fbpx

Račun za gostijo Golobove vlade se že izstavlja: dražijo se vrtci, zmanjšuje se delež sredstev za pomoč na domu

Foto: Freepik

Kot smo že poročali, so nekateri župani mestnih občin že napovedovali podražitve javnih servisov, konkretno vrtcev. Posledice nepremišljenih ukrepov Golobove vlade še naprej terjajo svoj davek, čeprav so obljubljali, da do dodatnih podražitev ne bo prišlo. Podražitev vrtcev na Ptuju je tokrat preložena na mesec marec, so pa ptujski mestni svetniki razpravljali tudi o ostalih podražitvah, med drugim so zaradi finančnega bremena že zmanjšali delež sredstev za pomoč na domu.

Ukrepi in dvig minimalne plače s strani Golobove vlade ima svoje posledice. Seveda pa ob tem aktualna vlada ni razmislila o tem, da se bodo s tem podražile tudi ostale storitve, npr. vrtec. Ptujski mestni svetniki so po dvigu  razpravljali o draginji, tudi o podražitvah v vrtcu, ki se bodo verjetno zgodile v marcu. Med drugim so zmanjšali delež sredstev za pomoč na domu, čeprav gre za pomembno pomoč starejšim. Nekatere občine, tudi mestne, so predloge podražitev že uvrstile na dnevne rede sej občinskih svetov, v drugih o tem še ne govorijo.

Župani so na ponedeljkovi urgentni seji skupščine Združenja mestnih občin Slovenije (ZMOS) izpostavili, da mestne občine niso bile vključene v pogajanja, ki so privedla do dogovora o zvišanju plač vzgojiteljicam v vrtcih, kot ustanoviteljice vrtcev pa nosijo finančne posledice tega dogovora. Vlado so pozvali, naj pokrije nastale stroške, sicer bodo prisiljeni v dvig cen že v februarju. Nekateri župani mestnih občin vključno s Ptujem so podražitev vrtcev napovedali že za mesec februar, vendar so se ptujski svetniki po odločili, da to točko preložijo na mesec kasneje. Kljub temu je po njihovem razmisleku jasno, da se bo znesek na položnicah zaradi dragih energentov in dviga plač pomočnic že kmalu povečal. Ptujska županja Nuška Gajšek je napovedala, da bo šlo za približno 15-odstotni dvig, “kar je – glede na to, da se v nekaterih občinah cena še drastično bolj viša – v obstoječih okoliščinah še sprejemljivo”. Nove cene programov predšolske vzgoje bodo tako predvidoma obravnavali na februarski seji, veljati pa naj bi začele z marcem.

Foto: Freepik

Zmanjšali delež sredstev za pomoč na domu
Občina pa se je bila primorana odločiti o nižanju svojega deleža za izvajanje pomoči na domu iz 73 na 60 odstotkov, kar pomeni, da bodo strošek dela, ki predstavlja 80 odstotkov cene, sofinancirali 60-odsotno. 100 odstotkov bodo financirali socialno šibkim. Županja je poudarila pomembnost projekta in iskanja sistemske rešitve ob hkratnem iskanju rezerv. Po njenih besedah je namreč skrajno nenavadno, da so domovi upokojencev cenejši v svojih storitvah od pomoči na domu. Številne podražitve pa na Ptuju pod vprašaj postavljajo načrtovane naložbe.

Golobova vlada je zvišala minimalno plačo, pri čemer je ignorirala prav vsa opozorila, da je treba stvari popravljati sistemsko in ne samo delno in všečno. Tega seveda niso hoteli in zmogli, danes so nekateri že prikrajšani, še slabše bo, ko bodo znani vsi izračuni, povezani z ostalimi socialnimi transferji. To se je pokazalo takoj, ko se je kreditna sposobnost velikega dela državljanov le še poslabšala, zdaj pa bodo še dodatno prikrajšani tudi starši in starejši.

Ana Horvat