fbpx

Romana Tomc: “EU v rokah najmanjše države članice”

Romana Tomc. (Foto: Arhiv Nova24TV)

Z začetkom novega leta je Slovaška svoje šestmesečno predsedovanje Svetu Evropske unije predala najmanjši članici Evropske unije, Malti. V sredo bo na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu malteško predsedstvo predstavilo svoj delovni program.

Malta si je kot prednostne izzive izbrala množične migracije ter vprašanje humanitarne pomoči migrantom. Prav tako bo Malta svojo pozornost posvečala spopadanju s terorizmom in vračanju nezakonitih migrantov v matične države.

Evropska poslanka Romana Tomc je ob robu zasedanja povedala: “Prav gotovo so prednostne naloge premišljeno zastavljene in se soočajo z aktualnimi težavami EU. Rast evroskepticizma, odsotnost zaupanja v evropske institucije, množične migracije ter varnostna grožnja vsekakor kažejo potrebo po večji vključenosti in vpetosti državljanov v evropske zadeve.”

Premier Malte Joseph Muscat je poudaril tudi povrnitev zaupanja v EU in zagotovitev socialne varnosti za državljane. “Pred Malto, ki se tudi sama ukvarja z neobvladljivim tokom migracij in kjer se premier otepa hudih obtožb na račun Panama Papers, je zahtevna šestmesečna naloga. Upam, da jo bo čim bolje opravila.” je zaključila evropska poslanka Romana Tomc.

M. P.