Razkrita razsežnost nesposobne Cerarjeve vlade: Slovenija na samem repu EU po črpanju razpoložljivih sredstev

Foto: iStock

Slovenija je na samem repu držav članic EU po črpanju kohezijskih sredstev iz skladov EU za razvoj. Izgovarjati se ne more niti na razvitost, saj so številne zadnje države daleč pred njo po količini garantiranih sredstev.

Že dolgo se govori, kako je treba bolj izkoriščati kohezijska sredstva EU za razvoj. Že dolgo je vsem znano, da Slovenija garantirana sredstva slabo izkorišča. Velik delež le-teh namreč ostaja v Bruslju.

V spodnjem grafu pa lahko vidimo, kako hudo je stanje v resnici. Slovenska vlada je v svojih poročilih o pogajanjih za evropska sredstva rada izpostavila, kako so bila pogajanja težka ter da je bilo težko pričakovati več. Polno je izgovorov o stopnji razvitosti zahodne Slovenije in kako ta vpliva na znižanje dodeljenih sredstev.

Vsi nas prehitevajo
Očitno stopnja razvitosti v Nemčiji in Franciji ne igra vloge. Resnici na ljubo, slovenska vlada je polna izgovorov in namesto da bi se borila za sredstva EU, se raje bori za ohranjanje vtisa o svojem delu, ki je bilo v zadnjem desetletju katastrofalno. Polno je izgovorov, da nas države, ki so bile včasih del vzhodnega bloka, prehitevajo z vseh strani zaradi količine sredstev, ki so jim dana na razpolago.

Kohezijska sredstva (Vir: Twitter)

A to ni res. Vse te države nas dohitevajo in če se nič ne spremeni, nas bodo zagotovo tudi prehitele – zaradi lastne nesposobnosti in diletantov, ki namesto da bi pomagali izkoristiti sredstva, ki so dana na razpolago, raje zapravijo 120 tisoč evrov za maketo drugega tira.

Vse pove tudi podatek, da je vlada zapustila spletno stran, namenjeno ozaveščanju javnosti o projektih EU. Zadnja “aktualna” novica na spletni strani eu-skladi.si je iz leta 2015.

Ivan Šokić

 • cosmosjasnovidec

  Vse tole je znano že celoten “cmerarjev” SMC mandat.
  Ni pa znano zakaj in iz kakega razloga nihče glede tega ni ukrepal takoj na samem začetku čeprav je za tole vedela že vsa Europa ne samo Slovenija.
  Sedaj pred volitvami je pa kar naenkrat na vse strani polno teh objavljenih “cmerarjevih” pizdarij z katerimi še iz dne v dan bolj nadaljuje.
  ————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec

 • Saj niso imeli časa črpati kohezijskih sredstev iz EU-ja, če pa so se ves čas samo z Janšo ukvarjali pa denar iz slovenskih firm črpali, davke dvigovali, kredite najemali, stolčke za sebe rihtali, stare lumparije prikrivali in nove delali, ….. …….. to so bile prioritete Cerarjeve vlade.
  Ja pa falcon je moral biti vedno prost in pripravljen za let.

 • Ivan Friderik Novak

  Aja, koliko kohezijskih sredstev pa je SLO načrpala v obdobju vladavine častnega doktorja (drugi tir, ceste)?

  • KAPIBARA

   SLO ima veliko samo častnih dohtarjev..
   Eni so ga kupovali preko oceanov..

 • Pa evropsko komisarko imamo v Bruslju Violeto Bulc. Verjetno ko je komisija v Bruslju videla finančni plan za 2 tir (preko miljarde), so se mogl smejat, ker projekt ni dosti vreden. Dali so nam SAMO 44 milijonov.

  • tramal

   Ta ničvrednica bulčna je pa celo med vodilnimi po priljubljenosti v Sloveniji

 • Miro

  Stranka SDS je zelo uspešna pri fehtanju, morda bi bila pa tu celo uspešna….. bi Kalimero šel prosit denar v Bruselj

  • Waltter

   In zaradi tega komentarja si se že vstal tako zelo zgodaj? Mogoče bi lahko recimo začel z imenom in priimkom osebe ne z nekimi vzdevki, ki kažejo na notranji obup..

 • Novakec1

  Poleg tega pa bukselski posranci (Violeta, pa ne tomićka) rihtajo neto plačništvo za kmetijske zadeve, kmetijstvo doma pa ne more zagotovit 20 % samooskrbe.

