Režimsko Delo nedavno pompozno proslavilo 60 let, v resnici pa v različnih oblikah, a vedno v imenu iste krvave ideologije, izhaja že vsaj skoraj 100 let!

Partijski časnik Delo je včeraj zaznamoval 60. obletnico. (foto: Veronika Savnik)

Po družbenem omrežju Twitter sta v luči nedavne pompozne proslavitve 60-letnice izhajanja režimskega trobila Delo zaokrožili fotografiji starih številk omenjenega časopisa. Preberite, kot glasilo katerih organizacij se je to režimsko trobilo takrat še odkrito prodajalo ter koliko let pred uradnim začetkom izhajanja je že izhajalo!

Režimsko trobilo Delo ne govori resnice niti glede začetka svojega izhajanja. Po proslavitvi njegove 60. obletnice izhajanja prejšnjo sredo sta začeli po družbenih omrežjih krožiti pomenljivi fotografiji starih izvodov tega režimskega trobila. 9. decembra 1921 je tako v Trstu kot glasilo komunistične stranke Italije izšla 20. številka 2. letnika trobila Delo, ki je takrat izhajalo vsak petek popoldne. Na naslovnici so poleg spodbujanja bratske sloge izražali negodovanje nad zaskrbljenostjo oblasti nad širjenjem te skrajno nevarne totalitarne ideologije: “V Jugoslaviji je meščanstvo razveljavilo mandate vseh pravilno izvoljenih komunističnih poslancev. V Italiji hoče meščanstvo prepovedati komunističnemu poslancu Missianu vstop v parlament. Kaj ostane od volilne pravice delavcev, ako državne oblasti nočejo priznati pravilno izvoljenih delavskih poslancev?” Prav tako je pomenljivo, da so nam prav komunisti zapravili Trst nekaj več kot dve desetletji pozneje!

Delo (Foto: Twitter)

Slovenska Wikipedia navaja, da je Delo tudi kasneje pričelo izhajati, in sicer kot glasilo Komunistične partije Italije za slovensko narodno skupnost v Italiji, najprej kot tednik in nato kot petnajstdnevnik, in od leta 1962 kot Glasilo KPI za slovensko narodno manjšino. Do normalizacije odnosov med Jugoslavijo in Sovjetsko zvezo je zagovarjalo kar protijugoslovansko informbirojevsko politiko Komunistične partije Italije!

Centralni komite KPS ni bil nič manj izprijen
Še en izvod Dela, ki vzbuja pozornost, je izšel februarja 1942, izdajatelj pa je bil organ centralnega odbora Komunistične partije Slovenije. Časopis se je prodajal za 2 liri in 30 pfenigov, na naslovnici pa je sporočal: “Proletarci vseh dežel, združite se!” V času svojega izhajanja je Delo, ki je danes v lasti rdečega tajkuna Stojana Petriča, ki je tudi ustanovni član Foruma 21 Milana Kučana, izhajalo kot trobilo različnih organizacij, v vseh izvedbah pa sta bila glavni namen tega trobila politična propaganda ter širjenje lažnih novic!

Delo (Foto: Twitter)

Po podatkih slovenske Wikipedie je nato Delo kot teoretsko glasilo Centralnega komiteja Komunistične partije Slovenije izhajalo tudi med letoma 1948 in 1952. Urednik v letih 1948 in 1949 je bil Jože Potrč, ki je bil v naslednjih letih vse do ukinitve odgovorni urednik.

Lažno obletnico pompozno proslavili, prišel je tudi pravi šef Kučan!
Partijski časnik Delo je po poročanju Demokracije prejšnjo sredo zaznamoval 60. obletnico, katere se je udeležil tudi (zadnji) šef komunistične partije Kučan. Slednji sicer ni imel slavnostnega govora, saj ga je nadomestil njegov poslušni učenec, danes predsednik DZ Dejan Židan (SD). Na prireditvi seveda ni bilo govora, da so že po prevzemu Dela s strani Petriča na Delu začeli odpuščati novinarje. Dolgoletnega novinarja Dela in nekaj časa tudi odgovornega urednika te največje časopisne hiše, Petra Jančiča, so odpustili ravno na dan, ko se je v Delu pojavil njegov članek o sporu med Milanom Brglezom in Mirom Cerarjem. Kučanov tajkun Petrič je očitno z valom odpuščanj želel ekonomsko upravičiti nakup v višini 7,3 milijona evrov. Takoj po Petričevem odkupu Dela je odpuščanje zajelo nekatera znana imena iz vrst urednikov in novinarjev. Poleg Erike Repovž, ki je pokrivala gospodarsko redakcijo, so morali oditi tudi Ljubo Vukelič, Jelka Šutej Adamič in Maja Megla. Zaradi slednjih dveh so kulturniki podpisovali celo protestno peticijo. Prikriti pa so bili tudi javno dostopni podatki, ki jasno kažejo, da je v zadnjih štirih letih mogoče videti, kako se je časopisna hiša Delo pogreznila s 43 milijonov evrov (2013) na 36 milijonov evrov (2017) prihodka. Veliko pa tudi pove, da se naklada Dela giblje pri 20 tisoč izvodih, naklada Slovenskih novic pa nad 50 tisoč izvodi.

J. Ž.

Komentarji so onemogočeni.