fbpx

Razstava Etno keramika v sklopu 12. mednarodnega folklornega festivala Od Celja do Žalca

Razstava Etno keramika

Dvanajsti mednarodni folklorni festival Od Celja do Žalca se je uradno začel v ponedeljek. Festival je bil uradno odprt z razstavo Etno keramika v Žalcu. Ta predstavlja obliki sklede in majolike, tista v Celju pa obliko piskra. Predstavile pa so se tudi različne folklorne skupine.

V ponedeljek se je z otvoritvijo razstave Etno keramika v avli Doma II. slovenskega tabora v Žalcu tudi uradno začel 12. mednarodni folklorni festival Od Celja do Žalca. Navzoče je najprej nagovoril Bojan Pevec, finančni direktor Medobčinskega kulturnega društva od Celja do Žalca, o razstavi pa je spregovorila avtorica razstave Tatjana Hlačer iz Kulturno-umetniškega društva Hiša keramike iz Kamnika.

“Pisker, skleda in majolika – vrč za vino, so bili kot osnovne oblike izhodišča za lončarske kolonije. Vizija teh kolonij in razstave je povzdigniti te oblike iz našega spomina in obuditi njihovo likovno in uporabno vrednost tako za ustvarjalce kot tudi za širšo javnost,” je poudarila avtorica razstave. 

Tatjana Hlačer.

Razstava  v Žalcu nam tako predstavlja obliki sklede in majolike, v Celju v Muzeju novejše zgodovine pa so v torek odprli še razstavo z obliko piskra ter tako smiselno zaokrožili Etno keramiko kot celoto. V kulturnem programu sta v Žalcu sodelovali Folklorni skupini Ponikva in Grifon iz Šempetra, v Celju pa Folklorna skupina iz Šmartnega ter Kobula iz Petrovč. Razstavi bosta odprti do nedelje, 10. 9. 2017.

A. L.