“Prvi maj je za delo to, kar je prvi april za resnico”: Totalitarni režimi so praznik dela, tako kot vse drugo, ukradli in ga zlorabili v svoje krvave namene

Datum:

Danes je prvi maj, tradicionalni praznik dela, a se v Sloveniji izrablja za vse druge namene in simbole, samo za svoj osnovni namen ne. V Sloveniji velja za komunistični praznik, ki ga praznujejo, čeprav je dela prost dan, predvsem zavedni komunisti, podporniki enopartijskega sistema iz nekdanje države. Po vsej Sloveniji gorijo kresovi in se postavljajo majska drevesa, po drugi strani pa je danes tudi dan, ko pade fasada slovenske modernosti pod težo propadle ideologije. Mladi se niti ne zavedajo simbolike 1. maja, saj praznovanje vseh nekdanjih partijskih praznikov, tudi neuradnega dneva mladosti 25. maja, dojemajo kot razlog več za “dobro žurko”. Težava je v tem, da se večina sploh ne zaveda, kakšen režim častijo. In da ni komunizem prav nič manj krvav totalitarni simbol kot nacizem.

“Pri nas gre za nostalgičen praznik,” praznovanje prvega maja komentira slovenski zgodovinar Stane Granda. Ob tem meni, da bi se za bolj avtentično praznovanje tega praznika morali ozreti v tujino, hkrati pa redefinirati, kaj pomeni biti delavec.

Čaščenje komunističnih simbolov je del primitivizma – rdeča zvezda je žalosten simbol, ki je krvav
Granda ostro obsoja poveličevanje simbolov totalitarnih režimov in pravi, da je “čaščenje simbolov del primitivizma in pri nas se vidi, kako je bila Slovenija najbolj stalinistična med vsemi bivšimi komunističnimi pokrajinami. To je žalosten simbol, ki je krvav, kot je rdeča zvezda.” Čaščenje tovrstnih simbolov ni v Sloveniji nič nenavadnega – prireditve, izobešanje zastav -, a gre v resnici za čisto provokacijo, ki jo levičarske oblasti dovolijo, preprosto zato, ker je bil komunizem tisti totalitarni sistem, ki je ob koncu 2. svetovne vojne zmagal na tem prostoru, zato je to v skladu z njihovo politično ideologijo. In ker je bil okupator nemški. Gre torej za neke vrste kljubovanje vsem nasprotnikom krvavega komunističnega režima, ki je s povojnimi poboji tudi Josipa Broza Tita uvrstil na lestvico desetih največjih množičnih morilcev 20. stoletja.

Redko kdo od mladih ve, da so komunisti med drugo svetovno vojno dolgo časa kolaborirali z nacisti. Ko so namreč 6. aprila 1941 sile osi napadle, razkosale in okupirale Jugoslavijo, so tudi slovenski komunisti v skladu z navodili iz Moskve nacistično okupacijo sprejeli in jo dojemali kot prvi korak k zrušitvi obstoječega družbenega reda. Hvalili so naciste kot sovražnike svetovnega kapitalizma in se navduševali nad državno-planskim gospodarstvom, kot ga je izvajala Hitlerjeva Nemčija. K dezerterstvu so nagovarjali nabornike redne kraljeve vojske in sabotirali tovarne. Komunisti in njihovi simpatizerji v nekaterih največjih delavskih središčih (Jesenice, Trbovlje) so ob prihodu prvih nemških čet na svojih domovih izobešali celo zastave s svastiko.

Tudi Adolf Hitler je bil velik socialist, ki je želel podporo nemškega delavskega razreda pridobiti tako, da je 1. maj razglasil za praznik dela in dela prost dan. Prvič so množične parade po celotnem tretjem rajhu organizirali leta 1933; nacisti so mahali s svastikami in privabljali na ulice večino delavskih organizacij, pekle so se klobasice in pivo je teklo v potokih. Nebo so preletavala vojaška letala. To je bilo največje praznovanje 1. maja na prostem, kar ga je svet kadarkoli videl. Podoben praznik so nacisti v Berlinu pripravili tudi v letih 1936 in 1938.

Foto: Facebook

Totalitarni režimi so praznik preprosto ukradli in ga zlorabili v svoj namen
Kaj drugega je svastika kot totalitarni simbol, torej povsem primerljiva z rdečo zvezdo. Takšni totalitarni simboli nimajo kaj dosti skupnega z originalnim izvorom praznika dela, ki je izvorno spomin na krvave demonstracije v ameriškem Chicagu leta 1886, znane pod imenom Haymarketski izgred, ko je Federacija organiziranih obrti in delavskih zvez po uspehih, ki jih je doseglo kanadsko delavsko gibanje zlasti leta 1872, zahtevala več delavskih pravic, med njimi predvsem uzakonjen osemurni delavnik. Totalitarni režimi so praznik, tako kot vse drugo, preprosto ukradli in ga zlorabili v svoje krvave namene.

A. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Boris in Zala Tomašič prihajata v Kozje

Voditelja oddaj Kdo vam laže in Signal, Boris ter...

Tihotapca prevažala kar 36 ilegalcev

Novomeški in brežiški policisti so prijeli tihotapca ljudi s...

Ameriška veleposlanica obiskala Brežice

V sredo, 21. 2. 2024, je Občino Brežice in...

Tudi kokoši imajo lahko svojo vilo

Podjetje Run Tiger je pod blagovno znamko Run Chicken...