Rezultati arbitraže: 684 postopkov hrvaške policije in 240 postopkov hrvaške inšpekcije proti slovenskim ribičem

Piranski zaliv (Foto: STA)

Piranski zaliv (Foto: STA)

Slovenija bo namenila dva milijona evrov sredstev 28 družinam in posameznikom, ki so zaradi arbitražne sodbe med Slovenijo in Hrvaško ostali na drugi strani slovenske meje. Dodatne težave pa imajo slovenski ribiči, saj zaradi napak zadnjih slovenskih levih vlad proti njim teče teče 684 postopkov hrvaške policije in 240 postopkov hrvaške ribiške inšpekcije. Stroški postopka skupaj z globo v okviru policije znašajo 460.980 evrov, v okviru inšpekcije pa 421.036 evrov.

Slovenska arbitražna zgodba spada v eno najmanj uspešnih, s katero bi se lahko pohvalila leva politika. Zaradi afere arbitraža, ki sta jo zakuhala takratna slovenska agentka na zunanjem ministrstvu Simona Drenik in slovenski arbiter Jernej Sekolec, hrvaška vlada ne priznava sodbe arbitražnega sodišča in je noče implementirati. Slovenija pa se je pred kratkim osramotila še pred sodiščem Evropske Unije, ko nam je generalni pravobranilec sodišča EU sporočil, da omenjeno sodišče ni pristojno za reševanje mejnih sporov med državami.

Največja žrtev v arbitraži so postali ribiči in slovenski državljani, ki so ostali onstran slovenskih meja. Po poročanju STA je slovenska vlada 81 nosilcem kmetijskih gospodarstev izplačala enkratno nadomestilo zaradi izjemnih okoliščin v višini skoraj 238 tisoč evrov. Zaradi izpada dohodka zaradi oviranega ribolova pa so izplačali nadomestila v višini 273.630 evrov.

Miro Cerar je najbolj odgovoren za katastrofalno implementacijo arbitražnega sporazuma. (Foto: STA)

Hrvaška policija letos že več kot tisočkrat vplula v slovenske vode
Hrvaški varnostni organi še naprej plujejo v slovenskih vodah; v letošnjem letu je Slovenska policija do 1. decembra obravnavala 1191 vplutij hrvaških varnostnih organov v slovenske vode. V enakem obdobju lani jih je bilo 939. Policija je od slovenske uveljavitve arbitražne razsodbe 29. decembra 2017 pa do konca letošnjega novembra obravnavala tudi 579 nedovoljenih prehodov meje s strani hrvaških ribičev, za katere so bili oziroma še bodo izdani plačilni nalogi. Kot so pojasnili, je bilo sodišču posredovano 72 zadev, od tega jih je 23 že pravnomočnih in je že mogoča izvršba.

Slovenski ribiči plačujejo velikanske finančne globe zaradi katastrofalne vladne politike Marjana Šarca. (Foto: iStock)

Slovenski ribiči prejemajo velikanske finančne globe hrvaške policije, ker vprašanje meje na morju še vedno ni rešeno. (Foto: iStock)

Največja žrtev katastrofalne arbitražne sodbe so slovenski ribiči, v letošnjem letu so namreč prejeli za skoraj 900 tisoč evrov glob.

Luka Perš

 • montyamp

  Dokler bo murglosrbski kokakartel z izdajalcem žveplenim pritlikavcem , s pokradenim denarjem , nastavljal oblast v Sloveniji , tako dolgo bo država , sramota času in prostoru .
  Ko bodo na kandelabrih še samo vrvi od izdajalcev , se bo začela normalizacija .

 • Lisjak

  @lucijausaj

  Odobrenih 28 vlog za pomoč pri preselitvi zaradi arbitraže
  HR ne priznava arbitraže,SLO izseljuje iz področja, ki je predmet določitve, svoje ljudi, da bodo na koncu Hrvati lahko rekli, saj ni nič Slovencev tukaj. Bravo Slovenija. Darilo, ki vam ga je ponudila na pladnju HR ste sprejeli kot Trojanci konja.

 • xtc

  Če hočete ,da kaj propade kar ni v domeni,kriminala,kraje ,zločina in izdaje pošlite levičarje uspeh zagotovljen.

 • ROMAN Naprudnik

  še vedno ne vemo vsebine memoranduma za arbitražno sodišče! Zakaj se javno ne objavi,bomo takoj videli dejansko stanje oziroma,kaj vse je sporno!

  • RATATA

   Vemo, da v memorandum niso vložili niti enega relevantnega dokumenta, ki bi imel internacinalno pravno težo! To je veleizdaja!
   Odločba tribunala je nična, ker temelji na laži o datumu osamosvojitve!
   Sporazum o arbitraži je pa veljaven, zato bo moral tribunal ponovno odločati o poteku meje med državama na osnovi dejstev, ki jih bo potrebno zribunalu še predložiti!
   Hrvatska skladno z določili sporazuma ni stranka v postopku, saj se je odcepila 08.10.1991 (25.06. je bila še sestavni del sfrj!!) Stranki v postopku sta Republika Slovenija in preostanek sfrj!!
   Bom priložil detajl….!!

 • Van Der Waals

  HRVAT JE TAT!!!!

 • Black_hawk

  Ta portal pa tako na veliko zagovarja hrvate.

 • slosin

  Hm, a potem tudi sodišče v Hagu ni vedelo, da ni pristojno za arbitražo in bi moralo sojenje zavrniti? Tega vprašanja si pa naši zagovorniki kockarjev ne zastavljajo…

 • Amerikanc

  Stroške obesit Drenikovi, Korlnu, Pahorju, Sekolcu, Cerarju, Danilotu in njegovi dragi Sancinki – saj
  za simbolični znesek. Denarja tako nimajo, saj živijo na naš račun.