fbpx

Prvo leto vlade je temeljilo zgolj na čistem boju za oblast in obstanek, vse vsebinske politike pa so ostale v ozadju

Premier Marjan Šarec (Foto: Nova24TV)

V tokratni oddaji Tema dneva sta bila gosta politični analitik Sebastjan Jeretič in Miro Petek, nekdanji novinar in poslanec, ki sta komentirala prvo leto Šarčeve vlade in neverjetno podporo javnomnenjskih anket, ki se zdi kot fikcija, saj statistika nikakor ne govori v prid Šarčeve vlade. Šarec je namreč v manj kot letu dni zamenjal štiri ministre oziroma kar četrtino svoje ekipe. Novih zakonov tako rekoč ni, seje vlade pa trajajo tudi samo pol ure. Pa Slovenci zares živijo bolje? Če gledamo na kratki rok, zagotovo – v Sloveniji imamo 35 tisoč prejemnikov minimalne plače in 180 tisoč zaposlenih v javnem sektorju -, a kaj če nenadoma nastopi gospodarska kriza in državi zmanjka denarja? Tako je eden glavnih očitkov opozicije vladi Šarca, da je v času gospodarske rasti z različnimi bonbončki, ki jih je nepremišljeno delila različnim družbenim skupinam, državni proračun premočno obremenila za čas recesije. 

Kljub izjemno ugodni gospodarski klimi, kakršne ni bilo vse od leta 2008, Slovenija vseeno ostaja ena izmed davčno najbolj obremenjenih držav v EU. Davčni strokovnjak mag. Ivan Simčič je dejal, da je tudi obdavčitev dela visoka. “Smo med prvimi štirimi državami v EU, ampak je treba vedeti, kaj za to visoko obdavčitev tudi dobiš. Kaj bi se zgodilo, če bi se zmanjšal zdravstveni prispevek ali pokojninski prispevek, ta dva sta najvišja. Če se zmanjša brez zmanjšanja pravic, je v redu, če pa se zmanjšajo tudi pravice, pa vsekakor to ni dobro.” Zaskrbljujoče pa je to, da je zaradi enormnega povišanja socialnih transferjev denarja zmanjkalo tudi na ministrstvu za delo, ki je v minusu kar za 86 milijona evrov.

Kritika Šarčeve vlade leti tudi na prepočasno dogajanje na področju velikih investicijskih projektov, kot sta predor skozi Karavanke in drugi tir, ki kaže, da vlado Marjana Šarca bolj skrbijo gradbeni baroni iz Foruma 21 kot pa dobrobit državljanov in državljank, ki bi jo imeli z ustrezno in cenovno ugodno zgrajeno infrastrukturo. Skratka, obljube o novih vzorcih delovanja, pa čeprav s starimi obrazi in istimi starimi praksami.

Novi zaposleni v javnem sektorju so tudi novi volivci te opcije
Miro Petek
je ob prvi obletnici Šarčeve vlade izpostavil njeno neverjetno javnomnenjsko podporo, ki pa, kot pravi, ne odraža dela te vlade. “V ozadju so se namreč dogajali veliki medijski premiki, medijska koncentracija, na nek način oligopolno združevanje na posameznih področjih, in ni čudno, da je prihajalo do take podpore.” Petek je poudaril tudi, koliko je na novo zaposlenih v javnem sektorju – ti predstavljajo tudi nove volivce te opcije. “Vsi ti zaposleni, ki jih je več kot 180 tisoč, so napredovali za en ali dva plačilna razreda in seveda se lahko javnomnenjska podpora lahko odraža tudi v tem,” je dodal.

Sebastjan Jeretič izjemno kritičen do neekonomskega ravnanja z državnim proračunom
Voditeljica Teme dneva Aleksandra Jug je političnega analitika Sebastjana Jeretiča vprašala o bonbončkih, ki jih vlada veselo podeljuje, in Jeretič je do njih izjemno kritičen. Pravi, da smo pred leti pristali v krizi ravno zaradi tega. “Kot pravijo makroekonomisti, je treba delovati proti-ciklično. Kadar je gospodarska rast, je treba pripraviti rezervo za težke čase, tako kot se dela v vsakem pametnem gospodinjstvu, in takrat, ko je kriza, si pripravljen z njo ublažiti krizo,” je komentiral enormno povišanje socialnih transferjev.

