[Video] Sušnik: v ravnanju oblasti je čutiti aroganco in nasilje

Nekdanji predsednik Nove slovenske zaveze Peter Sušnik.

Peter Sušnik je na 34. obletni spominski slovesnosti ob morišču pod Krenom v Kočevskem rogu za žrtve revolucionarnega nasilja začel svoj govor z Jezusovimi besedami iz Matejevega evangelija: “Vsako kraljestvo, ki se razdeli zoper sebe, bo opustošeno in nobeno mesto ali hiša, ki sta zoper sebe razdeljena, ne bosta obstala.” Namen vsakokratnega srečanja je molitev za pokojne ter sprava in odpuščanje v slovenskem narodu. 

Poleg predsednika Slovenske škofovske konference Andreja Sajeta, ki je daroval sveto mašo, so se slovesnosti udeležili tudi predsednik SDS Janez Janša, nekdanji notranji minister Aleš Hojs in poslanka SDS Alenka Jeraj. Dogodka se je udeležil tudi nekdanji predsednik države Borut Pahor. Zbrane je nagovoril nekdanji predsednik Nove Slovenske zaveze Peter Sušnik.

Sušnik je uvodoma povedal, da zgoraj omenjene Jezusove besede po letu dni vladavine trenutne vlade, ne morejo biti del upanja in optimizma: “To kratko leto nam nazorno predstavlja stanje, ki morda še ni državljanska vojna, a hkrati že riše zelo jasno in brezkompromisno mejo delitve, ki v političnem in kulturnem prostoru postaja tudi meja izbočenja vseh, ki se z vrednotami trenutne oblasti ne strinjajo.” 

Sušnik nato nadaljuje, da številna vprašanja, ki se danes porajajo v družbi, kot je denimo vprašanje optimalnega okolja za vzgojo otrok, lastništva medijev, svobode govora, pluralnosti svetovnih nazorov v sodstvu, vprašanje odnosa do mrtvih in do totalitarnih režimov, ter druga, terjajo “konsenzualno opredelitev, ki bi izhajala iz istega vrednostnega sistema”.

Dogaja pa se ravno nasprotno, pove Sušnik, saj je v ravnanju oblasti čutiti aroganco in nasilje, zaradi česar v ljudeh dozoreva spoznanje, da to ni država, ki bi bila “približek cilja pobitih, in da to ni država, ki bi bila približek cilja ob glasovanju za samostojno in demokratično državo”. Sušnik nato nadaljuje, da je posmehljiv odnos oblasti dih jemajoč.

Mimo tega ne moremo!
Sušnik nato pove, da kot politično telo in posamezniki ne moremo mimo ukinitve dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja. Ob tem je spomnil na besede pokojnega akademika Jožeta Trontlja, ki je dejal, da je komunizem in njegov totalitarizem zgodovina, a da bi to postala tudi v naši kolektivni zavesti, si ju moramo najprej priklicati v spomin “in ko se bo to zgodilo, bomo razumeli, da ne smemo ničesar pozabiti, še najmanj življenj, ki jih je ta sistem uničil ali poškodoval.”

Sušnik je predsednika Slovenske škofovske konference Andreja Sajeta v imenu Nove slovenske zaveze in prizadetih svojcev prosil, da bi slovenska cerkev na ustrezen način prepoznala to veliko napako, ki jo je nerazumno storila aktualna slovenska vlada in ta nujen spominski dan uvrstila vsaj v cerkveni koledar.

“Tako bomo vsaj v Cerkvi doživeli, da bo z ustreznim mašnim obrazcem k sveti daritvi ob oltarju zbral vse škofe in duhovnike ter verno ljudstvo in nas kot Marijin narod povezal na slovenski spominski dan v molitvi in premišljevanju, kakor nas spodbuja pokojni akademik Trontelj,” razloži Sušnik. 

Sušnik je pozval zoper apatičnost in lahkotno spogledovanje s trenutno oblastjo pri zakonodajnih rešitvah in ustavnih spremembah. “Ne more biti legitimnosti imenovanja sodnikov, če naj bi to pravico dobil nekdo, ki javno izreče ali se ji zareče, da pluralnost sodišča ni dobra. Sušnik je tukaj govoril o besedah predsednice države Nataše Pirc Musar, ki je po odločitvi Ustavnega sodišča, da odpravi zadržanje sporne novele zakona o RTV, izjavila, da je polarizacija na US slaba in da jo bo skušala odpraviti. Več – TUKAJ.

Pozval je tudi zoper razdvajanje na političnem polu, ki ima skupno krščansko demokratsko filozofsko podstat. Dejal je, da se iz teh zamer rojeva volilna abstinenca, iz te abstinence pa se rojeva še bolj močna, bolj pokvarjena in zlobna večina.

Nato je spomnil na besede pisatelja Draga Jančarja: “Zadnji zločin totalitarizmov je bila indoktrinacija celih rodov otrok in mladostnikov, ki se vleče še v današnji čas. To je indoktrinacija o upravičenosti nasilja”.

Ob gorečnosti trenutne oblasti, ki je danes sicer usmerjena v druge cilje, kot tista ob koncu druge svetovne vojne, pa zato nič manj silovita, se je Sušnik vprašal, kdaj bo slovenski narod rekel: “Dovolj je.”

Gal Kovač