fbpx

Razkrivamo: Maščevanje generalmajorju Ostermanu – Ministrica Andreja Katič Slovenski vojski ni dovolila uporabe falcona, da bi poleteli na misijo v Latvijo!

Andrejo Katič že nekaj časa opozicija poziva k odstopu. (Foto: STA).

Zgolj nekaj dni preden je ministrica za obrambo Andreja Katič predsedniku vlade Miru Cerarju predlagala razrešitev načelnika Generalštaba Slovenske vojske Andreja Ostermana, ki ga je pozneje zamenjal njegov namestnik Alan Geder, so na vladi vodstvo Slovenske vojske grdo izigrali pri načrtih za obisk Latvije. Namreč, Slovenska vojska je za 22. in 23. februar 2018 načrtovala obisk 2. kontingenta Slovenske vojske na misiji Okrepljena prednja prisotnost v Latviji, kamor so med drugim povabili tudi nekaj slovenskih novinarjev. Obiska bi se med drugim morali udeležiti novinarji Jure Tepina iz POP TV-ja, Tadeja Magdič iz A Kanala, Aleš Kocjan iz Večera in Luka Svetina iz Nove24TV.

Delegacija bi morala na pot proti Latviji poleteti z vladnim letalom falcon, s katerim se v zadnjih letih redno prevažajo vladni predstavniki na vse mogoče konce in kraje, tudi na zasebne izlete, kot je rokometna tekma svetovnega prvenstva v Parizu, ki jo je obiskal premier Miro Cerar z ministrico za šolstvo in šport Majo Makovec Brenčič. A zgolj teden dni pred obiskom so iz Generalštaba Slovenske vojske sporočili, da omenjene poti v Latvijo ne bo. Blokirala jo je kar Katičeva sama.

“Obveščamo vas, da moramo odpovedati načrtovani obisk 2. kontingenta Slovenske vojske na misiji Okrepljena prednja prisotnost v Latviji, načrtovanega od 22. do 23. februarja 2018. Razlog za odpoved so težave, na katere smo naleteli pri dovoljenju za uporabo zračnega plovila Falcon za prevoz do Latvije in nazaj. Navodilo o prevozih z letalom Falcon 2000 EX (dokument MO št. 007-20/2014-1, z dne 09. 07. 2014) opredeljuje, da prevoz potnikov v okviru usposabljanja odobri minister za obrambo, oziroma od njega pooblaščena oseba. V tem primeru omenjene odobritve nismo dobili. Zaradi navedenega se vam za morebitne nevšečnosti, zaradi vaših neuresničenih načrtov, v imenu načelnika Generalštaba Slovenske vojske, genmaj dr. Andreja Ostermana, opravičujem in vas vljudno prosim za razumevanje,” je tudi Novi24TV prejšnji teden sporočil tiskovni predstavnik Slovenske vojske, Simon Korez.

Vladni falcon je v pristojnosti MORS, ki ga vojski ne odstopi niti za polet na uradni obisk v Latvijo. (foto: Nova24TV)

Potem ko 72. brigada Slovenske vojske ni opravila Natovih testov po metodi CREVAL, se je na udaru Vlade RS znašel načelnik Generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman, kar se je špekuliralo že ob samem razkritju. Njegovo menjavo je predlagala prav obrambna ministrica Andreja Katič, s katero že pred tem nista bila v najboljših odnosih, kar smo na Novi24TV že poročali. Ministrico je zmotilo, ker se je poročilo v javnosti znašlo še preden ga je prebrala sama, namesto dejanskega problema se je raje ukvarjala s tem, kdo je bil žvižgač znotraj Slovenske vojske.

Andrej Osterman je že nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske. (foto: Nova24TV)

Naj spomnimo. Ocenjevalna skupina Nata je vojake na štirih področjih ocenila kot “combat not ready”, torej nepripravljeni za boj, na enem področju pa kot “combat ready” oz. pripravljeni na boj. A ker je oceno “combat not ready” bataljonska bojna skupina prejela na več kot dveh področjih, je bila na koncu tudi skupna ocena skupine takšna.

Falcon je sicer v pristojnosti ministrstva za obrambo, ki ga vodi Andreja Katič. Slednja je pred kratkim o Cerarjevem potovanju na tekmo v Pariz poslancem v državnem zboru povedala, da je bilo od začetka uporabe opravljenih skupnih 238 prevozov. V letu 2014 je bilo teh 31, v letu 2015 jih je bilo 64, v letu 2016 že 104, po naših informacijah pa se je tudi v letu 2017 številka gibala blizu 100. Zanimivo je, da vladno letalo, ki je v pristojnosti MORS, ne sme uporabiti vojska za odpravo na misijo, na kateri bi delo SV spremljali tudi novinarji, medtem ko ga sme premier Miro Cerar uporabljati za svoje zasebne izlete. Še ena velika napaka ministrice Katičeve, ki si je v zadnjih treh letih nabrala že toliko grehov, da bi morala že zdavnaj odstopiti s svojega položaja, k čemur jo je v četrtek ponovno pozval predsednik Odbora za obrambo, Žan Mahnič.

T. F.