Dan spomina na žrtve komunizma je poklon vsem, ki so bili žrtev tretje zablode 20. stoletja

Foto: Twitter

V torek, 16. maja, ob 21. uri, se je na Trgu republike v Ljubljani začela spominska slovesnost, s katero so se žrtvam komunističnega nasilja poklonili Civilna iniciativa Prebudimo Slovenijo, Vseposvojitev, Nova Slovenska zaveza in Združeni ob lipi sprave. Prižgali so sveče in jim namenili pesem in molitev. Predsednica civilne iniciative Prebudimo Slovenijo Vlasta Doležal Rus je ob tej priložnosti dejala, da šele po priznanju resnice lahko smelo naredimo naslednji korak. Podobno je opozoril misijonar Pedro Opeka: “Resnica in priznavanje krivic je podlaga vsake sprave.”

Slovenija obhaja 17. maja narodni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Na predvečer tega dne so Civilna iniciativa Prebudimo Slovenijo, Vseposvojitev, Nova Slovenska zaveza in Združeni ob lipi sprave organizirali spominsko slovesnost. Slovesnosti so se udeležili tudi nekdanji premier Janez Janša, nekdanji notranji minister Aleš Hojs, poslanec SDS Branko Grims in mnogi drugi.

“Jutri je dan spomina na žrtve komunizma v čast poklona vsem Slovencem, ki so bili žrtve te tretje zablode 20. stoletja. Mnogi so zaradi nje mučeniško končali svojo življenjsko pot, so izbrisani iz narodovega spomina in še danes s težavo pridobivajo pravico do groba. Mnogi drugi so bili preganjani, tako tudi njihovi potomci, veliko vas je tukaj na trgu tudi tistih, ki ste nosili križ zaznamovanosti. Umetniki in znanstveniki, očetje in matere so bili prisiljeni zapustiti Slovenijo in so v tujini s svojim delom in dosežki postali ponos domovine in tudi nosilci visoke kulture, znanosti, umetnosti, duhovne kulture,” je dejala uvodoma Vlasta Doležal Rus, predsednica civilne iniciative Prebudimo Slovenijo.

https://twitter.com/SDS_Ljubljana/status/1658564296798883843?s=20

Jože Kurinčič je kot naslednji opomnil, da so se zbrani zbrali na simbolnem kraju v središču središča slovenske države, na Trgu republike, ki je last vseh. “Na tem trgu za mano sedaj kraljuje spomenik, ki predstavlja neko ideologijo, ki smo se ji že več kot pred 30 leti odpovedali. Spomenik je čudaški relikt nekih minulih časov in še danes razdvaja slovenski narod,” je dejal in v nadaljevanju skupaj s prisotnimi zmolil Očenaš za vse žrtve, s pesmijo Mati svetih bolečin pa je nastopil basbaritonist Marko Fink.

V nadaljevanju so prisotni prižigali sveče v spomin žrtvam, med katerimi je eden od prisotnih povedal, da je “varuh spomina svojega starega očeta iz Sel pri Šentjerneju, ki je bil žrtev svojih nekdanjih prijateljev, ki so revolucijo izkoristili za obračunavanje”, “jaz sem naključna varuhinja spomina gospe Ane Bezjak, rojene  v Ključarevcih pri Ljutomeru, ki je izginila 9. aprila 1945″, je dejala naslednja, ki se je pridružila ostalim pri prižiganju sveč.

Pedro Opeka: slovesnost naj služi kot opozorilo naslednjim generacijam
Prek zvočnega posnetka je spregovoril argentinsko-slovenski lazarist in misijonar Pedro Opeka, ki se je zahvalil za povabilo na slovesnost in ob tem opomnil, da je slovesnost “veliko znamenje, da Slovenija ne pozablja svojih žrtev komunizma, ki so bili krivično ubiti“. V Sloveniji je še živ čut pravičnosti in ta prihaja iz dna srca veliko dobrih ljudi. Samo resnica nas lahko osvobodi, da skupaj živimo in delamo, kar nam daje vrednote in skupne cilje v življenju in skupnosti. Spominski večer druge svetovne vojne je nujen, da se naslednje generacije Slovencev zavedajo, kakšna krivica se je zgodila tisočim sorojakom”, je dejal Pedro Opeka. Njegovi sorodniki so bili prav tako žrtve komunizma, je spomnila Romana Bider. Sveče so prižgali v spomin na tisoče pobitih žrtev.

Pesmi Vigilija, ki jo je recitiral Pavle Ravnohrib: “Ni dovolj molčati, pregloboko so pokopane zvezde, prevečkrat so bile ustreljene duše, treba je dihati molk, če hočemo sploh še dihati /…/,” je sledil nastop povabljenih umetnikov, Ane Dežman in Draga Arka.

Matija Ogrin iz Nove Slovenske zaveze pa je opozoril, da več tisoč pobitih ni v nobeni uradni evidenci Republike Slovenije. V sredo bodo tako organizatorji slovesnosti predsednici Komisije za peticije in človekove pravice predali poziv, naj država poskrbi za vpis pokojnih v javno evidenco s seznamom 14.901 žrtvijo komunističnega nasilja.

Spomnimo, da je Golobova vlada na dopisni seji sramotno odločila o prenehanju veljavnosti sklepa o razglasitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja. Tega je vlada Janeza Janše lani razglasila za 17. maj. Sklep je sprejela le nekaj dni prej brez javne in strokovne razprave, kar je bil tudi razlog za današnjo razveljavitev sklepa, piše v sporočilu vlade. Razveljavitev sklepa velja že za letos, torej od srede, saj je že objavljena v Uradnem listu. Prejšnja vlada je na seji 12. maja 2022 sprejela sklep, s katerim je razglasila, da se 17. maj v Sloveniji obeležuje kot nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Kot so pojasnili, so pri tem izhajali iz civilizacijske norme, da povzročitelje nasilja in zla dejanja merimo po istih merilih.

Ana Horvat