fbpx

Razglašena oranžna stopnja ogroženosti za vso Slovenijo: Zaradi posledic neurij težave na nekaterih cestah

(Foto: iStock)

Nevihte z močnejšimi nalivi in sunki vetra, ki se prek Slovenije pomikajo od zahoda, že povzročajo težave, med drugim na Severnem Primorskem. Tam je po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste zaradi podrtih dreves in kamenja na cestiščih na več odsekih zaprta glavna cesta Nova Gorica – Tolmin – Bovec.

Tudi na glavni cesti Idrija – Tolmin promet ovirajo veje na cestišču. Na gorenjski avtocesti pa je na uvozu Vodice proti Ljubljani oviran promet zaradi podrtega daljnovoda, navaja prometno-informacijski center. Po poročanju Radia Slovenija je na območju Kanalske doline po navedbah tamkajšnje civilne zaščite pihal veter, kakršnega domačini ne pomnijo. Odkril je številne strehe, med drugim na dveh stanovanjskih blokih ter na osnovnih šolah v Kalu in Kanalu.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je veter drevesa podiral tudi na Gorenjskem in v osrednji Sloveniji, med drugim v Kamniku, Škofji Loki, Medvodah in Komendi. V Kranju je del odkrite strehe padel na vozilo, veter je del strehe odkril tudi na objektu v Občini Gorenja vas – Poljane in v Žireh. V Šenčurju pa je drevo padlo na vozilo pri motokros stezi.

Ob napovedanih neurjih in možnosti toče policisti danes ponovno opozarjajo, da je ustavljanje na avtocesti in hitri cesti, v predorih ali pod nadvozi izredno nevarno. Vozniki lahko ustavijo vozilo na parkirnih prostorih počivališč, nikakor pa ne na odstavnih pasovih ali celo vozišču. “Med neurjem vozite posebej previdno in hitrost vožnje prilagodite razmeram! Če ste takrat na avtocesti, se izključite iz prometa na prvem primernem mestu, nato pa poiščite primerno zavetje za vozilo, kjer je to dovoljeno,” so sporočili iz Policijske uprave Maribor.

Agencije RS za okolje opozarja, da se bodo ob prehodu vremenske fronte danes čez dan po Sloveniji pojavljale nevihte z močnejšimi nalivi, sunki vetra, krajevno bo možna toča. Zaradi napovedanih neviht je za danes razglašena tudi oranžna stopnja ogroženosti za vso Slovenijo. V noči na ponedeljek se bo vreme umirilo.

J. F., STA