Razkrivamo pismo: Sekretarka ministrice Vesne grozi tudi policistom

Foto: Nova24tv/STA

“Tako kot so bili inovativni pri izplačevanju dodatkov, so na notranjem ministrstvu inovativni pri izkoriščanju delavcev,” je pojasnil Zoran Petrovič, predsednik Sindikata policistov Slovenije. Razkril je dokument, v katerem notranje ministrstvo “grozi” zaposlenim, da se morajo v prostem času, ko jim ni odrejena stalna pripravljenost, oglasiti na telefon in priti na delo. V nasprotnem primeru jim grozi izguba službe, ne glede na njihovo izčrpanost zaradi nenehnega dela. 

Zoran Petrovič je na družabnem omrežju Facebook objavil dokument, v katerem generalna sekretarka Barbara Štefman Sardoč “grozi” zaposlenim, da morajo biti na voljo tudi v času, ko jim ni odrejena stalna pripravljenost. V nasprotnem primeru med drugim napoveduje odpoved pogodbe o zaposlitvi.

Se bodo zaposleni morali zagovarjati, če so bili na izletu z družino?
Petroviča uvajanje novega termina “namerno izogibanje klicem delodajalca” spominja na izjave Dušana Šeškota, ki je vedno znova presenečal. “Na podlagi, ki sploh ne obstaja niti je ni mogoče uporabiti, se s tem navodilom grozi zaposlenim z izrekom sankcije, tudi odpovedjo pogodbe o zaposlitvi,” pojasnjujejo v sindikatu. Sprašujejo se, ali se bodo morali uslužbenci MNZ po novem zagovarjati, da so bili pri zdravniku, na gledališki predstavi, kinu, izletu z družino, nakupih in podobno.

Zastraševanje brez pravne podlage
Navodilo ministrstva Vesne Györkös Žnidar sindikat ocenjuje kot sistemsko ustvarjanje ponižujočega in zastraševalnega delovnega okolja, ki ga prepovedujejo delavska zakonodaja in predpisi. Ti urejajo položaj javnih uslužbencev, nenazadnje tudi Kodeks ravnanja javnih uslužbencev, na katerega se ministrstvo v dokumentu sklicuje.

Takšna ravnanja ministrstva pod vprašaj postavljajo zakonska, moralna in etična načela. V sindikatu so prepričani, da s temi navodili namreč posegajo v zasebnost delavcev, njihove dolžnosti, obveznosti in pravice, ki jih imajo v zasebnem življenju.

Policisti kronično izčrpani, Cerar temu pravi sramota
Policisti so v času migrantske krize pokazali izjemno visoko mero osebne požrtvovalnosti. V prvem in drugem valu migrantov so po uradnih podatkih MNZ delali brez prekinitve tudi po 27 ur. “Posledica povečanih obremenitev policije je bila v mnogo primerih kronična izgorelost policistov, zaradi česar je ogromno policistov moralo oditi na bolniški stalež,” je za Nova24tv še pojasnil Petrovič.

Policisti v sklopu stavke zahtevajo tudi, da se bolezen, ki je posledica povečanih obremenitev izvajanja nalog policiste v nujnih in izjemnih primerih in je zdravniško indicirana, šteje kot poškodba na delu. “In to je Cerar označil za novo sramotno zahtevo in izsiljevanje države,” je ogorčen Petrovič.

Nina Knapič