fbpx

Raziskava: Nova Slovenija z izjemnim naskokom praktično ob boku Židanovi SD

Foto: STA

Če bi bile volitve to nedeljo, bi glede na rezultate javnomnenjske ankete, ki jo je za Novo24TV opravila agencija Parsifal, slavila desnica. Iz parlamenta bi namreč izpadla tako Združena levica kot Erjavčev Desus, precej pa bi se okrepila Nova Slovenija. 

Tudi ta mesec bi največ glasov na volitvah dobila Janševa SDS. Dobrih 15 odstotkov vprašanih se je izreklo za največjo opozicijsko stranko. Pretekli mesec bi jo sicer volilo še za dve odstotni točki več vprašanih.

Raziskava: Nova Slovenija z izjemnim naskokom praktično ob boku Židanovi SD 1Na drugem mestu se je okrepila Cerarjeva SMC, saj bi jo volilo 9,4 odstotka vprašanih (pretekli mesec 8 odstotkov). Svoj rezultat pa je za nekaj desetink odstotne točke popravila tudi Židanova SD. Danes bi ji svoj glas zaupalo slabih 5 odstotkov Slovencev, pretekli mesec pa dobri 4 odstotki.

 

Velik naskok NSi
Med volivci pa je svojo priljubljenost precej popravila Nova Slovenija, saj bi jo tokrat volilo 4,7 odstotka volivcev, kar je praktično enako število kot pri Židanovi SD.

Prav NSi se je sicer v preteklem mesecu najbolj izpostavilla ob vprašanju preimenovanja Balantičeve knjižnice v Kamniku, kjer so se odvijali hudi ideološki boji. Konec oktobra bi NSi volilo le dober odstotek Slovencev.

Morda vas zanima tudi:
Referendumska napoved: Bitka med borci za otroke in proti njim skoraj izenačena
Raziskava: Katastrofalen padec priljubljenosti Cerarjeve SMC

Precej bolj klavrno pa so se izkazali Erjavčevi upokojenci. Ostali bi daleč pod pragom parlamenta, saj bi jih volilo le 1,5 odstotka volilcev. Zaostali bi za Združeno levico, ki bi prejela 3,9 odstotka glasov in bi za las izpadla iz parlamentarne igre. Sledi jim SLS z 2,9 odstotka glasov in Jelinčičeva SNS, za katero bi se odločilo 1,6 odstotka volilcev.

Večina jih ne ve, kaj bi
Več kot 27 odstotkov prebivalcev na vprašanje ni znalo odgovoriti, skoraj 22 odstotkov jih ne bi volilo nobene stranke, 4,6 odstotka jih ne bi šlo na volitve, 1,4 odstotka pa bi jih volilo kakšno neomenjeno stranko.

Raziskava: Nova Slovenija z izjemnim naskokom praktično ob boku Židanovi SD 3Samo opredeljeni volivci
Če bi upoštevali samo opredeljene glasove, pa bi se v državni zbor vrnila tudi Slovenska ljudska stranka, v njem pa bi ostala tudi Združena levica. SDS bi volilo 34 odstotkov vprašanih, 20,9 odstotka pa SMC.

Židanova SD bi dobila skoraj 10,9 odstotka glasov, pol odstotne točke manj pa Nova Slovenija (10,4 odstotka). V državni zbor bi se sicer uvrstila še Združena levica z 8,7 odstotka in Slovenska ljudska stranka s 6,5 odstotka glasov.

 

Raziskavo je za Novo24TV opravila agencija Parsifal. V raziskavi je sodelovalo 408 anketirancev, od tega 51,3 odstotka žensk. Čas izvedbe: 3. 12. 2015.

Uroš Urbanija