Rdeča koalicija ignorira odločbo ustavnega sodišča – zdaj hočejo v škodo izobraževalnega sistema spremeniti še ustavo!

Škofijska klasična gimnazija. (Foto: STA).

Ustavna komisija RS je danes obravnavala začetek postopka za dopolnitev ustave glede financiranja zasebnega osnovnega šolstva. Vlada Mira Cerarja in ministrica za izobraževanje, znanost in šport ter trenutna kandidatka SMC za predsednico države Maja Makovec Brenčič namreč že dve leti ignorirata odločbo Ustavnega sodišča RS, po kateri mora država zagotoviti 100-odstotno financiranje javnih programov v zasebnih osnovnih šolah. Sprejet je bil sklep, da se začne postopek za spremembo ustave, proti sklepu pa so glasovali v SDS in NSi.

V državnem zboru so na seji ustavne komisije poslanci in poslanke koalicijskih strank in opozicijske Levice podprli sklep, da se začne postopek za spreminjanje 57. člena ustave, ki govori o tem, da je osnovnošolsko izobraževanje obvezno in da se financira iz javnih sredstev. Ustavo želijo spremeniti tako, da bo še naprej omogočala financiranje javnih osnovnih šol v celoti, zasebnih pa zgolj v omejenem obsegu. S tem so poslanci koalicije in Levice poteptali odločbo Ustavnega sodišča RS, ki je odločilo, da morajo biti iz javnih sredstev poleg javnih osnovnih šol v celoti financirane tudi zasebne osnovne šole.

Ustavna komisija DZ (Foto: STA).

Poslanec Slovenske demokratske stranke mag. Branko Grims je na seji komisije dejal, da gre pri spreminjanju tega člena ustave za ideološko zaplankanost, s katero želijo poslanci levih strank otrokom onemogočiti kakovostno šolstvo. Izpostavil je, da je za kakovostno šolstvo potrebna konkurenčnost in da se s tem početjem konkurenčnost onemogoča.

Poudaril je tudi, da ne potrebujemo nobene spremembe ustave, temveč zgolj spoštovanje ustavnega reda in upoštevanje odločbe Ustavnega sodišča RS. Na seji komisije je vlado pozval, naj Cerarja spomnijo na njegove predvolilne obljube, da bo spoštoval ustavni red, ki ga vlada zdaj s postopkom za spreminjanje 57. člena ustave popolnoma ignorira. Ocenil je še, da gre za “grobo in načrtno izigravanje odločbe ustavnega sodišča”.

V takšnem zatohlem ozračju bo še več mladih odhajalo v tujino
Anton Kokalj, eden od pobudnikov za ustavno presojo načina financiranja zasebnih osnovnih šol, je prepričan, da bi sprememba ustave, kot jo je danes v državnem zboru sklenila predlagati ustavna komisija, pomenila izigravanje odločbe ustavnega sodišča. “Pomenila bi tudi, da se višji akti podrejajo nižjemu aktu, kar ni normalno,” je kritičen Kokalj. Današnja odločitev po njegovem mnenju pomeni, da gre Slovenija nazaj v nekdanje čase in da je namen predloga “popolnoma zatreti svobodno presojo državljanov, ki želijo hkrati izpolniti zahteve države, hkrati pa otrokom dati tisto, kar je za njih najbolje”. Če bo sprememba sprejeta, bo “zgolj spodbudila vedno več mladih, da bodo razmišljali o nekem svobodnem izobraževalnem sistemu v tujini”. To bo po njegovem še pospešilo odhod mladih v tujino, ker se v tako zatohlem in zaprtem ozračju v Sloveniji enostavno ne bo dalo preživeti, je prepričan Kokalj.

Urška Vrečar

 • Gru

  Cakte mal, zadnjic pod blagoslovenjem osnovne sole sm bral od desnih, da se ustave ni treba drzati ;) Torej zakaj tak problem iz vase strani ?

  • tohuvabohu

   Zakaj pa potem hočejo spreminjati ustavo, kreten(i)?

   • Gru

    Ker levi nikoli niso rekli da se je ni treba drzati , kot naprimer desni ;)

    • tohuvabohu

     Rekli niso, jo pa veselo kršijo, bedanci.

 • Gru

  ” Izpostavil je, da je za kakovostno šolstvo potrebna konkurenčnost ”

  Sola ni posel, za kakovost nerabis konkurence ;)

  ” “zgolj spodbudila vedno več mladih, da bodo razmišljali o nekem svobodnem izobraževalnem sistemu v tujini.”

  A osnovnosolci bojo razmisljal o solanju v tujini?

