fbpx

Zakaj migranti ne ostajajo v Sloveniji in gredo raje v Nemčijo ter Avstrijo

Foto: epa

V Avstriji obstajajo primeri migrantskih parov, ki zaradi velikega števila otrok od države prejemajo velike vsote denarne socialne pomoči. Ti zneski lahko prilezejo tudi do nekaj tisoč evrov mesečno. Višje so tudi žepnine za azilante. Koliko denarja bi dobili v Sloveniji in zakaj se jim bolj splača v Nemčijo ali Avstrijo?

Pred časom smo poročali o afganistanskem paru, ki v Avstriji živi nekaj let, skupaj pa imata kar devet otrok. Noben od otrok se ni rodil v Avstriji, dva pa sta hudo gibalno ovirana. Socialne pomoči, otroški dodatki, dodatki za veliko družino in nego otrok pa skupaj nanesejo natanko 5.682,6 evra na mesec.

V Sloveniji bi bila tako velika družina, v kolikor ima vsaj eden od staršev in otroci stalno prebivališče v Sloveniji, upravičena do več dodatkov, ki pa skupaj v najboljšem primeru ne bi presegli 1.700 evrov. V to bi bili všteti vsi otroški dodatki, dodatki za nego otroka ter nadomestilo za plačo, če predpostavimo, da bi moral eden od staršev ostati doma zaradi pomoči gibalno oviranemu otroku.

Še večja razlika za posameznike
Razlika je zelo velika, zato je za družine razumljivo veliko bolj privlačna Avstrija. Kljub temu da so življenjski stroški v Avstriji večji, pa je razmerje v socialni podpori še vedno veliko večje kot razmerje v življenjskih stroških. A Avstrija in Nemčija za migrante nista privlačnejši le za družine, pač pa tudi za azilante.

V Nemčiji, na primer, vsak prosilec za azil, ki živi v azilnem domu, na mesec prejme 143 evrov žepnine, njegov partner pa še dodatnih 129 evrov. Če živita zunaj azilnega doma, je ta žepnina višja od 216 evrov, največ, kar lahko posameznik dobi, pa je v posebnih okoliščinah kar 392 evrov na mesec, poroča nemški portal Merkur. Dodatno žepnino dobi tudi vsak otrok, če v azilnem domu biva cela družina. Ti dodatki znašajo od 84 do 92 evrov mesečno.

Kaj pa v Sloveniji?
Štiričlanska družina tako lahko skupaj dobi več kot 450 evrov žepnine mesečno. V Sloveniji veljajo močno drugačna pravila. Ne glede na starost ali status posameznika, migrantu v azilnem domu pripada celih 18 evrov mesečne žepnine. Za štiričlansko družino je to torej 72 evrov mesečno. Dejstvo, da več sto tisoč migrantov Slovenijo zgolj prečka, tako ni nič presenetljivega.

Maruša Gorišek