Rdeča koalicija ignorira odločbo ustavnega sodišča – zdaj hočejo v škodo izobraževalnega sistema spremeniti še ustavo!

Škofijska klasična gimnazija. (Foto: STA).

Ustavna komisija RS je danes obravnavala začetek postopka za dopolnitev ustave glede financiranja zasebnega osnovnega šolstva. Vlada Mira Cerarja in ministrica za izobraževanje, znanost in šport ter trenutna kandidatka SMC za predsednico države Maja Makovec Brenčič namreč že dve leti ignorirata odločbo Ustavnega sodišča RS, po kateri mora država zagotoviti 100-odstotno financiranje javnih programov v zasebnih osnovnih šolah. Sprejet je bil sklep, da se začne postopek za spremembo ustave, proti sklepu pa so glasovali v SDS in NSi.

V državnem zboru so na seji ustavne komisije poslanci in poslanke koalicijskih strank in opozicijske Levice podprli sklep, da se začne postopek za spreminjanje 57. člena ustave, ki govori o tem, da je osnovnošolsko izobraževanje obvezno in da se financira iz javnih sredstev. Ustavo želijo spremeniti tako, da bo še naprej omogočala financiranje javnih osnovnih šol v celoti, zasebnih pa zgolj v omejenem obsegu. S tem so poslanci koalicije in Levice poteptali odločbo Ustavnega sodišča RS, ki je odločilo, da morajo biti iz javnih sredstev poleg javnih osnovnih šol v celoti financirane tudi zasebne osnovne šole.

Ustavna komisija DZ (Foto: STA).

Poslanec Slovenske demokratske stranke mag. Branko Grims je na seji komisije dejal, da gre pri spreminjanju tega člena ustave za ideološko zaplankanost, s katero želijo poslanci levih strank otrokom onemogočiti kakovostno šolstvo. Izpostavil je, da je za kakovostno šolstvo potrebna konkurenčnost in da se s tem početjem konkurenčnost onemogoča.

Poudaril je tudi, da ne potrebujemo nobene spremembe ustave, temveč zgolj spoštovanje ustavnega reda in upoštevanje odločbe Ustavnega sodišča RS. Na seji komisije je vlado pozval, naj Cerarja spomnijo na njegove predvolilne obljube, da bo spoštoval ustavni red, ki ga vlada zdaj s postopkom za spreminjanje 57. člena ustave popolnoma ignorira. Ocenil je še, da gre za “grobo in načrtno izigravanje odločbe ustavnega sodišča”.

V takšnem zatohlem ozračju bo še več mladih odhajalo v tujino
Anton Kokalj, eden od pobudnikov za ustavno presojo načina financiranja zasebnih osnovnih šol, je prepričan, da bi sprememba ustave, kot jo je danes v državnem zboru sklenila predlagati ustavna komisija, pomenila izigravanje odločbe ustavnega sodišča. “Pomenila bi tudi, da se višji akti podrejajo nižjemu aktu, kar ni normalno,” je kritičen Kokalj. Današnja odločitev po njegovem mnenju pomeni, da gre Slovenija nazaj v nekdanje čase in da je namen predloga “popolnoma zatreti svobodno presojo državljanov, ki želijo hkrati izpolniti zahteve države, hkrati pa otrokom dati tisto, kar je za njih najbolje”. Če bo sprememba sprejeta, bo “zgolj spodbudila vedno več mladih, da bodo razmišljali o nekem svobodnem izobraževalnem sistemu v tujini”. To bo po njegovem še pospešilo odhod mladih v tujino, ker se v tako zatohlem in zaprtem ozračju v Sloveniji enostavno ne bo dalo preživeti, je prepričan Kokalj.

Urška Vrečar