fbpx

Psiholog in podjetnik Matej Tušak, ki se ponaša z dolgoletnimi referencami na področju zdravstva, v svojem odzivu razgalil laži ustvarjalcev Tarče!

Športni psiholog Matej Tušak (Foto: STA)

Glede na konstantne laži, ki jih o meni širi portal necenzurirano.si in tudi včerajšnja Tarča, ki je kljub moji zahtevi, da preberejo celo mojo izjavo in ne le izsek, vzela ven iz konteksta le tako izjavo, ki je naše podjetje pokazala kot nekompetentno, tukaj objavljam celo mojo izjavo,” je na Facebooku napisal psiholog in podjetnik Matej Tušak. “V kaosu lahko izvedeš državni udar, v mirnem obdobju pa ne,” je tudi zapisal in omenil, da ga je novinarka po telefonu napadala, češ da bere Demokracijo in gleda Nova24TV. Kakorkoli, Tarča se je pri poročanju resnice očitno spet izkazala.

V začetku novembra je portal necenzurirano.si pisal o športnem psihologu Mateju Tušaku, ki naj bi se kmalu za tem, ko je nastopil na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19, začel ukvarjati z dobavo zaščitnih mask in hitrih testov. Po poročanju portala, je takoj tudi dobil posel z državno bolnišnico. Tušaku so mnogi očitali, da si je na novinarski konferenci delal reklamo, pod pretvezo nastopa zaskrbljenega in skrbnega psihologa. Javnost je namreč pozival k upoštevanju ukrepov in uporabi mask, za katere se je potem izkazalo, da jih prodaja. Portal necenzurirano je tudi danes objavil nove dokumente o poslih s celjsko bolnišnico. Po njihovih besedah dokumenti dokazujejo, da je bil posel dogovorjen že vnaprej in da bodo v Celju maske preplačali za najmanj trikrat. Odgovor Tuška objavljamo in povzemamo v nadaljevanju.

Že dvanajst let je zastopnik ameriškega podjetja za medicinsko opremo
Verjamem, da boste kot nacionalna televizija znali predstaviti stvari nepristransko in v okviru etičnih načel, ki jih kot novinarji morate spoštovati. S spoštovanjem in v želji, da sem s tem pomagal razjasniti okoliščine, vas lepo pozdravljam,” je nacionalni televiziji oziroma  ustvarjalcem Tarče v svojem zapisu sporočil psiholog Tušak. V včerajšnji oddaji Tarča so namreč poročali, da je bilo Tušakovo podjetje Prosigura 26. oktobra v Ajpes vpisano s spremenjenim imenom. Iz poslovnega svetovanja naj bi dejavnost namreč spremenil v prodajo medicinske opreme. Dan kasneje je Tušak nastopil na vladni konferenci, naslednji dan pa je celjska bolnišnica na svoji spletni strani objavila rok za oddajo ponudb. 29. oktobra sta bili že podpisani pogodbi za dobavo zaščitnih mask s Tušakom. Tušak, po besedah novinarjev Tarče ni želel nastopiti, niti se ni oglašal na telefon, da bi odgovoril na vprašanja. Jim je pa odpisal, in sicer, da njegovi posli nikakor niso povezani z nastopom na konferenci. Pojasnil je tudi, da pred tem mask ni prodajal nobeni bolnišnici ali javnemu zavodu, se pa že deset let ukvarja s prodajo medicinske opreme. Povedal je, da je sicer že dvanajst let tudi zastopnik ameriškega podjetja za medicinsko opremo, ki se ukvarja z neke vrste poligrafi. Na kakšen način se je s celjsko bolnišnico dogovoril za posel, pa so ustvarjalci Tarče povedali, da psiholog ni napisal.