 • Waltter

  Tale evropska sredstva so ponavadi sestavljena iz dveh delov, kjer mora država in občina zagotoviti delež ki je precej večji kakor ta sredstva. Ker pa je bil denar namensko porabljen za nekaj kar je koristilo samo določeni skupini ljudi večinoma sredstev ki bi zagotavljala sofinanciranje projektov iz strani države ter občin enostavno ni. Zelo malo je projektov ki jih EU financira v 100% realizirane vrednosti projekta. In če se porabi manj denarja pomeni da se mora sorazmeren del vrniti.
  Pa še pogoje dostikrat spreminjajo kar sem ter tja čisto po domače. Pred desetletjem smo delali na črpanju sredstev EU za kombinirani transport, kjer je bilo zagotovljeno 100 financiranje za okoli nekaj več kakor 2 mio eur. Projekt je bil odobren s tem pogojem da se morajo prevozna sredstva nabaviti in predložiti računi za pokritje v celoti pridobljenih sredstev tako da se bo denar pridobil za poplačilo teh transportnih sredstev. Torej transportna sredstva so se dobavili na osnovi garancije EU in nato pride dopis da bodo sredstva nakazana v 4 letnih obrokih? torej nekaj več kakor 500.000 eur. Posledica? Firma v stečaj in propad..
  Ni vse v tem črpanju sredstev, potrebno je imeti zelo dobro odvetniško ekipo na strani tistega ki črpa sredstva in nikoli verjeti na besedo in tudi kaj piše v teh pogodbah.
  Kajti tile spremenijo včasih kar po domače pogoje financiranja.
  Dobro da Miro in njegova vlada tega ne zna je jasno, je pa tudi precej odvisno od Slovenskih EU poslancev da ne opletajo z gobcem okoli in da če noče
  jo pomagat naj vsaj škodijo ne.
  No projekt 2 tira vsekakor ni bil neka referenca za črpanje EU sredstev in višina ki jo je EU namenila za sofinanciranje je tako smešna da je brez veze sploh da se o tem pogovarjamo.
  Priprava enega takega zbirokratiziranega projekta za EU financiranje zahteva čas in še enkrat čas, večinoma pa je zanimivo da se na teh projektih pasejo večinoma svetovalci iz EU ki so neke vrste priskledniki ki usmerjajo kako naj se sestavlja in vodi projekt. Kar on napiše je večinoma OK brez njegovega podpisa pa velikokrat dobiš zavrnjeno v popravek – torej te dejansko prisilijo da najameš kakšnega njihovega parazita ki se zgolj pase na teh projektih…
  Bi bilo pa dobro da bi vsaj enkrat en novinar malo pobrskal in predstavil celotne zgodbe na projektih kako so tekli od začetka do konca financiranja predvsem pa tiste ki so bili zavrnjeni in naj primerjajo podobne projekte recimo z Poljaki ali Nemci in opazili bodo da so tile projekti ki so bili odobreni vodeni precej slabše in precej bolj površno. In zopet pridemo do tistega če EU poslanci države nočejo pomagat naj vsaj škodijo ne.

 • karpelec

  Profesorska vlada je v celoti zabluzila, saj ni bila navajena delati v praksi, asistenti so se pa preveč menjavali, da bi sledili evropskim razpisom, srake pa s plenom niso letale nad njo, da bi ji spostile v usta. Še zavedajo se ne, da so leta potekla in razultatov ni. So čimprej za pozabit in nikoli več za zaupat.

 • janko

  Poglejte levuharji, same slabe in katastrofalne stvari počnete! IZGINITE IZ POLITIKE, ZA ZMERAJ!!

 • METULJ

  IN TA BEDAK RDEĆI MIROSLAV CERAR, VČERAJ NA RDEĆI TV 3, KI MU SEVEDA DAJE PROSTOR, DA MALOUMNO BLEBETA:

  V DRŽAVNOZBORSKIH VOLITVAH BOMO ZASEDI SEVEDA PRVO MESTO!!

  DA DOL PADEŠ, HEEEE, LUZER EN!! PAČ PRODUKT NEGATIVNE POLITIČNE SELEKCIJE PARAZITSKE RDEĆE UDBOMAFIJE V SLOVENIJI!!

  NASLEDNJI, PROSIM!!

