fbpx

Razkrivamo: Nekdanji predsednik KPK Drago Kos z delegacijo zastonj jedel in pil na račun državnega podjetja HIT in se jim celo zahvalil za pogostitev!

Drago Kos (Foto: STA)

Pred dobrim desetletjem delegacija KPK gostovala v znanem novogoriškem hoteli Perla, ki je v lasti Hita. Bivanje naj bi si sicer plačali sami, vendar pa jih je Hit ob zaključku pogostil v znani pršutarni v Kobjeglavi na Krasu, kjer so uslužbenci KPK, ki jo je takrat vodil še razvpiti Drago Kos, lahko zastonj jedli in pili. Kot se spominja naš vir, so imeli postavljeno tudi ozvočenje, Drago Kos pa se je preko ozvočenja celo javno zahvalil za pogostitev.

Za Aleksandro Pivec, kmetijsko ministrico in predsednico DeSUS, je danes “dan D”, saj naj bi se sestala s poslanci svoje stranke in pojasnjevala svoje gostovanje na Krasu ter v Izoli. Pivčeva se je zadnje tedne na tnalu znašla zaradi svojih junijskih gostovanj in plačila nočitev najprej v podjetju Vinakras, zatem pa še v Izoli. Na gostovanjih je, kot navajajo mediji, prepletala službene obveznosti z zasebnim življenjem. O obeh gostovanjih vodi predhodni preizkus Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

Prav zanimanje KPK za njen primer pa je, milo rečeno, precej bizarno. Vir s Primorske nam je namreč povedal o tem, kako je pred dobrim desetletjem delegacija KPK gostovala v znanem novogoriškem hoteli Perla, ki je v lasti Hita. Bivanje naj bi si sicer plačali sami, vendar pa jih je Hit ob zaključku pogostil v znani pršutarni v Kobjeglavi na Krasu, kjer so uslužbenci KPK, ki jo je takrat vodil še razvpiti Drago Kos, lahko zastonj jedli in pili. Kot se spominja naš vir, so imeli postavljeno tudi ozvočenje, Drago Kos pa se je preko ozvočenja celo javno zahvalil za pogostitev.

Kot je sicer znano, je leta 2010 Kosa nasledil Goran Klemenčič, kasnejši pravosodni minister v Cerarjevi vladi, Klemenčiča pa Boris Štefanec. Od letošnjega aprila dalje KPK vodi Robert Šumi, medtem ko Drago Kos že kako desetletje ostaja aktiven stric iz ozadja, ki vpliva tudi na poročanje POP TV. Tam ima namreč vse niti v rokah njegova žena Tjaša Slokar Kos.

V zvezi s tem je zanimiva tudi zgodba novogoriškega Hita. Slednji se je namreč že takoj po osamosvojitvi Slovenije proslavil kot aktiven udeleženec škandaloznega lastninjenja, pri čemer so finančne lovke Hita segle tudi v politiko in medije. Iz tega je nastala t. i. afera Hit, o kateri je takrat redno poročal sedanji urednik Demokracije Jože Biščak (med drugim tudi TUKAJ). Takrat je vidno vlogo v Hitu igrala tudi (sicer likovna kritičarka) Nelida Nemec, sicer mati vidnega člana in dokaj kontraverznega poslanca SD Matjaža Nemca.

Predsednik KPK Robert Šumi. (Foto: STA)

Zagotovo pa je precej zgovorno, da za člane oz. uslužbence KPK ni težava, če jih gosti podjetje z dokaj kontraverzno zgodovino – medtem ko ministrici gledajo pod odejo za vsak cent …

 

Pojasnilo KPK v zvezi z dogodkom:
Komisija za preprečevanje korupcije, ki jo je takrat vodil Drago Kos, je novembra 2009 organizirala pomembno mednarodno konferenco European Partners Against Corruption (EPAC) ter European contact – point network against corruptuon (EACN). Slednji predstavljata mreži organov pregona in protikorupcijskih organizacij držav članic Sveta Evrope. Konferenca je predstavljala pomemben mejnik v delovanju EPAC/EACN, saj sta bili na njej sprejeti temeljni listini obeh mrež, konference pa so se udeležili predstavniki obeh mrež kot tudi drugi udeleženci in strokovni predavatelji s področja preprečevanja korupcije na najvišjem nivoju. Poleg tega je imela konferenca zelo velik pomen tudi za Slovenijo, saj je bila uvrščena med prednostne naloge slovenskega predsedovanja Odboru ministrov Sveta Evrope na področju krepitve varnosti evropskih državljanov.

Konferenca je potekala kot tridnevni dogodek, ena od večerij v okviru konference pa se je odvijala v Kobjeglavi. Stroške konference, vključno s pogostitvijo udeležencev, tako tujih kot tudi predstavnikov komisije, ki so skrbeli za logistično-organizacijske vidike konference, je v celoti pokrila komisija.

Ob tem pa želimo še izpostaviti, da je bila konferenca ter priprave nanjo uspešno izpeljana na tako visokem nivoju ter brez zapletov tudi zaradi zaposlenih, tako v hotelu Perla kot tudi v Kobjeglavi, ki so bili izredno odzivni ter pripravljeni zagotoviti vse potrebno za nemoten potek konference in pogostitev, na kar se je nanašala tudi zahvala takratnega predsednika, Draga Kosa.”

Demokracija