fbpx

Res smešno: Dve anketi javnega mnenja. Isti volivci, različni rezultati.

Foto: epa

Podpora vladi vztrajno pada ali pa so morda z njenim delom Slovenci zadovoljni? Ali SMC uživa 9,4-odstotno podporo ali ji je ta padla na dobre 4 odstotke? S takšnimi dilemami se človek sreča, ko pogleda rezultate anket na nacionalni televiziji in na komercialni televiziji POP TV. Dve anketi javnega mnenja, povsem različni rezultati. Volivci pa menda isti.

Več kot 56,6 odstotkov vprašanih Slovencev je prepričanih, da Cerarjeva druščina dela slabo – vsaj tako je pokazala javnomnenjska raziskava, ki jo je za POP TV opravila agencija Mediana Pulse. Po drugi strani pa nacionalka opaža, da je z delom vlade zadovoljnih več ljudi kot aprila, kljub temu da Cerarjevi vladi po njihovih podatkih (oziroma podatkih Vox populi) ne zaupa dobrih 64 odstotkov državljanov.

V kolikor bi bile volitve danes, bi s slabimi 13 odstotki zmagala SDS.
Podpora vladi je maja upadla na 28,5 odstotka vprašanih, kažejo rezultati javnomnenjske raziskave agencije Mediana Pulse. Če bi bile volitve danes, bi s slabimi 13 odstotki glasov zmagala SDS, ki je daleč pred SMC s 4,6-odstotno podporo. Anketa nacionalke je podporo SDS malce znižala, saj po njihovih podatkih stranko podpira dobrih 12 odstotkov.

Nova Slovenija in DeSUS najmanj priljubljena
Na tretjem mestu je po podatkih POP TV ZL, ki bi osvojila 4,5 odstotka glasov (na nacionalki vztrajajo pri 8 odstotkih), na četrtem pa SD s 4,4 odstotka (nacionalka pravi 10,9 odstotka). Sledita NSi, ki bi dobila 3,7 odstotka glasov, in DeSUS s 3,1 odstotka. Pri zadnjih dveh med anketama začuda ni velike razlike.

27,9 odstotka vprašanih ne ve, katero stranko bi izbrali, 19,4 odstotka jih ne bi izbralo nobene od obstoječih strank, 12,7 odstotka anketirancev pa se volitev ne bi udeležilo.

Agencija Mediana Pulse je anketo izvedla na vzorcu 708 ljudi.

N. K.