  BANDA ZANIKRNA UDBOMAFIJSKA, PFUJJ!!

 • večni srb

  Kdo pa še danes dela makete, če se lahko vse modelira v računalnikih. Potem lahko prestavljajo kar hočejo, spreminjajo velikost, barve, lahko naredijo tudi hišice kot iz Jankota in Metke, drevesa v obliki lizike in travnike iz pur pene,po kateri skačejo palčki, karkoli. Človek lahko nariše vse. Maketa je pa predvsemveliko dela, ker se morajo neki študentje mučiti z razmerji in ročno pilit slabo sprintane komplicirane kote. Če sploh znajo uporabljati 3D printerje, ker če imajo narisane modele, potem jim ni treba takoj narediti materialne verzije. Ne bi se čudil, če vse skupaj še vedno vlivajo v gips, režejo s škarjami in lepijo skupaj, kot v kameni dobi, ne dvomim pa, da so najbolj poudarjene nepomembne in nepotrebne malenkosti, s katerimi bodo največ zaslužili.

  Evropska sredstva pomenijo za Slovenijo nove kredite.
  Saj mi nimamo več svojega denarja, nas je ja Pahorjeva vlada uničila s popolnoma nepotrebnimi brutalnim ukrepi, Bratuškova pa zapufala. Naše investicije so negativne, nikoli se ne bodo povrnile, gospodarska rast je izključno zato, ker je Nemčija zgleda povečala naročila, saj morajo opremiti svojo vojsko.
  Evropa sponzorira polovico sredstev, mi naredimo trikrat precenjen predračuna,kar pomeni, da smo vedno še vedno tretjino prekratki. Investira se pa v same rovte, kjer normalno življenje ne bo nikoli mogoče in nima smisla tam postavit karkoli, ker ni žive duše, potem vse to propada, EU se pa čudi, zakaj se vložena sredstva ne vračajo vsaj skozi osnovne civilizacijske vrline, če že ne morejo narediti izolirane čudake bolj socialne. To je vse stran vržen denar.
  Najprej nam bi moralo biti jasno kdo smo, kje smo trenutno in kam bi radi sploh še porinili, če pa se nič ne splača, ne da bi s tem začeli rušiti post socialistične oligarhije in njihove monopolizirane, skorumpirane imperije. Oni v tem ne vidijo smisla, dobre ideje so pa tudi bolj kot ne znanstvena fantastika, ker mi imamo danes povsem druge probleme. K nam bi morali začeti pošiljati Modre čelade Združenih narodov, Interpol in Zdravnike brez meja, mogoče tudi jezuite, nikakor si ne moremo privoščiti metati še več denarja v itak popolnoma zavožene projekte, tudi če nam Evropa pokrije polovico pufov.

 • Nšo-či

  Vrtimo se v začaranem krogu brez ustvarjalnosti, podjetnosti in odgovornosti. Dejte že znižat te davke in zmanjšat birokratske ovire!

 • komar marko

  Naj bo TELEBANOM že enkrat jasno. TO JE ENAKO KOT PARFUM. Ko se ta razdiši dobiš kruto realnost. Ali so ti vladajoči sploh nastavili kakprojekt za v naprej. Jaz ga ne poznam. JJ jim je nastavil mnogo projektov,ki se bodo šele realizirali. Drugi TIR, pa ne glede na to kako ga vladajoči pelejo. Očitno so vse vladeimele delo s PRIHVATIZACIJO in ne z razvojem.

 • Govekar

  Hahaha, polpismeni SDS “mediji”, dejte tole per capita, pa boste dobil pravi vrstni red.

 • dob

  Normalni ljudje delajo – Slovenci črpajo!
  Normalni ljudje zamerijo lenuhom zato, ker ne delajo, Slovenci pa kuhajo zamero proti tem, ki ne črpajo.
  Pri nas je največji greh v politiki da ne črpaš, če se da kaj počrpat.

  Janše niso, tik pred volitvami, vtaknili v zapor zato, ker bi kaj ukradel, ampak zato ker ni ukradel, ko je za to imel priložnost. Kajti oni, ki so ga obsodili, bi na njegovem mestu mestu veselo kradli. Zato pa ne razumejo zakaj on ni, zsi se jim ne le neverjetno, temveč skrajno neumno. Ne “počrpati”, ko se pa vendar lahko črpa!
  Dela samo še mona! Pameten človek vendar črpa.

