fbpx

Provokativno povabilo z rdečo zvezdo na državno proslavo ob vrnitvi Primorske k matični domovini poskrbelo za razdvajanje slovenskega naroda!

Foto: Facebook

V soboto bo potekala državna proslava ob prazniku vrnitve Primorske k matični domovini. Pri tem pa številni opozarjajo na vabilo na ta dogodek, ki se jim zdi provokativno, saj je na njem ikonografija, ki razdvaja narod. Oglasili so se tudi Primorci, ki na vabilu sploh niso zarisani, kot da niso bili nikoli del Primorske. To pa še ni vse. Problematična je tudi izpostavljenost totalitarnega simbola rdeče zvezde na vabilu. 

V soboto bo potekala državna proslava ob prazniku vrnitve Primorske k matični domovini, ki jo v sodelovanju z lokalnimi veteranskimi in domoljubnimi organizacijami pripravlja Občina Ajdovščina in bo potekala pod sloganom “Iz novih sanj se rodi novi svet, kjer za dobro ljudi se meja ne gradi”. Slavnostni govornik na dogodku bo predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec.

Veliko razburjenja v povezavi z omenjenim dogodkom pa je povzročilo že vabilo nanj. Številni namreč opozarjajo na to, da je opremljeno z z ikonografijo, ki razdvaja narod, kar se ne spodobi za vabilo na državno proslavo. Ob tem so se oglasili tudi nekateri Primorci, ki na vabilu sploh niso zarisani. Kot da to še ne bi bilo dovolj, pa so na drugi strani na vabilu slovenska imena krajev globoko v Furlaniji, kjer Slovenci sploh niso nikdar živeli oziroma je bila njihova prisotnost tam zelo majhna.

Marjan Šarec (Foto: STA)

Problematična izpostavljenost totalitarnega simbola rdeče zvezde
Ker gre za državno proslavo, je problematična še izpostavljenost totalitarnega simbola rdeče zvezde. Gre namreč za simbol, pod katerim je bila v času osamosvajanja napadena naša država, pod njim pa je prišlo tudi do množičnih izvensodnih usmrtitev ter drugih grozodejstev. Resolucija Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu tudi sicer pravi, da Evropa ne bo združena, vse dokler ne bo priznala skupne tragične preteklosti Evropejcev.

Foto: Facebook

Praznik predlagala vlada Janeza Janše
Praznik vrnitve Primorske k matični domovini je leta 2005 predlagala vlada Janeza Janše,  ki se je zavedala, kako pomembna je ta obeležitev v obliki državnega praznika za slovenski narod, še posebej pa za Primorce in Primorke, ki so bili vedno predani slovenstvu, ohranjanju identitete in boju proti fašizmu. Namen uveljavitve praznika je bilo takrat povezovanje slovenskega naroda, kar je želja večine Slovencev tudi danes. Posledično je sporočilnost tovrstnega vabila še toliko bolj vprašljiva. Žalostno je namreč, da se tudi na državnih proslavah vztraja pri simboliki in ikonografiji, ki razdvaja narod. Ob takšnih proslavah in pomembnih državnih praznikih, kar praznik vrnitve Primorske k matični domovini nedvomno je, bi namreč morali biti enotni.

Janez Janša (Foto: Demokracija)

Rajko Golob