Prve napovedi: Vlada bo padla naslednji teden, levica že našla novega predsednika vlade

Foto: STA

Ko se je pred leti predsednik vlade Borut Pahor odločil, da v svoji vladi obdrži ministra Gregorja Golobiča, ki je javnosti brez sramu lagal o svojem deležu v Ultri, je bilo jasno, da je to začetek konca. Kot je očitno jasno, da je z odločitvijo Mira Cerarja, da v vladi obdrži ministra, ki je dobesedno kradel javni denar, začetek konca vlade Mira Cerarja.

Morda se bolj kot to, da je vlada Mira Cerarja bolj ali manj samo še vlada v odhodu, zdijo presenetljive napovedi iz vrst SMC, da naj bi Cerarjeva vlada padla že naslednji teden. Prav danes imajo po naših informacijah sestanek v mariborskem SMC, kjer poteka razprava, kako naprej (brez Cerarja).

Kučan za novega premiera izbral Petriča
Da gre vlada tokrat zares k svojemu koncu, pa pove tudi podatek, da levica mrzlično išče novega premierja. In ga je očitno tudi našla. Kot poroča Svet24, je to Stojan Petrič, ki je nedavno tega kupil časopisno hišo Delo, sicer pa proti njemu potekajo tudi številne preiskave NPU. Britanski preiskovalci so mu med drugim očitali, da posluje tako kot ruska mafija.

“Forum 21 in posledično tudi predsednik države z najdaljšim stažem Milan Kučan naj bi že brusila svoje kremplje,” so zapisali v Svetu24 in ob tem dodali, da naj bi prav Milan Kučan s pomočjo Foruma 21 Petriču pomagal do nove stranke na levici.

Levica brez zadržkov
Da Milan Kučan in levica nimata nobenih zadržkov pri kadrovanju, četudi gre za skrajno sporne osebe, so dokazali že pri svoji odločitvi leta 2011, da Zoran Janković zapusti prestol ljubljanskega župana in kandidira za poslanca, v nadaljevanju pa tudi za predsednika vlade.

Spomnimo na slavno romanje vseh botrov – pa tudi nekaj botric – na magistrat leta 2011, ko so šli Jankovića kljub dokumentirano spornim finančnim transakcijam in evidentni korupciji prosit, da ustanovi stranko in kandidira. To se je v nadaljevanju tudi zgodilo. Ker pa Janković v parlamentu tedaj ni uspel zbrati 46 glasov, je postal predsednik vlade Janez Janša.

Kučan v ozadju vseh najpomembnejših odločitev
Odločitev za Jankovića pa ni bila edina pomembna kadrovska odločitev, ki jo je v preteklosti na levici sprejel prav Milan Kučan. Kot je v svoji knjigi Padle maske zapisal Zdenko Roter, sicer desna roka Milana Kučana, je bil prav nekdanji predsednik tisti, ki se je odločil in izbral Danila Türka za predsedniškega kanidata leta 2007.

Uroš Urbanija