fbpx

Razmere so smrtno resne: V torek potrdili rekordne 1503 okužbe z novim koronavirusom, smrtnost se je dvignila za 400 odstotkov v primerjavi z dnevom prej!

Slika je simbolična (Foto: STA)

V torek so opravili 5891 testiranj na okužbo z novim koronavirusom in potrdili 1503 primerov, kar je najslabši rezultat do sedaj. Najvišji prirast okužb je bil v petek, in sicer 898 okužb. Umrlo je osem bolnikov s covidom-19, 333 se jih zdravi v bolnišnicah, od tega jih 55 potrebuje intenzivno zdravljenje. Situacija se zaostruje saj je kar 25,5 odstotkov testov že pozitivnih. Po besedah direktorice Infekcijske klinike UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc je sporočila, da v UKC Ljubljana pospešeno pripravljajo prostor za Covid-19 bolnike. “Vendar so problem predvsem človeške kapacitete,” je opozorila na resnost razmer v zdravstvu zaradi naraščajoče epidemije.

“Razmere so resne,” je opozoril vladni govorec Jelko Kacin in poudaril, če bomo želeli omejiti virus, bomo pri tem morali pomagati vsi. Pri tem je še pozval delodajalce, da delo organizirajo na način, da lahko zaposleni delajo od doma. V torek je bilo opravljenih 5981 testiranj na okužbo z novim koronavirusom, pri tem je bilo potrjenih 1503 primerov, kar pomeni, da je že 25 odstotkov testov pozitivnih. V torek smo zabeležili najslabši rezultat do sedaj, največ do sedaj smo jih imeli 898 v petek. Tudi število smrtnih žrtev se povečuje, saj je v torek umrlo kar 8 bolnikov. V bolnišnični oskrbi je trenutno 333 oseb, med njimi pa jih 55 potrebuje bolnišnično zdravljenje. Trenutno je v državi aktivno okuženih 8860 ljudi, število okuženih v zadnjih 14 dneh na 100 tisoč prebivalcev pa se je dvignilo na 423, skupno je umrlo 200 ljudi.

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana se je danes zjutraj na oddelku za intenzivno terapijo zdravilo 21 bolnikov, večina jih je dihala prek ventilatorja, dva sta bila priklopljena na zunajtelesno membransko oksigenacijo. Strokovna direktorica Infekcijske klinike UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc je sporočila, da se v UKC Ljubljana pripravlja na odprtje dodatnih kapacitet, vzpostavljajo dodatne postelje na Infekcijski kliniki, na Ortopediji pa so že odprli nov oddelek. Ortopedija bo zmanjšala aktivnosti, okuženi so tudi nekateri sodelavci, delajo urgentne ortopedske posege. “Po potrebi lahko zasedemo celotno Bolnico Petra Držaja, del ginekološke klinike, vendar so problem predvsem človeške kapacitete,” je še opozorila na resnost razmer v zdravstvu. Kapacitete bodo razširili v Bolnici Petra Držaja, kjer bodo odprli nove oddelke. Če bodo vse usposobili, bodo imeli od 40 do 50 intenzivnih postelj in 170 navadnih, kar upajo, da bo za prebroditev največje krize dovolj. Sporočila je še, da se trenutno na UKC Ljubljana zdravi tudi pet otrok s covid-19.

Strokovna direktorica Klinike za infekcijske bolezni in infekcijska stanja Tatjana Lejko Zupanc (Foto: STA)

Zaradi primanjkovanja kadra so večkrat so pozvali upokojence in prostovoljce, ki se jim pridružujejo, vključili bodo v delo tudi študente medicine in zdravstvene nege, pa mlajše kolege zdravnike, ki še nimajo specialističnega izpita. Sicer pa bodo vključili v delo vse zdravnike v UKC, ki ne bodo delali v svoji stroki. “Zelo verjetno bomo šli v fazo, ko za bolnike s covidom-19 ne bodo skrbeli le infektologi, ampak mešane ekipe – infektolog, internist in specializant. Pozneje bomo vključili tudi vse ostale zdravnike UKC,” je pojasnila.

