fbpx

Romana Tomc: “Grki trpijo posledice neodgovornega dela politikov”

Romana Tomc. (Foto: Arhiv Nova24TV)

“Zagotovo obstajajo tehtni razlogi, da se je Grčija znašla v tako težkem položaju. Verjamem, da so jo v tak položaj spravili neodgovorni politiki, ljudje pa so tisti, ki trpijo posledice,” je v svojem govoru na plenarnem zasedanju v Strasbourgu o reformah v Grčiji dejala evropska poslanka Romana Tomc in dodala, da to državo čaka še več izvajanja reform, da se zadeve normalizirajo.

Evropski poslanci so na sredinem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu razpravljali o reformah trga dela in odnosih med delodajalci in delojemalci v Grčiji. V zadnjih letih je Grčija od Evropske unije in držav članic prejela veliko finančne pomoči. Zadnji program za gospodarsko prilagoditev v višini 86 milijard evrov se je začel izvajati avgusta lani in se bo predvidoma zaključil avgusta 2018. V zameno za denar, ki ga je Grčija prejela, pa evropske institucije zahtevajo več ukrepov in reform, ki bi jih morala ta država izvesti že pred leti.

Besedo pri razpravi je dobila tudi evropska poslanka Romana Tomc (SDS/ELS), ki je v svojem govoru poudarila: “Zagotovo obstajajo tehtni razlogi, da se je Grčija znašla v tako težkem položaju. Verjamem, da so jo v tak položaj spravili neodgovorni politiki, ljudje pa so tisti, ki trpijo posledice.”

Grčija mora storiti še kakšen korak naprej
Statistični podatki kažejo, da je Grčija v zadnjih letih zabeležila rast in da v roku izvaja reforme. Reforme trga dela so bile sicer izvedene, a vprašanje njihove uspešnosti ostaja. “Veseli me, da so statistični podatki spodbudni, vendar na drugi strani še vedno prevečkrat slišimo, da v Grčiji ni dela. Tisti, ki delo imajo, pa s plačilom niso zadovoljni. Očitno bo treba narediti še kakšen korak, da se razmere normalizirajo. Pomembno je, da politiki, ki vodijo državo, razumejo, da so spremembe namenjene temu, da bi ljudje živeli boljše življenje, zato jih je treba uvajati preudarno. Vendar se je treba ob tem zavedati tudi tega, da gredo pravice z roko v roki z odgovornostjo, na kar pa nekateri radi pozabijo,” je še dejala evropska poslanka Romana Tomc.

M. P.