fbpx

Razkrivamo poročilo o ilegalnih migracijah: Oktobra policisti naleteli kar na 1240 migrantov – to je več kot celo leto 2016!

Foto: twitter

Prejšnji mesec smo v medijih spremljali konflikte na meji med Hrvaško in BIH z nekaj sto migranti. A to je bila bolj predstava. Medtem jih je krepko več kot tisoč šlo mimo vseh mejnih nadzorov. “Trend gre v zadnjem mesecu zopet navzgor,” je policija s preprostim stavkom opisala, da so oktobra v državi “našli” krepko več kot tisoč Pakistancev, Afganistancev ali Alžircev, ki so že na črno prečkali mejo. Ki so jim torej že ušli. Po objavljenih statistikah je nezakonito v državo oktobra vstopilo 1240 tujcev. To je več kot celo leto 2016.

Številke iz policijske statistike, ki kažejo, da je bil oktobra skoraj dosežen majski rekord, so takšne:

Vir: spletnicasopis.eu

V letošnjem letu so do 31. oktobra policisti opazili 8.017 ilegalnih prehodov državne meje. Lani do konca oktobra 1.502 ilegalnih prehodov. Koliko je migrantov, ki se povsem izmaknejo policiji, in jih ne opazijo niti, ko jim že uspe priti na čez mejo, ne vemo. Število najdenih se je glede na enako obdobje preteklega leta povečalo za 433,8 odstotkov, so izračunali na policiji. Sosednjim državam so naši policisti letos doslej vrnili 3.962 tujcev, torej skoraj polovico tistih, ki so v državo v tem času prišli “na črno”. Lani v enakem času so vrnili 599 tujcev. Največ, 3.853 migrantov, je bilo vrnjenih Hrvaški, med temi je bilo največ državljanov Pakistana in sicer 1.427. Pakistancev je tudi največ med tistimi, ki se letos v državo tihotapijo mimo mejnih prehodov, ograje in policistov. Podatki, da je naša meja vse bolj odprta, so takšni:

Vir: spletnicasopis.eu

Polovico prišlekov naši policisti vrnejo sosednjim državam. Kaj se zgodi s preostalimi, pa kaže statistika notranjega ministrstva o zaprosilih za mednarodno zaščito, kjer se postopki v veliki večini končajo z zavrženjem, ker tujec izgine, večinoma na Zahod:

Vir: spletnicasopis.eu

Položaj policija opisuje tako: po pričakovanjih se je število ilegalnih prehodov izrazito povečalo aprilu in maju, predvsem zaradi izboljšanja vremenskih razmer, uveljavitve nove poti nedovoljenih migracij čez Bosno in Hercegovino ter zaradi velikega potenciala ilegalnih migrantov, ki se so se znašli na območju Zahodnega Balkana. Ker se migracijski pritisk nadaljuje, je zopet prišlo do porasta števila ilegalnih prehodov. Število sprejetih oseb od sosednjih varnostnih organov se povečuje predvsem na meji z Italijo. Znaten del sprejetih tujcev predstavljajo tisti, ki zapustijo nastanitvene kapacitete prosilcev za mednarodno zaščito in potujejo proti ciljnim državam. Število izročenih tujcev se je opazno povečalo tudi zaradi krepitve sodelovanja s hrvaškimi varnostnimi organi. Povečanje je bilo zaznano predvsem v zadnjem mesecu.

Podrobnejše policije številke, kam so naši policisti vračali tujce in od kod so jih morali sprejeti, so takšne:

Vir: spletnicasopis.eu

Celotno poročilo o ilegalnih migracijah do začetka novembra je takšno:

Peter Jančič / Spletnicasopis.eu