  • tohuvabohu

   Cepec zarukani socialnacionalni. Izobraževanje je povsod po svetu velik posel. Pri nas je pa sredstvo nasilja nad državljani.

   • Gru

    Kreten zabiti, ocitno si presprical osnovno sola da imas tako mnenje ;)

    • tohuvabohu

     Po mnenju komunajzarjev je za kakovost treba od ljudi naropati dovolj denarja in ga preliti v šolstvo in zdravstvo. Korupcija pa cveti.

  • tohuvabohu

   Če šola ni tekmovalna, ne razumem, zakaj rdečkarji tulite, da se gremo elitizem in da ogrožamo javno šolstvo? Tekma je v tem, kako s čim manj sredstvi nuditi čim več kvalitetnega znanja. A dopovej to zarukanemu rdečkarju, če moreš.

 • domovina mili dom

  Če no bo počilo, bodo še izsilili Nagodetove procese.

 • Johan

  Rdeča golazen, raus na Balkan !

 • centurion

  100% se lahko financira samo JAVNO = KUMROFŠKO šolstvo.
  Od kod se bodo sicer zajemali kadri alla cheguevara- Mesec, Kordiš, Vatovec, Trček….

 • if

  Aktualna oblast RS se obnaša podobno kot nacisti.

  Ti so po izvolitvi v parlament preko kanclerja Hitlerja, za kanclerja ga je 30. januarja 1933 imenoval predsednik države Paul von Hindenburg, v nekaj mesecih s terorjem, izrednimi odloki, prepovedmi organizacij in strank uničil demokracijo.

  Aktualna oblast je združba nedemokratov, ki so v svoji uzurpatorski preživetveni agoniji sposobni dokončno uničiti demokracijo.
  Če država in njena družba nimata sistema, ki bo to preprečil, naj se zlom zgodi takoj!

 • Olga

  In s takšnimi kršitelji človekovih pravic, zakonov in ustave ter zločincem Murgleonejem paktira Ljudmila! Sramota! Obrniti se bo treba na sodišče za človekove pravice!

 • if

  Aktualna oblast s svojo namero projicira svoja prihodnost.
  V prihodnjem parlamentu ne bo imela večine, hkrati želi preprečiti, da bi bodoča oblasti uveljavila odločitev ustavnega sodišča

 • Franjo Trojner

  Levi Cerarov vladni/koalicijski valjar tepta vse pred sabo in se stavi celo nad Ustavo. Naj delajo kar želijo, glasov itak imajo dovolj, da izglasujejo karkoli, naloga opozicije je, da javnost opozarja na vse nepravilnosti in vse sprejete škodljive zakone, ki jih leva koalicija sprejema v parlamentu. Še malo in pride naš čas, takrat se bodo naravna ravnovesja ponovno vzpostavila. Že danes nazdravljam zdravemu revanšizmu do katerega mora nujno priti, če želimo v naši državi res kaj na bolje spremeniti ! Saj sami vidite, da smo s totimi komunisti, ki so kr čez noč postali demokrati leta 1991 naivno ravnali, nežno in v belih rokavicah, pa so to razumeli, kot našo slabost in si nas na zahrbten način znova podredili. Torej potrebno je očiščenje družbe, to pa je moč doseči samo z LUSTRACIJO, ki danes mora pomeniti revanšizem, žal drugače ne gre!

  • Janko Gedlička

   V glavnem se strinjam s teboj, vendar vseeno mislim, da je lustracija nujna zaradi vzpostavitve pravičnih, preglednih in demokratičnih razmerij v družbi. Lustrirani bi naj bi bili tisti priviligiranci, ki onemogočajo takšna razmerja. Zato mislim, da takšna lustracija ni revanšizem.

 • baubau

  Očitno želi neka parlamentarna komisija sprejeti kar pravno odločitev in sicer tudi za nazaj.To razumem kot ukinitev pravne države ter zanikanje neodvisnosti ustavnega sodišča in kršenje ustave hkrati.

  • ljubinica

   To je Brglezovo “naravno pravo”.
   Might makes right.
   Zmaga mocnejsi. Tisti, ki ima moc, tisti interpretira ali spreminja zakone in Ustavo, kakor mu pase …..
   Pozabite na pravno drzavo ….
   ,

 • Slovenec 33

  Okupatorji in izdajalci slovenskega naroda delajo vse, da bi slovenski narod izropali in opravilno onesposobili ter potisnili v mračnjaštvo in fevdalizem.
  Pri teh podlostih jih podpirajo topoumni produkti usmerjnega izobraževanja pod vodstvom fdvizma, LGBTQ izrodki in sorošisti.