Politični analitik Sebastjan Jeretič (Foto: STA)

“Prvo leto vlade je temeljilo na čistem boju za oblast”
Prvo leto Šarčeve vlade, pa je sarkastično dejal, je uspeh že to, da ta vlada še vedno stoji skupaj. “To je izjemno težavna vlada s petimi partnerji, še najbolj ‘tečen’ je nad-partner, tako da dejansko ni enostavno takšno kombinacijo držati skupaj. Še posebej v kontekstu razmerja moči, ki obstajajo v državi. Posamezna ministrstva niso dovolj delala na nekih zakonskih spremembah, ampak je šlo bolj za mikro-menedžment dogodkov in rekel bi, da je prvo leto vlade temeljilo predvsem na čisti politiki, na čistem boju za oblast, na razmerju moči v državi in na tem, da so bile vse vsebinske politike nekako v ozadju. Menim, da so ravno ta dejanska razmerja moči v ozadju temeljni problem v Sloveniji. V naslednjih mesecih se pričakujejo vsebinske spremembe, najbolj na področju zdravstva, kjer se reforme iz mandata v mandat odlašajo.”

Vlada je peta veja oblasti, ki obvladuje ne le prve tri, ampak tudi četrto – medije
Miro Petek  je dejal, da je treba jasno povedati, da je vlada peta veja oblasti, nekateri temu pravijo strici iz ozadja: “Jaz pa temu pravim peta veja oblasti, ki obvladuje ne le prve tri veje oblasti, ampak tudi četrto vejo, to je medije in novinarje.” S tem se popolnoma strinja tudi Jeretič in dodaja, “da so ta realna in dejanska razmerja moči največji problem v Sloveniji. To so ljudje, ki se ne bodo nikoli dali na plakate in kandidirali na volitvah, da bi dobili mandat, si bodo pa vsakič znova vzeli pravico, da odločajo o temeljnih vprašanjih, ki pa so dejansko kadrovska.”

Vlada varčuje pri financiranju občin, ki so gonilna sila razvoja
Gosta sta komentirala tudi proračun, ki je trenutno zelo visok, takšen še ni bil nikoli. Petek opozarja, da je “zanimivo to, da so začeli rezati državni proračun po ministrstvih, še preden so slišali napoved Umarja, ki pa je precej zaskrbljujoča. Žal ne vemo, kakšna je notranja struktura proračuna, koliko je namenjeno za posamezne porabnike, tako da bi šele takrat okoli tega več povedali. So pa ministri uspešni toliko, kolikor denarja imajo oziroma kolikor si ga uspejo na usklajevanjih pridobiti”. Na to, da je proračunskega denarja tudi vedno manj za občine, so opozorili tudi v SLS in klubu županov SLS. Nad vlado so namreč zaradi prenizkega financiranja občin upravičeno ogorčeni. Iz razprave o višini sredstev posameznih proračunskih uporabnikov je namreč razvidno, da se Vlada RS ne namerava približati niti takšnemu financiranju občin, ki bi zagotavljalo kritje vseh stroškov, ki nastajajo pri delovanju občin. Razočarani so, da vlada namerava varčevati na račun občin, ker to pomeni, da bo marsikatera cesta v tem primeru ostala neurejena, tudi marsikateri vodovod ali vrtec. Upravičeno se sprašujejo, kako se lahko družini Janković odpisujejo milijoni evrov in se izbirajo najdražji ponudniki pri gradbenih projektih, pri občinah pa se varčuje.

