fbpx

Rdeči križ še naprej rdeč: Novi predsednik je postal Dušan Keber

Dušan Keber (Foto: STA)

Zbor članov Rdečega križa Slovenije je danes na redni seji v izobraževalnem centru na Igu za predsednika te naše največje humanitarne organizacije izvolil zdravnika Dušana Kebra. Novoizvoljeni predsednik bo funkcijo opravljal do leta 2019.

V Novi24TV smo že pred dvema mesecema pravilno napovedali, da bo novi predsednik Rdečega križa postal nekdanji minister za zdravje in politik Dušan Keber. Za to funkcijo naše največje humanitarne organizacije sta poleg Kebra kandidirala še zdravnik Vladimir Topler ter strojni inženir Božidar Resnik.

Nov položaj naj zasede nekdo, ki ni politik
V začetku leta je Rdeči križ pretresel “ženski ravs” med vidnima predstavnicama politične levice – takratno predsednico Natašo Pirc Musar in generalno sekretarko Renato Brunskole, zaradi katerega se je morala Pirc Musarjeva posloviti, saj je zboru članov RK predlagala razrešitev Brunskoletove, slednja pa je v nasprotju s pričakovanji prve dobila zadostno podporo. Po mnenju Pirc Musarjeve “se nista ujeli zaradi razhajanj v pogledih na način dela,” Brunskoletova pa je dejala, da je vedno trdno delala za organizacijo, s katero je povezana od malih nog.

Nataša Pirc Musar je takrat izrazila tudi željo, da bi nov položaj v tej pomembni humanitarni organizaciji zasedel nekdo, “ki ni ne nekdanji ne sedanji politik”. Kot je znano, je Renata Brunskole na položaj generalne sekretarke Rdečega križa prišla naravnost iz parlamenta, kjer je bila poslanka pri Jankovićevi Pozitivni Sloveniji.

Še en madež iz preteklosti na Rdečem križu
Politično kadrovanje in vplivi politike na Rdeči križ pa niso edine sporne zadeve, ki bremenijo to humanitarno organizacijo. Spomnimo. Leta 2001 je na dan prišla najodmevnejša afera v zgodovini Rdečega križa, ki je takratnega generalnega sekretarja Mirka Jeleniča bremenila, da se je organizacija pod njegovim vodstvom ukvarjala s posojanjem denarja in drugimi pridobitnimi dejavnostmi. Jelenič je bil zaradi tega tudi pravnomočno obsojen. Po mnenju poznavalcev ozadja zgodbe je afero zaradi Jeleničeve neposlušnosti sprožil največji “oldboys” in nekdanji prvi človek Udbe Janez Zemljarič.

M. P., STA