fbpx

Reporter in profesor FDV Bogomil Ferfila v protitrumpovskem duhu: “Trump se je vse življenje ukvarjal z ženskami in nepremičninami. O drugih stvareh nima pojma”

FDV profesor dr. Bogomil Ferfila in ameriški predsednik Donald Trump (vir: twitter)

Pred dnevi je presenetil zapis dr. Bogomila Ferfile, ki je drugače zaposlen kot profesor na katedri za analizo politik in javno upravo ter Centru za politološke raziskave na FDV v Ljubljani, ki so ga objavili v Reporterju. V njem je neposrečeno zagovarjal tezo, da ima ameriški predsednik pojma samo o ženskah in nepremičninah. Pri Reporterju pa so omenjeni zmazek označili za “izjavo dneva”.

Gre za kratek,  a vsekakor nazoren prikaz miselnosti, ki vlada na FDV. “Trump se je vse življenje ukvarjal z dvema stvarema: eno so ženske, drugo so nepremičnine. O drugih stvareh nima pojma,” pravi Ferfila. Na podlagi česa takšna trditev? Ferfila pričakuje, da mu bodo bralci verjeli na besedo. Kaže pa se tudi njegovo zaničevanje ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Vsekakor je vsakdo upravičen do svojega mnenja. Če želi Ferfila iti skozi življenje tako, da stalno ponavlja mantro “oranžni mož slab”, kakor to počne kopica drugih levičarjev, ki trpijo za motnjo, ki jo Anglosasi označujejo z izrazom “Trump Derangement Syndrome”, ga vsekakor nima smisla ustavljati. Tako tudi Ferfila nikjer no pojasni, zakaj naj Trump ne bi imel pojma o čemerkoli drugem kot o nepremičninah in ženskah. “Njegova težava je, da ima zelo posebne svetovalce,” pravi Ferfila.

Trmup nima pojma, a v trgovinski vojni še vedno zmaguje
Ferfila Trumpu očita, da mu v trgovinski vojni z Evropo in Kitajsko svetuje Larry Kudlow, ki ga je Ferfila označil z besedami “t. i. ekonomski nacionalist”. Ne vemo, kakšno mednarodno politiko učijo na FDV, a če odraža stališča Ferfile, se ni čuditi stanju slovenske diplomacije. Namreč, Ferfilov odnos do Kudlowa nakazuje prepričanje, da posamezna država ne bi smela na prvo mesto postaviti lastnih interesov. Glede na to, da sta Kitajska in Evropska unija največja uvoznika v ZDA, s katerima ima ZDA deficit v višini več sto milijard dolarjev, se zdi postavljanje lastnih interesov na prvo mesto še kako smiselna politika. Računica je namreč preprosta, bolj kot je nekdo finančno odvisen od tebe, bolj lahko nanj pritiskaš.

Direktor ameriškega nacionalnega ekonomskega sveta Larry Kudlow (Vir: Twitter)

A kot pravi Ferfila, Trump o teh stvareh nima pojma. Ravno tako ZDA veliko več uvažajo kot izvažajo iz Mehike. Z razlogom si torej lahko privoščijo izvajanje pritiska in višanje tarif na uvožene izdelke v zameno za nekontrolirano migracijo. A kakor pravi Ferfila, Trump o teh stvareh nima pojma. Ameriška ekonomija cveti, brezposelnost je rekordno nizka, borze beležijo dobičke, ljudje so manj obdavčeni, a po mnenju Ferfile Trump nima pojma o teh stvareh.

Ferfila ravno tako Trumpu zameri svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona, ki je po Ferfilovem mnenju “najbolj butast svetovalec”. Bolton je brez sence dvoma neokonservativni vojni hujskač, a butast zagotovo ni. Ravno tako ni toliko brez pojma Trump, ki je postavil Boltona na mesto svetovalca za nacionalno varnost, potem ko je mesto zapustil H. R. McMaster. Slednji je namreč nasprotoval Trumpovi politiki glede Rusije, Severne Koreje in Irana.

Ameriški svetovalec na nacionalno varnost John Bolton v družbi izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja. (Vir: Twitter)

“Po izraelskem naroku je (Trump) morda že naročil bombardiranje Irana. To bo morda na kratko ustavilo jedrski proces, a povzročilo porast terorizma,” nadalje trdi Ferfila. “Morda že naročil bombardiranje Irana”? Res? Potemtakem je Trump po nigerijskem naroku morda že naročil izstrelitev ruskih kozmonavtov na Mars. Morda je Trump naročil tudi topljenje ledu na severnem polu. Ko postane modus operandi “morda”, potem je vse mogoče. Čisto morda bi že bil čas, da Ferfila sprejme dejstvo, da Trump dobro ve, kako se stvarem streže, saj ni postal predsednik najmočnejše države na svetu samo zato, ker je dober z ženskami in nepremičninami. Tako mišljenje namreč kaže podcenjevalen odnos do ameriškega ljudstva.

Elitističen odnos in podcenjevanje navadnih ljudi
Kaže tudi na elitističen odnos profesorja na FDV, ki si domišlja, da ve bolje, kaj je dobro za druge od njih samih, a za to ne ponudi nikakršnih utemeljitev. Svoj spis zaključi s trditvijo: “In Iran bo poskusil spet narediti jedrsko bombo, saj je to pravzaprav po vzoru Severne Koreje, Pakistana in Indije znak nedotakljivosti, čeprav tudi to ne pomeni absolutne varnosti.” Trenutek za streznitev, Iran je vedno nameraval narediti jedrsko bombo. Tega ni spremenil niti jedrski sporazum, ki ga je forsiral nekdanji predsednik Barack Obama. Namreč, v omenjenem sporazumu se je Iran zgolj zavezal, da razvoj nuklearnega programa v zameno za odpravo sankcij začasno zamrzne.

Posebni preiskovalec Robert Mueller (Vir: Twitter)

Za konec velja omeniti anketo CNN, ki je Trumpu napovedala, da kar 54 odstotkov vprašanih verjame, da bo Trump zmagal tudi na predsedniških volitvah 2020. Rezultati so še posebej zanimivi ravno zato, ker jih objavlja CNN, ki je že od samega začetka Trumpove predsedniške kandidature njegov največji in najbolj strupen nasprotnik. Več kot leto dni so širili samo laži o vpletenosti Rusije v ameriške volitve in ponavljali, kako je Trump zgolj Putinov nastavek. Na laž so jih na koncu postavili izsledki poročila posebnega preiskovalca Roberta Muellerja.

R. O.