fbpx

Psiholog Tušak bodri javnost: Naš skupni cilj je zajezitev virusa in to zmoremo. Če bomo spoštovali ukrepe, bomo morda že kmalu zagledali luč na koncu tunela!

Matej Tušak s Fakultete za šport. (Foto: STA)

Naš skupni cilj je zajezitev virusa“, je športno pozval javnost psiholog Matej Tušak. “To zmoremo, ker smo se skozi izkušnje naučili zmagovati.” Psiholog je pozval tudi k solidarnosti in sočutju. Vedno se bodo našli ljudje, ki so negativni, je potrdil.

Ob 5756 včeraj opravljenih testih, je bilo potrjenih 1499 pozitivnih. To je 26 odstotkov, kar pa je malo maj kot je bilo v preteklih dneh, je pojasnil govorec Jelko Kacin. Po številu okužb še vedno izstopajo v Železnikih, Škofji Loki, Kranju, Kamniku in Domžalah. Na gorenjskem so razmere torej še vedno zahtevne. V Ljubljani je bilo potrjenih okužb 166, v Mariboru pa 76. Bolnišnično oskrbo je rabilo 560 oseb, v enem tednu se je število bolnikov, ki rabijo hospitalizacijo, podvojilo. Na intenzivnem oddelku je 86 oseb, 5 oseb pa je v bolnišnicah umrlo.

Trenutno je v Sloveniji aktivno okuženih 16.347 ljudi, 560 covidnih bolnikov se zdravi v bolnišnici, od tega jih 86 potrebuje intenzivno zdravljenje. S pomočjo ventilatorja diha 57 bolnikov s covidom-19. V zadnjih 14 dneh je zbolelo 780 ljudi na 100 tisoč prebivalcev, kaže sledilnik za covid-19. Po podatkih sledilnika so v ponedeljek na novo v bolnišnice sprejeli 85 bolnikov, v enote za intenzivno terapijo pa šest bolnikov.

Infektologinja s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana dr. Mateja Logar je povedala, da je v UKC Ljubljana danes hospitaliziranih 140 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 29 na Intenzivni enoti. Dejala je, da je v normalnih razmerah na Intenzivni enoti deset postelj, ker število narašča, pa se zato širijo tudi na ostale oddelke in druge lokacije. Pojasnila je še, da so bolniki večinoma v bolnišnici med deset do 14 dni, ker toliko časa traja, da se njihovo stanje popravi in ne da ne rabijo več kisika. V intenzivnih enotah pa to traja še bistveno dlje, ti bolniki so na napravi za predihavanje okoli deset dni, včasih tudi več tednov.

dr. mateja Logar (Foto: Youtube)

Pomagalo nam bo, če bomo ostali pozitivni
Matej Tušak kot psiholog dela že trideset let na področju vrhunskega športa. Naš skupni cilj je zajezitev virusa, je športno pozval javnost. “To zmoremo, ker smo se skozi izkušnje naučili zmagovati.” Psiholog je pozval tudi k solidarnosti in sočutju. Vedno se bodo našli ljudje, ki so negativni, je potrdil. Vendar ne zato, ker bi bili slabi, ampak zato, ker se bojijo, ker so anksiozni, je pojasnil Tušak. Kako se posameznik obnaša, vpliva tudi na skupno stanje v državi. Karanteno ljudje včasih doživljajo kot zapor, subjektivni občutek je lahko tak, ne glede na razloge, zakaj imamo karanteno. Pomagalo nam bo, če bomo ostali pozitivni, je dejal. Tako se bomo lažje vrnili v ustaljene tirnice. Gibanje samo po sebi je pomembno, zato čas, ki ga imamo zdaj nekaj več, uporabimo za skrb za svoje zdravje. Ne le v naravi, marsikaj lahko naredimo tudi doma. Dobra fizična pripravljenost oziroma kondicija je pomembna za naš imunski sistem. Nekateri ljudje začnejo iskati krivce, namesto da bi iskali rešitve in s tem svoje stanje le še poslabšujejo. Preveč časa se porabi za nekonstruktivne dejavnosti, je še dodal Tušak.

Pomemebno je, da se držimo samozaščitnih ukrepov in upoštevamo sprejete ukrepe
Govorec Jelko Kacin je povedal, da bo ukrep omejitve gibanja na občine, ki je v veljavo stopil danes, rezultate in znižanje števila novo okuženih prinesel šele čez nekaj dni. Omejevanje stikov je, kot ponavlja stroka že ves čas, trenutno najbolj učinkovit način zamejevanja širjenja virusa. Glede na izkušnje preteklih mesecev je pričakovati, da se bo število oseb, ki potrebujejo zdravniško oskrbo, povečevalo še kar nekaj časa. Zato je še toliko bolj pomembno, da se vsi, prav vsi, držimo samozaščitnih ukrepov in upoštevamo sprejete ukrepe. Vlada vsak dan sproti ocenjuje, kako bodo stvari tekle v nadaljevanju. Tudi predsednik vlade Janez Janša je napovedal, da bomo morda konec tega tedna zagledali luč na koncu tunela, je dejal Kacin. A zdaj je še prezgodaj, da o tem govorimo. Bo pa javnost pravočasno o vsem obveščena, je še povedal.

Sara Bertoncelj