fbpx

Romana Tomc o mandatu Junckerjeve komisije: Najbolj kritično je bilo delovanje na področju ilegalnih migracij

Foto: epa

“Strinjam se z oceno Jean-Clauda Junckerja, da je bila Evropska unija pred petimi leti gospodarsko šibka. Pestila nas je visoka brezposelnost, veliko nezaupanje državljanov v institucije,” je izpostavila eno od pomembnih nalog Junckerjeve komisije evropska poslanka dr. Romana Tomc. Najbolj kritično je bilo delovanje Evropske komisije na področju ilegalnih migracij, kjer ni bilo enovitega načrta, zaključuje svoja razmišljanja dr. Romana Tomc.

Svoje vtise ob poslavljanju Junckerjeve komisije je strnila evropska poslanka Romana Tomc. Junckerjeva ekipa je prevzela mandat po hudi gospodarski krizi in recesiji ter se takoj lotila projektov za znižanje brezposelnosti. To ji je tudi uspelo, saj se je gospodarska rast po članicah EU dvignila. “Pestila nas je visoka brezposelnost, veliko nezaupanje državljanov v institucije. Juncker je glede tega opravil dobro delo, ne on sam, celotna ekipa. V času njegove komisije je prišla v ospredje socialna agenda, imamo najnižjo brezposelnost po letu 2000, zaupanje v Evropsko unijo je na zgodovinsko visoki ravni. Njegov strateški naložbeni načrt za krepitev gospodarske rasti in zaposlenosti je bil dobra poteza. V tem smislu smo lahko zadovoljni,” meni dr. Romana Tomc ob gospodarskih uspehih komisije.

Kritična pa je bila ob delovanju Junckerjeve komisije predvsem glede vprašanja ilegalnih migracij in neodločne politike na tem področju. “Evropska unija je zelo raznolika, pri iskanju rešitev migrantske krize bi se morali te raznolikosti bolj zavedati. Kakršnokoli vsiljevanje idej, ki so pogodu le enemu delu držav, drugemu pa ne, kot na primer obvezne kvote, ne pride v poštev. Migrantsko krizo je treba reševati pri izvoru in dosledno ločevati med problematiko beguncev in migrantov. Še posebej pa preprečiti delovanje kriminalnih združb in ilegalne migracije. S temi izzivi in nedokončanimi projekti se bo morala soočiti nova komisija pod vodstvom Ursule von der Leyen,” svoj pogled glede migracij podaja Tomčeva.

Junckerjevi smešni pripetljaji zabavali evropsko občinstvo. Prihaja prva predsednica Evropske komisije v zgodovini.
Junckerjevo komisijo si bomo zapomnili po marsičem. Po smešnih in zabavnih pripetljajih Jeana-Clauda Junckerja na različnih srečanjih s svetovnimi voditelji ali pa le po težavah z “išiasom”. Tokratna komisija piše zgodovino, saj jo bo prvič v zgodovini vodila Nemka Ursula Gertrud Albrecht von der Leyen.

Luka Perš