fbpx

Razkrivamo, kdo resnično vodi ministrstvo za obrambo – je Andreja Katič le ujetnica Šaleškega lobija?

Foto: Nova24TV

Svetovalec predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja za področje varnosti Uroš Krek, ki je neuspešno poskušal postati državni sekretar na MORS, prek šaleške linije SD ruši državnega sekretarja na MORS, mag. Miloša Bizjaka in vodstvo Slovenske vojske.

Ministrica za obrambo Andreja Katič, ki pripada “šaleški” struji Socialnih demokratov (SD), si že ves čas prizadeva za zamenjavo državnega sekretarja na Ministrstvu za obrambo (MORS) Miloša Bizjaka in še nekaterih drugih, saj naj bi bili moteči za šefa šaleškega lobija Bojana Kontiča. Ne glede na vse pa je treba poudariti, da je Miloš Bizjak dober poznavalec razmer na obrambnem področju, kjer je bil zaposlen že pred politično kariero. Ministrica se je tako, kot smo na našem portalu že poročali, popolnoma naslonila na Uroša Kreka, iz kabineta predsednika Republike Slovenije, ki poleg upokojenega generala Ladislava Lipiča postaja najpomembnejši človek v ozadju obrambnih struktur. Zanimivo pri tem je, da sta bila tako Lipič kot tudi Krek svetovalca nekdanjega predsednika republike Danila Türka.

Uroš Krek (Foto: STA)

Problem s potnimi stroški
Pred časom smo bili seznanjeni s finančnimi nepravilnostmi v Uradu predsednika Republike Slovenije. Računsko sodišče je pri reviziji pravilnosti poslovanja urada kabineta predsednika Pahorja za leto 2015 ugotovilo, da so zaposleni v uradu goljufali s potnimi stroški. Eden od teh naj bi bil ravno Uroš Krek, ki pa se je sicer želel poravnati, kar pa seveda ne izničuje njegove krivde. Krek je sicer znan kot velik zagovornik nekdanjega predsednika Danila Türka, ki ga je pred odhodom s položaja redno zaposlil in tako Pahorju otežil njegovo odpustitev. Zato je odveč poudarjati, da delovanje Kreka ne pomaga najbolj Pahorjevi ponovni kandidaturi za predsednika. Prej obratno.

Vprašanja o tem smo poslali v Urad predsednika republike, kjer so potrdili ugotovitve glede pomanjkljivosti pri povračilu stroškov za prevoz na delo in iz dela za več zaposlenih, med njimi tudi za Uroša Kreka. V uradu navajajo, da naj bi do razlik pri izplačilu prišlo zaradi nejasnosti določb Zakona o uravnoteženju javnih financ in Aneksa h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti glede določanja kombinacij najcenejšega javnega prevoza. Prav tako so sporočili, da v uradu potekajo aktivnosti za sklenitve dogovorov z zaposlenimi glede vrnitve preveč izplačanih sredstev. Naravnost smešno je, da ljudje na takšnih funkcijah ne razumejo zakonov, ki jih sami sprejemajo, kar kaže na to, da več kot očitno svoji funkciji niso dorasli in so zreli za odstop.

Za sredstva so ministrici povedali drugi
Ker svoji vlogi ni kos, je aktualna ministrica Andreja Katič na MORS povzročila pravi kaos. Da bi bila mera polna, ne upošteva mnenj svojih strokovnih sodelavcev, temveč se naslanja na “zunanjega svetovalca” in “politične lobije”. Lep primer popolne nesposobnosti je pridobitev 16 milijonov evrov za obrambni proračun konec leta 2016. Denar so pridobili strokovni sodelavci na MORS s pomočjo načelnika generalštaba, ministrica pa o tem ni nič vedela. Še več, večkrat je celo zatrjevala, da dodatnih sredstev ni mogoče pridobiti. Zaradi tega je vse bolj kritičen do ministrice tudi državni sekretar mag. Miloš Bizjak, ki naj bi si močno želel postati obrambni minister namesto Andreje Katič.

Foto: STA

Ministrica nima nobene vizije in ne ve, kako in kdaj bodo oblikovali obljubljene bojne enote in kako bodo prišli do sredstev za te enote. Višek vsega pa so pogosti izbruhi ministrice, kjer sodelavcem očita, da so nesposobni in naj odidejo v občino Velenje, da bodo videli, kako je treba vse organizirati in urediti stvari. Sodelavcem hvali pravno službo in informatika z občine Velenje in tistim, ki pokrivajo to področje na MORS očita nesposobnost.

Župan Velenja Bojan Kontič (Foto: STA)

Katičeva še ni opazila, da je med Velenjem in MORS velika razlika in da na MORS, ne glede na vse, projektov tipa “TEŠ 6” Šalečani ne bi mogli tako zlahka izpeljati.

H. M.