fbpx

Razkrivamo škandal: Lekarne z zdravili kar na črno in brez računov! Posledice se lahko dotaknejo tudi vas!

Tudi predsednik Lekarniške zbornice Slovenije Miran Golub je v preteklosti nezakonito prodajal veterinarska zdravila.(Foto: Skandal24.si)

Nekatere lekarne so dajale veterinarska zdravila kar brez recepta in računov, v preteklosti je bil med kršitelji tudi predsednik Lekarniške zbornice Slovenije Miran Golub.

O veterinarskih zdravilih na črnem trgu je bilo v slovenski javnosti največ govora v času afere z medom, ko se je izkazalo, da je veliko slovenskih čebelarjev kupovalo neregistrirana zdravila na črnem trgu. Zdravila na črnem trgu, ki tudi v drugih državah niso registrirana, so lahko nevarna za živali in posledično tudi za ljudi, saj prehajajo v prehransko verigo. To, da nekatere slovenske lekarne prodajajo veterinarska zdravila, za katera so potrebni recepti veterinarjev, kar na črno, to je brez potrebnega recepta veterinarjev, pa ekskluzivno razkrivamo na teh straneh.

Za 120 tisoč evrov kazni
Veterinarji so zoper zasebne in javne lekarne, ki so brez recepta prodajale zdravila, za katere je potreben recept, nekatere lekarne pa so prodajale tudi brez računa, uvedli inšpekcijske postopke in skupno izrekli za 120 tisoč evrov kazni.

Seznam lekarn, v katerih so inšpektorji ugotovili nezakonitosti in jih skupno oglobili za 120 tisoč evrov.

Golub pravi, da ni vpleten v nezakonite posle
V redakcijo Škandala24 smo prejeli informacijo, da se s tem ukvarja tudi koncesionar in zasebni lekarnar ter hkrati tudi predsednik Lekarniške zbornice Slovenije Miran Golub, ki ima svojo lekarno v Račah. Na Lekarniško zbornico Slovenije smo poslali vprašanje, ali je primerno, da gospod Golub še naprej vodi to zbornico, če se je res zapletel v te nezakonite posle, in kako bodo v tem primeru ravnali Lekarniška zbornica Slovenije in njeni organi. In še dodatno vprašanje: Ali ima Lekarniška zbornica Slovenije podatek, da se s trgovino na črno ukvarja še kakšna druga lekarna?  Vprašanje smo naslovili še na lekarno Lekos v Sevnici, za katero smo prav tako dobili podatke, da je v inšpekcijskem postopku.

Miran Golub nam je hitro odgovoril: “Nisem vpleten v nobene sporne posle in se proti meni ne vodi noben postopek, ker nisem nikoli in ne prodajam zdravil na črnem trgu. Zato na Lekarniški zbornici ne načrtujemo nobenih postopkov. Lekarniška zbornica Slovenije nima podatka, da bi se katere lekarna ukvarjala s takšno trgovino. Vsekakor pa verjamem, da vse lekarne poslujejo enako kot moja v skladu z zakonodajo.” Iz lekarne Lekos v Sevnici nam niso odgovorili.

Veterinarji: Tudi Golub je bil med kršitelji
No, Golubov odgovor le delno drži, kajti raziskovali smo dalje in ugotovili, da je v mnogih slovenskih lekarnah mogoče dobiti veterinarska zdravila, ki so sicer na recept, vendar lekarnarji to preprosto spregledajo. Takšno početje je lahko nevarno za zdravje ljudi, saj kmetje po mili volji, brez strokovnega svetovanja in nadzora, zdravijo živali, meso pa nato prihaja na naše krožnike.

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pa nam je na naše vprašanje poslala odgovor, ki je povsem demantiral Golubov odgovor: “Uradni veterinarji so v zadnjem letu obravnavali več primerov, ko so lekarne, predvsem z območja Dolenjske, prodajala zdravila za uporabo v veterinarski medicini, za katera je potreben recept, brez recepta in v nekaterih primerih tudi brez računa.”

Ko smo hoteli izvedeti, ali je med njimi tudi Golub, so nam v novem odgovoru sporočili, da v času, ko v okviru ministrstva za kmetijstvo deluje Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, to je od 1. januarja 2013,  tega niso zaznali, Golub pa je bil kršitelj prej, ko je za to področje skrbela Veterinarska uprava Slovenije.

Skandal24.si