fbpx

Roman Jakič se na Instagramu spet hvali, da je sodeloval pri osamosvojitvi – čeprav ji je več kot stokrat nasprotoval!

Roman Jakič

Roman Jakič, slovenski politični kameleon, ki je zamenjal že vsaj štiri stranke, se je v torek ob dnevu samostojnosti in enotnosti na družbenem omrežju Instagram ponovno hvalil, kako je ponosen, da je bil del osamosvojitvene ekipe, v resnici pa ji je kot delegat v zboru združenega dela še leta 1990 v svojih govorih več kot stokrat nasprotoval. To namreč dokazujejo magnetogrami iz tistega obdobja. Leta 1991 pa je bil med izdajalskimi podpisniki deklaracije za mir, ki je zahtevala razorožitev Slovenije ravno v obdobju, ko ji je grozil napad JLA. Dan samostojnosti in enotnosti je zagotovo praznik, ki obeležuje nekaj redkih, svetlih izjem v slovenski zgodovini, ko je bil ves narod enoten, kot je bil na začetku devetdesetih let glede osamosvojitve. Jakič zagotovo spada med redke izjeme, h klanu partije, ki je takrat razhodu z Jugoslavijo nasprotovala, zato je njegove zapise mogoče razumeti kot zavajajoče, če ne že hinavske. V njegovih besedah in zapisih je pogosto moč zaznati celo prilaščanje zaslug za slovensko osamosvojitev, kar je naravnost škandalozno. Obrambni minister v času vlade Alenke Bratušek zdaj na glas razlaga, kako ponosen je, da je lahko kot najmlajši poslanec takratne Skupščine RS spremljal razglasitev referendumske volje.

Naj spomnimo. V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) so bili pred leti ogorčeni že zaradi dejstva, da kandidati mandatarke ministrice Bratuškove niso vzbujali pretiranega optimizma. Menili so, da je zlasti Roman Jakič še posebej neprimeren za obrambnega ministra.

“Čestitke državljankam in državljanom Republike Slovenije ob našem državnem prazniku – dnevu samostojnosti in enotnosti. Ponosen, da sem lahko kot najmlajši poslanec takratne Skupščine RS spremljal razglasitev naše referendumske volje iz ust dr. Franceta Bučarja,” je v torek Jakič spet zapisal na Instagramu. Čeprav obstajajo pisna in ustna pričevanja, da je slovenski osamosvojitvi tako ali drugače nasprotoval več kot stokrat.

“Ta predlog gotovo ni in ne more biti v ponos državljankam in državljanom, še posebej pa ne Slovenski vojski in vsem tistim, ki smo za novo državo zastavili svoja življenja. V slovenski javnosti je še vedno živa slika nastopov in delovanja tedanjega delegata Romana Jakiča v skupščini Republike Slovenije. Delegat Roman Jakič je namreč aktivno nastopal in deloval proti nastajanju slovenskih obrambnih sil, zganjal kvazimirovništvo in poveličeval agresorski JLA. Namesto spodbude in jasne podpore slovenski osamosvojitvi je z destruktivnim delovanjem in poniglavostjo vnašal nemir in negotovost v vrste teritorialne obrambe in policije, ki so se odločno in hrabro zoperstavile agresorskemu JLA-ju,” so takrat zapisali v VSO.

Alenka Bratušek ravnala po svoje, predloga za obrambnega ministra Jakiča ni umaknila
A če so v VSO Jakiča pozivali, naj odstopi od nameravane kandidature, in pozivali mandatarko Alenko Bratušek, naj umakne po njihovem prepričanju sporni predlog za novega obrambnega ministra, tega nihče ni storil. V VSO so še zapisali, da verjamejo, da bosta pri imenovanju novega obrambnega ministra prevladala razum in spoštljiv odnos do vseh pripadnikov in aktivnih udeležencev osamosvojitvenih prizadevanj, a se to ni zgodilo. Jakič je za leto dni postal obrambni minister, potem pa je vlada tako ali tako padla in Slovenci so šli na predčasne volitve.

Luka Svetina