Foto: Večer

Čudno je, da je bil predsednik vlade nekoč župan, pa ne prisluhne temu problemu
Jeretič pravi, da so občine in župani najmočnejša, gonilna sila razvoja in da se je veliko premaknilo ravno zaradi zavzetosti na terenu, zato upa, da bo narejen vsaj nek korak pri razbremenjevanju in manjšanju stroškov občin, če jim država že ni dala denarja. “Največji problem, ki ga vidim v naslednjih dveh, treh letih, bo pa seveda koriščenje evropskih sredstev. Tudi tukaj so občine tiste, ki najbolj učinkovito uporabijo ta sredstva, ker gredo dejansko za kanalizacijo, vodovod itd. In na tej točki občine naredijo, kar je potrebno, potem pa ta birokratski aparat melje in melje in zaradi kapric kakšnega birokrata lahko ta projekt leži leto ali dve.” Petek se z njim strinja in pravi, da edino Jurij Medved na tem področju poskuša nekaj narediti. Zadaj pa sta minister za finance in predsednik vlade. Nerazumljivo je, da je bil predsednik vlade tudi sam nekoč župan Kamnika, pa temu bolj ne prisluhne.

Arsenovič pokazal izjemno oblastno aroganco
V oddaji so se dotaknili tudi početja mariborskega župana Saša Arsenoviča in zadnjega dogodka v mestnem svetu. Vodja svetniške skupine NLS Milan Mikl je komentiral dejanje župana, da je sredi mandata brez utemeljitve, brez kakršnega koli razloga zamenjal opozicijske člane v nadzornih svetih. “Takšne prakse ne poznamo in če bo s takšnim delom nadaljeval, se mestu Maribor zagotovo ne piše dobro in je s tem pokazal, da je on edini šerif v tem mestu in da lahko dela, kar si zaželi.“ Opozicija mu je namreč očitala, da je edini ukrep, ki ga je sprejel, to, da je podražil komunalo, vrtce, zdaj želi podražiti še parkirnine in podobne zadeve, ni pa uspel iz evropskih sredstev praktično nič izčrpati. Jeretič problem vidi seveda v tem – razreševanju nadzornikov sredi mandata brez argumentacije, še posebej, če je selektivno in jih v paketu vse zamenja. Petek pa je dodal, “da če bi se to zgodilo v času Franca Kanglerja, bi mediji to na veliko pisali, to bi bil upor, protesti, tako pa je vse tiho šlo mimo”. Petek je še razložil sistem, kako se voli nadzornike in jih razrešuje, in dejal, da gre v tem primeru za izjemno oblastno aroganco. Pogovor je tekel tudi  o tem, kako so volitve potekale proti Francu Kanglerju, in da se ve, od kod so pripeljali Arsenoviča. Jeretič tudi meni, da je to, kar se je pred leti zgodilo Kanglerju, pravosodni atentat in da ta zadeva ne more iti mimo nekaznovana glede na vse dokaze, ki jih sedaj imajo.

Saša Arsenovič (Foto: STA)

Zadnja tema pogovora je bil dodeljeni resor Sloveniji in Janezu Lenarčiču, in sicer resor za krizno upravljanje. Po Lenarčičevem mnenju gre za pomembno, a hkrati zelo zahtevno področje dela EU, saj gre za reševanje življenj in pomoč ljudem v stiski. Večina slovenskih političnih analitikov pa ni takšnega mnenja, gre za resor brez politične teže, ki je pri razdelitvi ostal in ga je bilo treba zapolniti. Naši južni sosedi pa so vzor, kako igrati taktično, je prepričan prof. dr. Bogomil Ferfila. “Kot je bilo rečeno, resor je pomemben in je težak, nima pa politične teže,” je prepričan Miro Petek. “Bolj zaskrbljujoče pa je to, da imajo Hrvati takšno moč in vpliv, vidi se tudi, da so na tej evropski agendi zelo visoko. Bodimo pa tudi odkriti; kaj sta pa naredila kot komisarja Janez Potočnik in Violeta Bulc?Tako da je treba tudi v tej luči pogledati to imenovanje za komisarja.” Jeretič se popolnoma strinja in dodaja, “da je popolnoma jasno, da Slovenija nima v EU neke posebne teže, poleg tega je za državljane to nepomembno, ker kot smo slišali, imeli smo že pomembne resorje, pa od tega Slovenija ni imela nič kaj dosti. Bistveno pa je to, da mora Slovenija urediti neko jasno linijo naše zunanje politike, ker imamo popoln kaos na tem področju, nimamo nobene jasne strategije, ciljev, ambicij, kaj bi želeli doseči, in to traja kar dolgo”.

Celotno oddajo si lahko ogledate tukaj:

Lana Božič