Zaposleni bodo dali vse od sebe
Pri tem je obrazložila, da ob pogoju odgovornega obnašanja vseh s sodelovanjem vseh deležnikov misli, da ne potrebno izbirati kdo bo prejel podporno terapijo. “Ni dvoma, da bomo zaposleni dali vsi vse od sebe. Bi pa pozvala državljane, da vsak poskusi narediti, kar je v njegovi moči, da pride do čim manjšega širjenja okužbe. Kdor lahko, naj dela od doma, izogibajte se gneči,” je še pozvala vse. Glede na to, da se jim ob trenutnih epidemioloških podatkih obeta še več bolnikov, se bodo verjetno soočali z ogromnimi obremenitvami. “A kar moramo narediti, ni težko. Vse, kar je v človeški moči, bomo naredili,” je poudarila. Tako bodo delali prek polnega delovnega časa, ponoči in vikende, delo bo verjetno tudi organizirano v turnuse po 12 ur dela in 12 ur počitka. V skrajni sili se bodo prepovedali dopusti zaposlenim. “Čas je, da Slovenci pregovorno stopimo skupaj in premagamo epidemijo s čim manjšo kolateralno škodo,” je še dejala.

Foto: STA

Zdravniško združenje je objavilo apel premierju Janezu Janši za takošnjo preprečitev zdravstvene in socialne katastrofe v drugem valu epidemije. Med njimi je kar nekaj podpisanih zaskrbljenih zdravnikov na čelu z direktorjem Klinike Golnik Alešem Rozmanom.

Zapirajo se kinematografi in kulturne ustanove
“Poslabšanje epidemiološke slike nas je postavilo v negotovo in nepredvidljivo pozicijo. Z vladnimi ukrepi želimo na eni strani vzdrževati kondicijo gospodarstva, na drugi strani pa zagotoviti najboljšo kvaliteto življenja, glede na trenutne razmere,”
je sporočil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Obrazložil je, da je vlada zaradi poslabšanja razmer sprejela spremembo Odloka glede omejitev ponudbe ter prodaje blaga in storitev, ki začne veljati z jutrišnjim dnem. “Poleg diskotek in nočnih klubov je ponujanje storitev sedaj prepovedano tudi v kinematografih in kulturnih ustanovah. Izjema so galerije, muzeji, arhivi in knjižnice, vendar ob upoštevanju omejitve 1 oseba na 20 kvadratnih metrov,” je še obrazložil.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. (Foto: STA)

“Opravljanje gostinske dejavnosti, priprave ter strežbe jedi in pijač v rdečih regijah je prepovedano,” je poudaril Počivalšek. Gostinski obrati lahko v oranžnih regijah obratujejo med šesto in 21. uro, vendar le za mizami in ob upoštevanju razdalje med osebami najmanj 1,5 metra, razen za osebe iz istega gospodinjstva, ki sedijo za isto mizo. “Pod enakimi pogoji je dovoljena gostinska dejavnost v nastanitvenih obratih, zgolj za svoje goste, ne glede na obarvanost regije,” je obrazložil Počivalšek. Opravljanje gostinske dejavnosti med šesto in 21. uro  je ne glede na status regije dovoljeno v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost izključno za svoje zaposlene oziroma varovance, naprimer v bolnišnicah in menzah. Pod enakimi pogoji gostinsko dejavnost lahko opravljajo tudi tam, kjer je zagotovljena dostava ali osebni prevzem hrane in pijače.

Spremenjena pravila tudi za trgovske centre
Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponudbe ter prodaja blaga in storitev potrošnikom, se je omejilo na 20 kvadratnih metrov, za posamezno stranko ali na eno stranko, v kolikor je poslovni prostor manjši od 20 kvadratnih metrov. “Ta omejitev velja tudi za kozmetične in frizerske salone v rdečih conah,” je poudaril minister. Upravljavci trgovskih centrov in trgovci bodo po ministrovih besedah dolžni zagotoviti upoštevanje pravil, ki urejajo maksimalno število strank v prostoru. V nasprotnem primeru ima pristojni inšpektor pravico in dolžnost omejiti ali prepovedati promet oziroma opravljanje dejavnosti. Fitnes centri v rdečih regijah ostajajo zaprti, v oranžnih regijah pa velja omejitev ene osebe na 20 kvadratnih metrov.

“Pozivam vas, da bodite dober zgled in nosilci so-odgovornosti v naših kolektivnih prizadevanjih za obvladovanje razmer, v katerih smo. Če kdaj, je potem zdaj čas, da pokažemo odgovornost do sebe, družbe in skupne blaginje,” je opozoril na resnost razmer. Zaveda se, da vsakodnevne spremembe in prilagajanje razmeram niso enostavne in, da vplivajo na marsikoga. “Ravno zato moramo vsi skupaj združiti moči, da bo ta težka preizkušnja enkrat, upam da čimprej za nami,” je še pozval vse, saj si želi, da bi cilj premagati koronavirus ponotranjili vsi in se zavedali, da zaostrovanje razmer ni nekaj, kar bi si vlada želela, temveč je v tem trenutku edina logična rešitev.

Sara Rančigaj