primankljaj.  

Vlada je državnemu zboru predložila predlog rebalansa proračuna za leti 2016/17.

Po besedah ministrstva za finance sta proračunski prioriteti varnost in premoženje ljudi. Tema se pridružujejo še poplavna varnost, zdravje, pravosodje, infrastruktura in pa izobraževanje.

Manj evropskih sredstev in investicij
Ker se je z letom 2015 končala sedemletna perspektiva črpanja evropskih sredstev, je bila država pri črpanju zelo uspešna. Z letom 2016 se bo pričelo novo sedemletno obdobje, zato bo evropskih sredstev manj. Manj bo šlo za investicije. Glavnina se bo namenila podjetništvu, znanosti in razvoju.” je o odhodkovnih postavkah povedal Mramor.

Podlegli sindikatom
Mramor je še dejal, da vlada brez soglasja socialnih partnetrjev ne bo zniževala obremenitev. Vsaka taka napoved pa je zaskrbljujoča, saj napoveduje nadaljno prevlado sindikatov nad vladnimi ukrepi in kontinuiteto statusa quo, ki Sloveniji ne bo omogočil gospodarskega preboja med razvite države.

Bo že držalo, kar je danes za Siol povedal finančni analitik dr. Blaž Vodopivec. Na Cerarjevem seznamu dosežkov ni najti nič vsebinskega. Prav tako pa hvalisanje z rebalansom proračuna ni higienično. “To je pravzaprav tako, kot da se jaz hvalim, da si naš maturant že sam obriše zadnjico,” je o Cerarjevem “veledosežku” tega mandata slikovito pripomnil Vodopivec.

 

 

M. P.