fbpx

Rdeči alarm: Do naslednjih padavin se bodo drug za drugim vrstili vročinski vali

Foto: STA.

Vročinski val bo danes in v prihodnjih dneh dosegel vrhunec. Temperatura se bo ponekod krepko približala 40, še posebej proti koncu tedna, zato do takrat velja velika toplotna obremenitev. Agencija za okolje je že za danes razglasila rdeči alarm v osrednjem in jugovzhodnem delu države.

Jutranje temperature so se danes gibale od 17 do 22, najvišje dnevne pa od 33 do približno 38 stopinj Celzija. Najvišjo stopnjo ogroženosti, torej rdeči alarm, so razglasili za osrednji in jugovzhodni del države, za preostali del države pa oranžni alarm, torej drugo najvišjo stopnjo. V prihodnjih dneh je zaradi krepitve vročine rdeči alarm napovedan za vso Slovenijo, razen za severozahodni del.

Foto: STA

Na Agenciji RS za okolje svetujejo, da se predvsem opoldan in v popoldanskem času zadržujemo v senci. Hrana, ki jo uživamo, naj bo lahka, piti je treba zadostno količino tekočine. “Če je mogoče, pojdimo v gozd, v višje lege ali ob vodo. Domačim živalim je treba zagotoviti zadostno količino sveže vode in senco,” še svetujejo.

Vozila, ki so parkirana na soncu, je treba pred vožnjo dobro prezračiti. Pse ali kakršne koli druge hišne ljubljenčke in seveda majhne otroke se v vozilu ne pušča, v primeru, da nekomu lahko rešite življenje, razbiti šipo ni nezakonito. Prav tako je treba dobro prezračiti bivalne prostore, to pa bi naj po priporočilu agencije naredili ponoči, ko so temperature najnižje.

Medtem pa v nekaterih območnih štabih civilne zaščite že opozarjajo na povečano verjetnost požarov v naravi. Kot so zapisali v novogoriškem štabu, bo takšno stanje trajalo najmanj do prvih izrazitih padavin, zato svetujejo strogo previdnost pri uporabi odprtega ognja v naravnem okolju.

Foto: STA

Na Prešernovem trgu pa so za boljše spopadanje z vročino tudi letos ustvarili ‘umetni dež’, na katerem se bodo lahko ohladili vsi mimoidoči.

N. Š.