fbpx

Kako je biti srečen z 1, 2, 3 … 18 otroki?

Rosa Pich-Aguilera Roca (foto: Jože Pavlič)

Nedavno je Slovenijo obiskala Španka Rosa Pich-Aguilera Roca ter s Slovenkami in Slovenci delila svojo izkušnjo, ki se za sedanjo moderno družbo zdi nemogoča. Rosa je namreč mati 18 otrok. Stara je 50 let in z družino živi v Barceloni. V Španiji je imela v enem mesecu 50 intervjujev.

Svojo družinsko izkušnjo je zapisala v knjigi s pomenljivim naslovom Kako biti srečen z 1, 2, 3 … V njej razloži, kako zmore vzgajati tako številčno družino. Poudarja, da je temelj srečne družine srečen zakon, pristna ljubezen in spoštovanje med možem in ženo. Za otroke pa, da so neprecenljivo darilo – dobro vzgojeni otroci pa naša edina srečna prihodnost.

Prvi trije otroci so umrli zaradi prirojene srčne napake (najstarejša je doživela 22 let, najmlajši pa le deset dni), zato so ji zdravniki svetovali, naj se odpove materinstvu. “Nihče se ne bo vtikoval v najino spalnico. Ne zdravniki, ne tašča, ne prijateljica, ne predsednik države,” je bila odločna Rosa, ki izhaja iz številčne družine – v njeni je bilo kar 16 otrok, v moževi pa 14. Skupaj imata 15 živih otrok.

Na vprašanje, kako se lahko posveti vsem otrokom, Rosa odgovarja: “Srce je raztegljiva mišica in vanj lahko spravimo vedno več ljudi. Vse svoje otroke vsak dan poljubim, še posebno mlajšim je telesni stik zelo pomemben.”

Rosa Pich-Aguilera Roca (foto: Jože Pavlič, Družina)

Blažka Müller Pograjc, Rosa Pich-Aguilera Roca in  prevajalka (foto: Jože Pavlič, Družina).

Rojstvo otroka je velik družinski praznik
Rosa pripoveduje, da gre zelo rada rodit, saj ji je vso nosečnost slabo. Neskončno je bila vesela vsakega otroka, na njegov prihod pa se je slovesno pripravljala vsa družina. “Vsak otrok lahko na praznovanje ob rojstvu bratca ali sestrice povabi 5 svojih prijateljev. Včasih se nas zbere tudi 200. Ves teden pripravljamo zabavo, pečemo piškote in se veselimo,” razlaga Rosa.

Vsak dan molimo rožni venec
Od kod ji energija? “Vsako jutro se zbujam ob sedmih, ker hodim v službo. Še posebno, če otroci zbolijo, skoraj nič ne spiva. Bili so dnevi, ko sem se zbudila 20-krat v eni noči,” pove Rosa in doda, da si čez vikend vsi malo oddahnejo ter upočasnijo tempo življenja. “V nedeljo radi dlje spimo, privoščimo si dolg zajtrk in gremo k maši. Vsak dan tudi molimo rožni venec. Vedno imamo dober razlog za molitev: ena hči je v bolnici, stara mama ima raka, molimo tudi, da bi predstavitev moje knjige dobro uspela,” je iskrena Rosa.

“Ljudje iščejo srečo na loteriji, na potovanjih, ne vedo pa, da je sreča v zakonu z možem, ki ga ljubiš. V družini z otroki. Pomembno se je naučiti sprejemati življenje in biti srečen v vseh okoliščinah. Največja sreča pa je, da služimo drugemu in to je prva lekcija, ki se je naučijo najini otroci.” (Rosa Pich-Aguilera Roca)

Strastni navijači na športnih dogodkih
Velike družine se ne da spregledati, še posebno na nogometnih tekmah, kjer navijajo za svoje brate. Kar sedem otrok tekmuje v košarki oz. nogometu. “Na tekmah glasno navijamo in spodbujamo naše športnike, radi pa gremo tudi na izlet v naravo ali na sprehod po muzeju. Tudi ko je otrok majhen, lahko gleda slike v galeriji. Če nič drugega, lahko šteje, koliko živali je na sliki,” pove energična Španka.

Kako biti srečen z 1,2,3 ... otroki? (foto: Nova24TV)

Kako biti srečen z 1,2,3 … otroki? Foto: Nova24TV

Najprej očka, najprej mami
Rosa poudarja, da si morata žena in mož vzeti čas tudi samo zase. “Največji otrok je očka. Potrebuje veliko pozornosti in ljubezni. Moški so pogosto obremenjeni s financami in politiko, zato je lahko sproščen sprehod zelo dobrodošel. Vsaj enkrat letno greva na krajši oddih sama in otroke pustiva doma. Pomembno je, da si poveva želje in potrebe, tako se lažje razumeva ter skrbiva drug za drugega,” pripoveduje Rosa in prizna, da se tudi skregata. “Skregava se pred otroki, tudi pobotava se pred otroki. Otroci potrebujejo močne starše, ki se imajo nadvse radi, ne glede na pretrese,” še poudari.

Vesna Vilčnik