fbpx

Razkrita razsežnost nesposobne Cerarjeve vlade: Slovenija na samem repu EU po črpanju razpoložljivih sredstev

Foto: iStock

Slovenija je na samem repu držav članic EU po črpanju kohezijskih sredstev iz skladov EU za razvoj. Izgovarjati se ne more niti na razvitost, saj so številne zadnje države daleč pred njo po količini garantiranih sredstev.

Že dolgo se govori, kako je treba bolj izkoriščati kohezijska sredstva EU za razvoj. Že dolgo je vsem znano, da Slovenija garantirana sredstva slabo izkorišča. Velik delež le-teh namreč ostaja v Bruslju.

V spodnjem grafu pa lahko vidimo, kako hudo je stanje v resnici. Slovenska vlada je v svojih poročilih o pogajanjih za evropska sredstva rada izpostavila, kako so bila pogajanja težka ter da je bilo težko pričakovati več. Polno je izgovorov o stopnji razvitosti zahodne Slovenije in kako ta vpliva na znižanje dodeljenih sredstev.

Vsi nas prehitevajo
Očitno stopnja razvitosti v Nemčiji in Franciji ne igra vloge. Resnici na ljubo, slovenska vlada je polna izgovorov in namesto da bi se borila za sredstva EU, se raje bori za ohranjanje vtisa o svojem delu, ki je bilo v zadnjem desetletju katastrofalno. Polno je izgovorov, da nas države, ki so bile včasih del vzhodnega bloka, prehitevajo z vseh strani zaradi količine sredstev, ki so jim dana na razpolago.

Kohezijska sredstva (Vir: Twitter)

A to ni res. Vse te države nas dohitevajo in če se nič ne spremeni, nas bodo zagotovo tudi prehitele – zaradi lastne nesposobnosti in diletantov, ki namesto da bi pomagali izkoristiti sredstva, ki so dana na razpolago, raje zapravijo 120 tisoč evrov za maketo drugega tira.

Vse pove tudi podatek, da je vlada zapustila spletno stran, namenjeno ozaveščanju javnosti o projektih EU. Zadnja “aktualna” novica na spletni strani eu-skladi.si je iz leta 2015.

Ivan Šokić