Reševalci o grozljivi nesreči: Včasih iz avtomobila štrli samo glava, roka ali noga

Foto: STA

“Storili smo vse, kar se je v danem trenutku dalo storiti,” je opozoril vodja sobotne gasilske intervencije Primož Mavrič. Vse pristojne službe so se odzvale zelo hitro. Grozljiva nesreča se je zgodila zaradi megle in slabe vidljivosti, največjo vlogo pa je igrala neprilagojena hitrost voznikov, je poudaril predstavnik policije Mitja Palčič.

Policisti v primerih takšnih vremenskih pojavov svetujejo prilagoditev hitrosti na 50 km/h. V primeru tako množične nesreče pa svetujejo umik skrajno levo ali skrajno desno, vozniki naj nato vozilo čimprej zapustijo. Mnogi vozniki naredijo veliko napako, saj po avtomobilu iščejo stvari, ki bi jih še vzeli s seboj. “Telefoni in računalniki v tistem trenutku niso pomembni,” opozarja Mitja Palčič s PU Koper.

Štirje mrtvi, 25 poškodovanih
Povedal je tudi, da je bilo v sobotni hudi nesreči udeleženih 56 vozil in 128 oseb: 4 so umrle, 7 je bilo hudo poškodovanih, 18 pa lažje. Slovenskih državljanov je bilo 69, kar 30 pa je bilo Romunov. Med udeleženci najhujše množične prometne nesreče so bili tudi Hrvati, Madžari, Ukrajinci in drugi.

Reševalci morajo oceniti, komu ni več pomoči in pomagati drugim poškodovancem
“V soboto smo se naučili, da v času množične nesreče ne smemo varčevati s silami in sredstvi,” je poudarila direktorica ZD Postojna Irena Vatovec Progar. Ko so bili obveščeni o tej “nočni mori”, so se njihove ekipe takoj odpeljale na kraj nesreče. Po njenih besedah je za zdravstvene delavce najtežje spremeniti razmišljanje, da je potrebno pomagati najbližjemu, saj so morali ukrepati glede na težo poškodb.

“Reševalci so hodili po strehah in razbitih šipah, da so prišli do ljudi, za katere je bilo težko oceniti, v kakšnem stanju so, ker včasih iz avtomobila štrli samo glava, roka ali noga. Oceniti, kdo je mrtev in ali je res mrtev, ter določiti, da mu ni več pomoči in se posvetiti drugim poškodovancem, je nekaj najtežjega,” je prepričana direktorica ZD Postojna. Dodala je, da te ljudi še dolgo spremljajo travme.

Marentič: Na pomoč so se odzvali prav vsi
Postojnski župan Igor Marentič je pohvalil prav vse, ki so v hudi nesreči nesebično pomagali kar 10 ur. Poleg reševalcev, gasilcev in policistov je izpostavil tudi radarsko službo in civilno zaščito. Poškodovancem je pomagala tudi zdravnica, ki je bila udeležena v nesreči in tudi sama poškodovana. Kasneje je tudi njo odpeljalo reševalno vozilo. Župan je opozoril tudi, da so prostori ZD Postojna za take hude nesreče na robu primernosti, zato bodo v prihodnje morali govoriti tudi o tem.

Kraj nesreče dolg več kot 250 metrov
Vodja gasilske intervencije Primož Mavrič je povedal, da jih je ob prihodu na kraj nesreče pričakalo ogromno dela, saj je bil kraj nesreče dolg kar 266 metrov. Intervencija je bila tudi tehnično zahtevna, saj so se nekatera vozila znašla med tovornjaki ali pa celo pod njimi. Gasilci so rešili tudi pet ukleščenih oseb.

Dars: Ves dan smo opozarjali na meglo
Predstavnik Darsa Ulrich Zorin je poudaril, da jih je ta dogodek pretresel. Svojcem umrlih je izrekel sožalje, poškodovancem pa zaželel čimprejšnje okrevanje.

“Z meglo smo se ukvarjali vso soboto,” je izpostavil in dodal, da je odsek, kjer se je zgodila nesreča, problematičen nenehno in v vseh letnih časih. Voznike so obveščali, da je na tem odseku prisotna megla in naj bodo pozorni. A so nekatere izmed njih zaman opozarjali, naj prilagodijo hitrost – izmerili so celo izjemno visoke hitrosti vožnje.

Zorin je poudaril tudi, da se zavedajo problematike tovornih vozil, neupoštevanja varnostne razdalje in prevelike hitrosti. “Konec koncev pa so tudi vozniki nek delež varnostnega kroga, ki bi ga morali upoštevati,” je opozoril.

N. K.