Vir: Facebook

Ni res, da je bil posel speljan mimo razpisa
Matej Tušak je v svojem zapisu pojasnil, da je portal objavil laži, med drugim je bila tudi višina pogodbe napačna in je vključevala ceno za obe podjetji skupaj. Tudi njihova navedba, da je bil posel speljan mimo razpisa je napačna, saj je še danes razvidno, da je bil razpis objavljen. Na JAZMP je bilo po Tušakovih besedah podjetje registrirano 8. oktobra, 26. oktobra pa je bila zgolj opravljena sprememba dolgega imena podjetja. Ta registracija za posle z maskami niti ni potrebna, ker se jih ne tretira kot medicinski pripomoček. Registracija je bila torej opravljena zaradi prodaje zaščitne varovalne opreme oz. medicinskih pripomočkov, kot so na primer antigenski hitri testi. Tušak je pojasnil, da je podjetnik že dvanajst let in sodeluje z mnogimi domačimi in tujimi podjetji. “Moje reference na področju zdravstva so stare preko dvajset let, sem predavatelj na obeh Medicinskih fakultetah v Sloveniji, sodelujem z mnogimi slovenskimi in tujimi farmacevtskimi podjetji ter različnimi dobavitelji medicinske in farmacevtske opreme,” je potrdil Tušak in dodal, da je bil dolga leta tudi sodelavec znane ameriške bolnišnice Mayo klinike.

Vir: Facebook

“Z osebno varovalno opremo smo se začeli ukvarjati kot večina trenutnih ponudnikov te opreme po izbruhu epidemije spomladi, vendar je potrebno vedeti, da resno tovrstno delo potrebuje vzpostavitev verig proizvajalcev po celem svetu, pretežno na Kitajskem, organiziranje prevozov in pripravo podjetja, ki lahko tako opremo prodaja. Večino organizacijskega dela smo opravili v prejšnjim mesecih, v mesecu oktobru smo zaključili tudi z vsemi potrebnimi registracijami. Še enkrat pa poudarjam, da so te registracije narejene s ciljem prodaje kirurških mask, saj za to opremo, ki je predmet posla s SB Celje, tovrstna registracija ni potrebna,” je Tušak zapisal v nadaljevanju. Pojasnil je tudi, da je bil konkretni posel z bolnišnico SB Celje narejen skladno s pravili, za katere odgovarja SB Celje kot razpisnik in ne njegovo podjetje kot ponudnik opreme. “O zakonitosti poteka nabave v SB Celje je dal izjavo že njihov v.d., mi smo se odzivali skladno z navodili, ki so bila ali napisana na objavi na spletni strani njihove bolnišnice ali potem skladno z njihovimi zahtevami po naši poslani ponudbi, zato absolutno zanikam kakršnokoli netransparentnost ali nepravilnost. Vse materiale v zvezi z naročilom ima transparentno SB Celje, ki je v naši komunikaciji poslovala maksimalno korektno in profesionalno s ciljem pomagati zaposlenim pri delu in ohranjanju življenj,” je poudaril.

Tušak verjame, da lahko psihologi pomagajo ljudem v težkih časih
Na koncu pa je Tušak še razložil, da je bil kot član skupine psihologov pozvan, da poskuša pomagati Sloveniji v smislu dajanja vzpodbudnih informacij za državljane Slovenije. Na tiskovnih konferencah vsak drug dan sodeluje drug psiholog iz skupine, vsi delajo popolnoma brezplačno s ciljem pomagati ljudem, da se težke trenutke epidemije prebrodi s čim manj težav. “Vsekakor moje nastopanje tam ne razumem kot delo za vlado, pač pa kot delo za Republiko Slovenijo. Nikoli nisem bil član nobene politične stranke, niti ne sedim v nikakršnih nadzornih svetih kakšnega podjetja. Verjamem pa, da lahko psihologi pomagamo ljudem v težkih časih in to svojo strokovno dolžnost z veseljem opravljam. Namigovanja, da bi bil sklenjen posel posledica mojega delovanja na tiskovni konferenci, so pa zame popolnoma nepojmljiva in nevredna resnega novinarskega dela. Pa tudi vsak resen podjetnik ve, da je kaj takega tudi praktično popolnoma nemogoče realizirati. Pri poslovanju se držimo visokih etičnih kodeksov in vedno delujemo skladno z zakonom,” je zaključil Tušak.

Sara Kovač