 • MEFISTO

  Materialno, moralno in politično se vračamo v leto 1945.

  Da jih ni sram!

  Pa tudi slovenski narod, ki tega ne opazi in ki ničesar ne ukrene.

  • ljubinica

   Slovenskemu narodu so oprali mozgane v “javnih solah”, ki jih obvladujejo ze 70+ let ….

 • francelj3

  Bolj protiustavno dejanje, kot je spreminjanje ustave samo zato, da se bo nadaljevala diskriminacija otrok, sploh ni možno. Enako so pred leti naredili z večinskim volilnim sistemom. Cmerar je za taka dejanja kot ustavni pravnik pravi specialist.

  • dež

   On je specialist predvsem za mešanje megle, o pravu nima pojma. Ali si je diplomo kupil ali pa mu jo je Zdenka zrihtala po zvezah, to je sedaj že jasno.

   • Peter

    Po zvezah mu jo je kupila, no.

  • ljubinica

   Ha ha
   Pa se enega tipa so nastavili , da jih varuje pred diskriminacijo ….

 • xtc

  Levaki,hočejo šplstvo popolnoma v svojih rokah saj le tako lahko štancajo debile,ki jih nato volijo.Če se ljudje vsaj malo trezni začno spraševati zakaj se predstavništva firm in očitno tudi ambasade počasi odpravljajo v Zagreb iz Slovenije,vam mora biti jasno,da nas prepuščajo crkovati,v komunističnem objemu dokler nebo prišlo do revolucije.Šolstvo je ključno za delanje bebcev socializma,a kmalu nebo koristilo veliko saj se država vse bolj seseda,vse več ekonomistov jasno svari ,da jeSlovenski čudežni BDP hiša iz kart in ni posledica Slovenije in da ob zdajšnji podivjani javnio porabi in dolgu ter zasebnem dolgu rabimo vsaj 12% rast BDP ja in to čisto lastno ne s pomočjo tujine,če želimo samo stabilizirati finance-torej je jasno kje smo.
  Težava je ,da bodo starši otroke zelo verjetno skušali z raznimi triki šolati v tujini.

  • ljubinica

   Hotela sem nekaj pripomniti ….
   Pa vidim, da si ti ze v prvem stavku jedrnato strnil natanko to, kar sem nameravala napisati …..

  • Peter

   Ne razumeš nič. Kriva je desnica, ki meče polena pod noge odlićni vladi.
   Ne verjameš? Preveri komentarje na MMC…

   • xtc

    No takole zelo realno in trezno,”Ko otrok s posebnimi potrebami postane ustavni pravnik in predsednik vlade-veš kje si hudo v treh p**************************

 • Peter

  Kdaj je ustava?
  Kva pa to vs briga ejga, no.
  Bomo pa mal spremenl, ejga, tko d bo prou, u marijaejga, no.

 • Janez

  IZLOČITI VSE ELEMENTE
  KOMUNISTIČNIH VSEBIN – IZ OSNOVNIH, SREDNJIH ITD. ŠOL V R.SLO ! L.r. J. KOMENDA
  P.S.
  NITI O ” ZLOČINSKEM MARŠALIU TITU” – NE POVEDO RESNICE.

 • Janko Gedlička

  Saj jim takšna v dejanskem pogledu zloraba ustavodajnega postopka gre dobro od rok. Za potrebe izigranja ustavne odločbe, ki je naložila realizacijo referenumske odločitve za večinski volilni sistem so spremenili ustavo in zacemen

 • Janez

  ZAKAJ?
  NA SLIKI ?
  VSI GLEDAJO V PAPIRJE IN V EKRANE – PRED SEBOJ?
  A?
  NE ZNA NIHČE IZ SVOJEGAA VEDENJA-POZNAVANJA TEMATIKE – IZ GLAVE !
  Gladko povedati !
  Da? GRE SAMO SPET
  SAMO ZDI SE
  – – ŠE ZA EN POIZKUS – ZLOBNE MANIPULACIJE EX KP, ZH-JEV !? L.R. J. KOMENDA

 • Olga

  Mi, klerofašisti, zahtevamo, da se v program javnih šol uvede krščanski verouk, za vse učence, kar naj se napiše tudi v ustavo! Na maturi pa zahtevamo, da se iz programa izbriše slovenščina in se jo nadomesti s krščanskim veroukom! Predvsem pa, naj se pouk v šolah začne in konča z 10 minutno molitvijo. Za zagotavljanje discipline se pripravi leskova palica. Učenci morajo hoditi v šolo dostojno oblečeni z urejenimi lasmi!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!