  Režimci na oblasti to vsakokrat počnejo.
  Janša je torej bil zaprt, ker je s tem, preprečil krajo preko katere se režim napaja. NLB se ne sme prodati, ker bi s tem režim izgubil možnost nadaljnjega napajanja (črpanja sredstev) in s tem nadaljevanja. Ustvarjalnost režima pa šele potem, ko ta možnost ostaja odprta, pride do pride do izraza.
  Če je sistem prepreden s podtalnimi rovi poslovanja, potem pač pobijanje ni potrebno. Če ti rovi postanejo nepretočni za denar, če so ogroženi, pa nenadoma ubijanje postane potrebno. Režim to interpretira kot ogrožanje narodove samostojnosti.

  Ko so podtalni rovi in njihov pretok skrit očem javnosti ogroženi (to se imenuje varovanje osebnih podatkov in poslovne skrivnosti dejavnosti) nenadoma skočijo ven infantilneži tipa Luka Mesec, ki se napajajo (revija Mladina) iz teh skritih sredstev, ki so v celotni masi ukradenega denarja prva kapljica (!) in kričijo ideološke parole. Tako jih kučanu ni treba, ker potem bi bilo videti, kot da ni demokrat. On želi pokazati, da sicer je demokrat, ampak da javnost zahteva, da ne bi bili. Tako nekako.
  On pa, ravno zato, ker je demokrat, mora ugoditi volji ljudstva in zato imamo zdaj oborožene shode ljudi v partizanskih uniformah, ki mahajo z jugoslovanskimi zastavami in grozijo po cestah in so videti kot diktatura na pohodu.
  V resnici je diktatura že ves čas tu, le da je zdaj treba zamašene rove diktature nekoliko počistiti tega demokratičnega dreka, ki maši prost pretok denarja do pravih točk v podsistemu. Kar na kratko pomeni, da denar ne prihaja dovolj hitro do režimskih “poslovnežev”.
  Velike ideje je treba pač plačevati.

  Črpajmo, bratje, črpajmo. Delajo samo mone!

 • Vera

  Tak nedelaven človek , še upa kandidirati ? Pa kje za božjo voljo ima pamet , kje ?

  • Osti jarej

   ….večina jih je skregana z realnostjo….niso več prizemljeni in živijo v čisto drugi realnosti,kot državljan,ki se preživlja z manj,kot 500 evri prihodka…

   …in,ker ne bo več prestopil parlamentarnega praga,bo na vseh mogočih mestih pridigal o visoki etiki in morali,celo v vrtcih in zaračunaval visoke ,dvojne honorarje…..

   ..ko bo na oblasti nekdo drug……ga bodo pa mediji,ki so mu do zdaj pomagali v glancanju lažne samozavesti in sposobnosti, klicali za komentiranje njegovega in dela koalicije same……do ogabe…pa nikoli konca

 • xtc

  Dajte razumet EU sredstva za levake sploh niso zanimiva,ker je tam nadzor nad porabo in pol morajo zagotoviti levi,seveda pa EEU nadzor pomeni ni kraje.
  Zato raje zapufavajo državona veliko in delajo mega projekte brez EU sredstev saj lahko tam nemoteno pokradejo 70% s tridesetimi pa naredijo tisto,kar čez par mesecev že popravljamo in tam zopet kradejo,ker so najeli puf za sanacijo.

 • garfi

  “Zmaga SDS-ZD-itd je edini garant, da stranka UDBA ne sestavi vlade!”
  židan press

  • Tom Žnidarčič

   Glede na to kako si zastavil trditev, mi je jasno da nič nekapiraš

   • garfi

    kaj pa je za kapirati
    da te ne bo kap

 • tramal

  Samo da je še eno leto levica na oblasti ,nas bo prehitel še jemen ki je zaenkrat na repu razvitosti.

 • Tom Žnidarčič

  Juuuuhu Brulčebo lahko, nasledi samo še boljši partijc.

 • Tom Žnidarčič

  Ne me jugat! A vse ostale vlade so pa bile nepojmljivo uspešne al kuga?

 • montyamp

  EU gleda kam gre denar , zato banditi tisto kaj se ne da pokrasti raje pustijo .
  Crkuje zaradi nasedlih projektov itak narod po zapuščeni in skorumpirani vukojebini .

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!